Pekka Perjon piano hiljeni

Kuvat: Jazzrytmit mediakirjasto, DDT arkisto

05.12.2020 17:03


Pekka Perjo 1936-2020

Sisustusarkkitehti Pekka Perjo menehtyi 30.11.2020 Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 84-vuotias, syntynyt 23.7.1936 Helsingissä. Pekka tunnettiin arvostettuna jazzpianistina. Hän soitti mm. kahdessa Suomen merkittävimmässä perinteisen jazzin orkesterissa. Pekka aloitteli jazzuraansa Old Time Jazz Bandin perustamisen aikoihin vuonna 1957 ja kuului DDT Jazzbandin miehistöön 1962-64.

OTJB ja Pirjo Bergström 2003, Pekka edessä.

Pekka muisteli 2006 Jazzrytmit -lehden haastattelussa jazzharrastuksensa alkuvaiheita:

– Meitä oli samanikäisiä kavereita eri puolilta Helsinkiä. Joku kävi Norssia, joku asui Munkkiniemessä. Minä kävin Töölön Yhteiskoulua. Meillä oli erilaisia kokoonpanoja ja harjoittelimme jazztyylejä. Dixieland oli päällimmäisenä, mutta yritimme bebop-tyyliäkin tapailla.

– Sitten ruvettiin saamaan pikkuhiljaa keikkojakin, lähinnä teinikuntien kouluhipoissa. Niissä soitti usein hyviä bändejä. Erik Lindström ja Olli Häme olivat sen ajan kovia nimiä. Me matkimme ja ihailimme heitä.

DDT ja Satchmo Messuhallissa 1962, Pekka äär. vas.

– Korvakuulolta soitettiin, ei ollut juuri mitään stemmoja. Kappaleiden melodiat opeteltiin ja soinnutettiin niitä parhaamme mukaan, ellei saatu jostain sointuja. Tytöt tykkäsivät meistä kauheasti, kun olimme esillä estradeilla. Heitä pyöri jatkuvasti ympärillä. Kivaa aikaa se oli!

– Tutustuin niihin aikoihin Mustosen Perttiin. Kävimme tansseissa ja Albertinkadulla Mäyränkolossa kuuntelemassa Eddie´s Feetwarmers -bändiä, joka oli sen ajan lippulaiva. Idolimme oli Eddie Mortensen. Hän oli hauska tyyppi. Sieltä saimme vauhtia omiin jazzharrastuksiin.

– Syksyllä 1957 koulut oli käyty, monilla sotaväki edessä tai käynnissä. Niihin aikoihin saman ikäluokan kavereista tiivistyi Old Time Jazz Band. Orkesterin painopiste oli alussa jammailussa ja uusien kappaleiden löytämisessä.

Alvi´s Dixie Stompers 2014, Pekka 3. oik.

– Soitin monissa kokoonpanoissa, kuten tapana oli. Siirryin jossain vaiheessa DDT Jazzbandiin, jossa soitin kolmisen vuotta. Vuonna 1962 oli minun ja DDT:n tähtihetki.

– Pääsimme soittamaan itsensä Louis ”Satchmo”Armstrongin kanssa Messuhallissa hänen Suomen vierailullaan. Vuonna 1965 lopetin tyystin keikkailun lähes kolmeksikymmeneksi vuodeksi ja palasin takaisin OTJB:n miehistöön vasta 1993.

OTJB oli Pekan jazzelämässä tärkein ja ajallisesti pisin jakso. Orkesteri lopetti virallisesti toimintansa 2017. Vuosina 2012-2016 hän soitti pianoa suositussa New Orleans perinteitä vaalivassa Alvis Dixie Stompers orkesterissa.

Pekan suunnittelema levykansi

Soittokaverien mukaan Pekka oli vaatimaton, aina ystävällinen, tyylikkäästi soittava luottopianisti.

Pekka yhdisti taitavasti arkkitehtuurin ja kuvataiteen osaamisensa jazziin. Hän suunnitteli muun muassa OTJB:n, DDT:n sekä Antti Sarpila Swing Bandin levyjen kansia ja teki lyhytelokuvan Antti Sarpilan uran alkuvaiheista. Pekan käsialaa ovat myös OTJB:n esiintymisasut ja DDT:n 35-vuotisjuhlakonsertin tyylikkäät smokit.

Pekka suunnitteli vuonna 1965 Pohjolan pääkonttoriin palkitun Easy Chair tuolin. Se kuvaa osuvasti Pekan rennon harmonista soitantaa ja elämänasennetta.

Takaisin
Translate »