Vaasalaisjazzin grand old man Clark Jakobsson on poissa

Kuvat: Jazzrytmit mediakirjasto

23.09.2021 18:40


Clark Jakobsson 1941 - 2021

Vaasalaisjazzin grand old man Clark Jakobsson on poissaSaksofonisti Clark Jakobsson menehtyi vakavaan sairauteen Vaasan Keskussairaalassa 21. syyskuuta. Hän oli syntynyt 11.11.1941 Vaasan Palosaarella ja olisi pian täyttänyt 80. Kaupungin jazzelämämässä hän toimi aktiivisesti yli kuusikymmentä vuotta, kuului Vaasa Jazz Clubin perustajiin ja oli viime vuodet sen puheenjohtaja.

Clark innostui koulupoikana swing-klarinetisteista, mutta saatuaan alttofonin ja kaksi Charlie Parkerin levyä, hän kiinnostui ajan modernista jazzista. Tenoristi Harry Tuomi opasti Clarkia improvisoinnin salaisuuksissa, ja 15-vuotiaana hänkin sai tulevan pääsoittimensa. Keikkamuusikon uran hän aloitti pari vuotta myöhemmin. Soittoa riitti ja nuori musikantti jaksoi, vaikka samaan aikaan hän teki pitkiä päiviä autoalalla.

Tenorin, alton ja sopraanosaksofonin lisäksi Clark soitti huiluakin. Tärkeimmät esikuvat hänen uralleen olivat Parkerin ohella tenoristit Stan Getz, Sonny Rollins, Dexter Gordon ja COltrane, mutta Clark kuunteli mielellään muitakin huippuinstrumentalisteja, mm. trumpetisteja Clifford Brown ja Miles Davis. Mieluiten hän soitti omissa yhtyeissään, mutta hänen osaamistaan hyödynsivät myös maakunnan bigbandit niin altistina kuin tenoristinakin ja sai niissä paljon soolotilaa. Clarkin saksofonin persoonallinen saundikirjo, maukas fraseeraus ja idearikas, svengaava tyyli olivat kuuntelijoiden mieleen.

Clark esiintyi 1980 mm. Porin jazzeissa kvintetteineen Parker-projektilla. Hän on tehnyt kolme albumia omalla nimellään ja on rivimuusikkona lukuisilla muilla. Henkilönä Clark oli vaatimaton, sympaattinen ja avulias. Häntä jäi kaipaamaan lähisukulaisten lisäksi erittäin laaja joukko musiikin ystäviä. Teema variaatioineen on nyt päättynyt codaan.

Takaisin
Translate »