Aaro Söderberg on poissa

Kuvat: Matti Korhonen

20.01.2015 20:19


Aaro Söderberg

Muusikko, orkesterinjohtaja ja jazzmies Aaro Söderberg on kuollut 16.1.2015 Helsingissä 80 vuoden ikäisenä. Aaro Söderberg orkestereineen oli 1950-luvulta alkaen tunnettu sekä Etelä-Suomessa että myös Helsingissä, siellä esimerkkinä soitot Kestikartanossa. Kaakossa Aaron muistavat entiset nuoret Ylämaalta Nutikan lavalta. Basistina aloittanut Aaro vaihtoi rumpaliksi ja kokosi oman orkesterin. Sen tunnusmerkkejä olivat hyvät muusikot sekä pätevät laulusolistit. Esimerkkejä solisteista ovat Synnöve Renfors, Raija Mannerla, Lea Laven, tyttöduo Ulla ja Tiina sekä Taisto Ahlgren, Kai Lind, Seppo Palo ja Reijo Kallio. Hyväsydäminen, rehti ja oikeudenmukainen Aaro oli parhaimmillaan orkesterinjohtajana ja järjestäjänä.

Jorma Lamppu, Lasse Liemola, Ossi Jussila, Kalevi Dahlman ja Aaro Söderberg Jazz & Pop Arkiston kannatusyhdistyksen kokouksessa

Jorma Lamppu, Lasse Liemola, Ossi Jussila, Kalevi Dahlman ja Aaro Söderberg Jazz & Pop Arkiston kannatusyhdistyksen kokouksessa

Aaro Söderberg oli tekijänä mukana myös 1980- luvun puolivälissä, jolloin Lahdesta Helsinkiin siirtyneet liikemiehet, vibrafonisti Kalevi Dahlman ja pianisti Jorma Lamppu olivat alkaneet kehitellä muusikko, säveltäjä George Shearingin uutta tulemista. Useita vuosia unohduksissa ollut Shearing- sound tuli sitten esiin uuden kvintetin kautta. Kolmikon lisäksi ryhmään kuuluivat kitaristi Seppo Palo ja basisti Pentti Nevaluoma. Aaro risti heidät suomalaisittain nimellä Jori Siirinki– kvintetti. Harjoitukset pidettiin Aaron ja Hilkan kotona Vartiokylässä Helsingissä.

Viimeisten vuosikymmenien suuri hanke Aarolla oli VPK-Jamien käynnistäminen syksyllä 1992 Helsingissä. Nimi on vähän harhaanjohtava. Yhtä hyvin se olisi voinut olla Aaron Jamit. Soittopaikka oli Ravintola VPK Albertinkadulla ja siellä vanha kunnon swing soi kerran kuukaudessa runsaat 15 vuotta. Aaro, pelimanni Stadin Vartsikasta oli jamien sielu ja henkinen isä. Hän sai monet pääkaupunkiseudun keskeiset veteraanimuusikot kokoontumaan yhteen ja moni alkoi soittamisen uudestaan. Samalla Ravintola VPK:n jami-illat nousivat vanhan swingin ystävien tietoon. Soitoista ei tarvinnut paljo ilmoitella, tupa oli jatkuvasti täynnä iloista väkeä. Aaron jäätyä eläkkeelle järjestelyistä VPK-Jamien taival jatkui vielä lähes viisi vuotta ja tämän sarjan viimeiset swingjamit soivat 25.10.2012, nyt Storyvillen yläbaarissa.

Aaro Söderberg oli muriseva nallekarhu veitikka silmässä. Hän oli elävän musiikin ja iloisen swingin puolestapuhuja, joka edisti Stadin slangia kielenkäytössään. Aktiivivuosinaan Aaro toimi  Muusikkojen Liiton sihteerinä. Hän osallistui myös Jazz & Pop Arkiston Kannatusyhdistyksen toimintaan, ja oli vakiokävijä Kaffilajengin keskiviikkokahvilla. Aarolle on myönnetty Suomen Jazzliiton kunniakirja vahvasta panoksesta Albertinkadun VPK-Jamien vetäjänä.

Jazzrytmit ystävineen kunnioittaa pelimanni-Aaron muistoa.

Takaisin
Translate »