Alte Kameraden sai ”mustan kornetin”

Kuvat: Rauno Särkijärvi

29.11.2017 13:44


Timo Valkamo

 

Suomen PerinneJazz ry:n kiertopalkinto ”China Boy”, musta kornetti luovutettiin 22.11 Helsingissä ravintola Sture 21 jameissa Alte Kameradenille. Sen otti vastaan orkesterin rumpali Timo Valkamo. Alvi Leppälän lahjoittama kiertopalkinto kiertää sopivalla aikavälillä ansioituneiden perinnejazzin harrastajien keskuudessa. Viime vuoden syyskuusta lähtien hieno seinätaulu on ollut Birger´s Ragtime Bandin innoittajana.

Alte Kameraden Sture 21 jami-illassa

Palkinnon ensimmäinen saaja DRB:n Jaakko Rinne kertoi luovutustilaisuudessa palkinnon historiasta: –  Alvi´s Dixie Stompersien kornetisti Cajus ”Pricken” Lindroth oli ostanut Otaniemen teekkareilta kiinalaisen Parot-kornetin.

Soitin oli puolivalmis hiomaton kappale, jonka Lindroth viritti taitavana nikkarina soittokuntoon. Alvi Leppälä yhdisti insinööriosaamisensa ja taiteellisen lahjakkuutensa; tuloksena oli puualustalle kiinnitetty komea musta kornetti, ”China Boy”.

ALTE KAMERADEN -orkesteri syntyi Tero Toivion vetämänä jammailuporukkana vuonna 1995. Nimen keksivät kahvikupin ääressä Ozzy Heinonen ja Lauri Pentti. Alussa ”vanhojen tovereiden” toiminta oli avointa, jammailemassa kävivät mm. Aaro Söderberg, Ozzy Heinonen ja Heikki Jäntti – porukassa kuultiin jopa sahan soittoa.

Otavan kursseilta ryhmään tuli uusia jammailijoita, mm. Ahti Huomo & Jorma Huomo. Jammailu muuttui pikkuhiljaa harjoitteluksi ja osa soittajista hakeutui muualle – samantapainen ryhmä toimii Munkkiniemen palvelukeskuksessa.

Alte Kameraden 2017, Kuva: Rauno Reunanen

Palkinnon vastaanottanut Timo Valkamo on pitkän linjan rumpali. Hän aloitti jo 1960-luvulla Munkkiniemen seurakunnan bändissä. Valkamo on siitä lähtien soittanut säännöllisesti monissa kokoonpanoissa niin jazzia kuin tanssimusiikkia. Hän on myös tuttu vieras pääkaupunkiseudun eri jami-tapahtumissa.

Tänään Alte Kameraden orkesterissa soittavat: Pertti Metsärinne – piano, Heikki Jäntti – kontrabasso, huuliharppu ja laulu, Timo Valkamo – rummut, Jussi Mikkola – kitara/sähköbasso ja laulu, Arto Häkkinen – trumpetti ja venttiilipasuuna, Pekka Iiramo – saksofonit, Erkki Nurmela – saksofonit sekä Ilkka Virto – pasuuna, trumpetti ja laulu.

 

Takaisin
Translate »