Antti Rissanen laati uuden tekniikkaoppikirjan pasunisteille

Kuvat:

12.01.2015 15:07


Antti Rissanen

Jazzpiireistäk tuttu pasunisti Antti Rissanen käsittelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistuvassa tohtorintutkinnossaan lip-break –artikulaatiotekniikkaa. Työhön sisältyy lähes 250-sivuinen oppikirja pasunisteille. Tutkinnon tarkastustilaisuus järjestetään 17.1.2015.

 

Tutkintokokonaisuuteen sisältyy kaksi konserttia, kirjallinen työ, oppikirja ja CD-äänite. Näitä yhdistää luonnonsävelsarjoihin perustuva lip-break –artikulaatiotekniikka, jossa yhdistellään yläsäveliä erilaisiksi ilman kielitystä artikuloituviksi sävelkuluiksi. Lip-break –tekniikan hallitsemalla pasunisti voi saada muun muassa nopeutta soittoonsa. Vetopasuunaa ei mielletä yleisesti kovin ketteräksi instrumentiksi, mutta Rissasen mielestä soitin taipuu hyvin myös nopeisiin juoksutuksiin.

– Vetopasuunan perinteisessä soittotekniikassa kaikki sävelet kielitetään. Kielitys ja luistitekniikka yhdessä määrittävät, kuinka nopeasti muusikko voi maksimissaan soittaa. Lip-break –tekniikassa kielittämisen tarve on vähäisempi, ja eräitä sävelkulkuja pystyy sen avulla soittamaan nopeammin.

Tutkinnon kirjallisessa osiossa Rissanen perehtyi vaskisoiton perusteisiin ja lip-break –tekniikan historiaan.

– Kokosin yhteen tunnettujen vaskisoittajien näkemyksiä vaskisoitinten perusteista. Tutkin lip-break -tekniikan käytännön sovelluksia 1900-luvun jazzpasunistien äänitteiltä ja huomasin, että sen osaaminen ja soiton tekninen taso näyttivät kulkevan käsi kädessä.

Tutkintoonsa sisältyvänä käytännön sovelluksena Rissanen laati lip-break –harjoituksia sisältävän englanninkielisen oppikirjan, joka sisältää myös kahdeksan hänen etydiään tekniikan harjoittelua varten. Etydejä voi kuunnella kirjan mukana tulevalta CD-levyltä.

Antti Rissanen työskentelee tällä hetkellä Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman puhaltimien vastuuopettajana, esiintyy laajasti useissa Suomen eturivin kevyen musiikin ja jazzmusiikin yhtyeissä sekä toimii kapellimestarina useissa ammattilaisorkestereissa.

Antti Rissasen tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus (kehittäjäkoulutus, MuTri tohtorikoulu)

17.1.2015 klo 12.00 Black Box, Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A

Taiteelliset osiot: Lip-break -luonnonsävelsarja-artikulaatiotekniikka uusien kappaleiden perustana ja lip-break -artikulaatiotekniikka osana ulosantia luovassa musiikkikontekstissa.

Kirjallinen työ: Vetopasuunan soittotekniikan kehittäminen luonnonsävelsarjoihin perustuvalla lip-break -artikulaatiotekniikalla.

Tarkastustilaisuuden valvojana toimii MuT Jari Perkiömäki.

Lausunnon taiteellisesta opin- ja taidonnäytteestä antaa prof. Jukkis Uotila.

Lausunnon kirjallisesta työstä antaa prof. Erkki Huovinen.

Lausunnon oppikirjasta antaa pasunisti Bertil Strandberg.

Takaisin
Translate »