Frits Kaatee on kuollut

Kuvat:

18.04.2019 23:04


Frits Kaatee 1938-2019

Dutch Swing College Bandissä 1999 – 2013 soittanut klarinetisti/saksofonisti Frits Kaatee kuoli 18.4.2019. Hän oli 81-vuotias, syntynyt 8.3.1938. Kaatee oli palauttamassa bändiä alkuperäiseen kahden puupuhaltimen soundiin Bob Kaperin parina. DSCB on Euroopan vanhin dixieland orkesteri, perustettu vuonna 1945 ja esiintyy edelleen.

Frits Kaatee aloitti pitkän muusikon uransa 11-vuotiaana perustamansa The Sunny Boys -yhtyeen hanuristina. Nimi muuttui vuonna 1956 The Storktown Dixie Kidsiksi ja teki ensimmäisen levynsä. Kaatee sai klarinettitunteja DSCB:n banjisti Arie Ligthartilta ja siirtyi puupuhaltimiin.

Kaatee soitti muun muassa seuraavissa kokoonpanoissa: New Orleans Syncopators, Andy Star Orchestra, Ted Easton Jazzband, Dixieland Pipers, Dixieland All Stars ja Dixieland Street Paraders. Ensimmäinen yhteys Dutch Swing College Bandiin tapahtui 1975, kun Kaatee tuurasi Peter Schilperoortia hänen sairauslomallaan.

Uransa aikana Frits Kaatee ehti soittaa monien amerikkalaisten jazzmuusikoiden kanssa. Näitä olivat Bobby Hackett, Billy Butterfield, Peanuts Hucko, Jimmy McPartland, Buddy Tate, Bud Freeman, Ralph Sutton, Kai Winding, Al Gray ja Curtis Fuller. Hänellä oli myös oma suosittu Frits Kaatee Quartet.

Kaatee piti musiikillisina esikuvinaan klarinetisteja Jan Morks ja Dim Kesber  (DSCB) sekä Edmond Hall, tenoristeja Buddy Tate ja Ben Webster sekä Bob Wilberiä sopraano-saksofonissa. Hänen nuorempi veljensä pasunisti Georg Kaatee soitti myös DSCB:ssä ja kuoli viime marraskuussa.

Dutch Swing College Band on vieraillut Suomessa viisi kertaa mm. Pori Jazzeilla ja Imatran Big Band Festivaaleilla.

Takaisin
Translate »