Jazzalbumi 2013 Emma-ehdokkaat valittu

Kuvat:

28.01.2014 20:18


Emmat ovat jälleen jaossa

Suomen suurin ja perinteikkäin musiikkialan palkintojenjakotilaisuus, Emma Gaala, on saavuttanut arvostusta niin taiteilijoiden, tuotantoalan kuin mediankin parissa. Vuosittain järjestettävässä tapahtumassa huomioidaan kaikki musiikkilajit ja Emmoilla palkitaan artisteja, yhtyeitä sekä tuottajia.

Emma Gaala järjestetään tänä vuonna 28. kertaa ja se tulee suorana lähetyksenä perjantaina 7.3.2014 YLE TV2:ssa. Saa sitten nähdä on jazz kelpuutettu mukaan tähän  tämänvuotiseen lähetykseen vai jaetaanko  jazzpysti jossain nurkan takana ennakkoon.

Emma Gaalan historia pohjautuu Syksyn Sävel -kilpailussa 80-luvun alussa jaettuihin palkintoihin, jolloin ÄKT (silloinen Musiikkituottajat) halusi huomioida mm. Juice Leskisen kuin myös Junnu Vainion palkinnoillaan. ÄKT:n halukkuus palkita tulevinakin vuosina taiteellisesti ansioituneet kuin myös tuotannot ja taiteilijoiden kaupalliset meriitit johtivat itse Emma Gaalan syntymiseen. Nimen gaalalle kehitteli Tommi Liuhala, joka inspiroitui Ture Aran 1929 levyttämästä Emma-valssista. Kyseinen kappale nousi aikoinaan suomalaisten äänitemarkkinoiden superhitiksi.

Ensimmäiset Emmat jaettiin 1984, jolloin jaettiin mm. Vuoden miessolisti, Vuoden naissolisti, Vuoden yhtye ja Erikois-Emma -palkinnot. Vuonna 1985 palkintopatsaaksi vakiintui Tapio Rantasen suunnittelema ja nykyäänkin luovutettava pronssista valettu letti- ja sarvipäinen viheltävä naisfiguuri.

Jazzalbumi-Emman tuomaristo:

Jan-Erik Holmberg, freelancer 
, Matti Nives, Jazz kiinnostaa, Radio Helsinki 
, Harri Uusitorppa, HS

Vuoden 2013 jazzalbumi ehdokkaat

Dalindéo: Kallio

Dalindèo: Kallio

DALINDÈO

Dalindèo nousi keväällä 2013 ilmestyneellä Kallio-levyllään vuoden jazztapaukseksi. Albumi on vuoden aikana saavuttanut yleisön ja kriitikoiden suosion sekä 13. sijan Suomen virallisella albumilistalla.

Suosiota yli genrerajojen nauttiva yhtye on kerännyt ylistystä konserttien energisestä esiintymisestään. Dalindèon musiikille olennaista ovat tanssittavuus, vahvat melodiat ja elokuvalliset tunnelmat. Lähes 10 vuotta yhdessä soittaneen Dalindèon synergia musiikkinsa soittamiseen ja esittämiseen on hioutunut ainutlaatuisella tavalla.

 

Jukka Eskola Orquesta Bossa

Jukka Eskola Orquesta Bossa

JUKKA ESKOLA ORQUESTA BOSSA – JUKKA ESKOLA ORQUESTA BOSSA

Maamme johtaviin jazz-artisteihin lukeutuva trumpetisti Jukka Eskola ja hänen uusi kokoonpanonsa julkaisi ensimmäisen albuminsa syyskuussa 2013. Jukka Eskola Orquesta Bossa koostuu nimekkäästä jazzkvintetistä ja sitä soinnillisesti tukevasta jousikvartetista, jonka roolissa kuullaan maineikasta Porton String Quartetia. Kokoonpano esittää pääosin uusia omia sävellyksiään, joita mukana tekemässä on ollut trumpetistin ohella maamme ykkösrumpalina tunnettu Teppo Mäkynen.

Jukka Eskola Orquesta Bossan sointi kunnioittaa bossa nova -perinnettä ja sävellykset vievät musiikkia vahvasti omaan suuntaansa. Albumilla kuullaan niin originaalikappaleita kuin myös esimerkiksi japaninkielinen lauluversio Ville Leinosen kappaleesta Wien.

Sound & Fury : Pulsacion

Sound & Fury : Pulsacion

PULSACION – SOUND & FURY

Yksi Suomen luovimpiin, omalaatuisimpiin ja musiikillisesti voimakkaisimpiin pieniin big bandeihin lukeutuva Sound & Fury julkaisee uuden albumin Pulsacion. Albumi sisältää jo edesmenneen säveltäjän ja rumpalin Edward Vesalan sävellyksiä, joita ei ole aikaisemmin levytetty.

Levyn musiikki vie kuuntelijan musiikilliselle seikkailulle, joka on ajoittain karkeaa, ajoittain kipeän kaunista. Vesalan musiikki nousee jazzin rajoitusten yläpuolelle syleillen niin klassisen, rockin, folkin kuin tangonkin perinteitä.

 

Ricky-Tick Big Band  & Julkinen Sana: Burnaa

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana: Burnaa

RICKY-TICK BIG BAND & JULKINEN SANA

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana kokoaa yhteen kotimaisen jazzin ja räpin huippunimet yhteensä 20-henkisen kokoonpanon esittämäksi spektaakkeliksi. RTBB:n kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhösen sävellykset pohjaavat Duke Ellingtonin myöhäistuotannon ja Buddy Rich Big Bandin 60-luvun energiseen soundiin, unohtamatta RTBB:n ensilevyn juurevaa big band -estetiikkaa. Räppäreiden ilmaisu puolestaan nojaa vahvasti old school -henkiseen vuorotteluun, ja valtaosa levyn lyriikoista on syntynyt Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin yhteisissä kirjoitussessioissa.

Kesän mittaan ympäri Suomen eri festareita ja tapahtumia kiertänyt Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana hurmasi yleisön kerta toisensa jälkeen. Keikkoja hehkutettiin Helsingin Sanomia myöten eri netti- ja printtimedioissa. Tavastialla tämä kokoonpano esiintyi viime vuoden aikana kolmesti loppuunmyydylle salille.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana julkaisi toukokuussa debyyttialbuminsa Burnaa, joka pysyi peräti 17 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla, joista kuusi viikkoa top 10:ssä. Albumi nousi kärkisijoille myös kriitikoiden listatessa vuoden parhaita levyjä eri medioissa.

 

FIASKO RECORDS FRCD-61

Kahden Miehen Galaksi: Um Jepa

UM JEPA – KAHDEN MIEHEN GALAKSI

Arvostettujen jazzmuusikoiden Seppo Kantosen ja Joonas Riipan duoprojekti syväluotaa julkaisullaan avaruudellisia sävyjä.

Helmikuun 2013 debyyttilevynsä Um Jepa julkaistu Kahden Miehen Galaksi kuuluu kotimaisen jazzkentän tuoreimpiin tulokkaisiin. Hammond-urkuja miehittävän Seppo Kantosen ja rumpali Joonas Riipan muodostama kokoonpano esitti levynsä Vapaat äänet -kiertueella maaliskuussa, Flow- sekä We Jazz -festivaaleilla.

Lokerointia kaihtavaa musiikkia uutukaisellaan esittelevä kaksikko tähtää nimensä mukaisesti jonnekin maan musiikillisen ilmakehän tuolle puolen ja aikaansaa omanlaisensa alkuräjähdyksen. Kaksikko itse on kuvaillut ilmaisuaan määritelmällä ”freebasejazzhoplounge”. Miehet poraavat, sahaavat, naulaavat, tinaavat ja kolvaavat musiikkinsa mukaansatempaavaksi jazz-installaatioksi.

Seppo Kantonen tunnetaan Suomen jazzpiireissä kysyttynä ja omaleimaisena pianistina. Miehen soittoa on kuultu monipuolisesti lukuisissa projekteissa, näistä mainittakoon mm. UMO Jazz Orchestra, Otto Donner Free For All, sekä kehuttu triokokoonpano Tokka. Joonas Riippa puolestaan on Suomen persoonallisimpia jazzrumpaleita, jonka soittoa kuullaan mm. Verneri Pohjola Quartetin, PLOPin sekä Kannaste-Viinikainen-Riippa -trion riveissä. Lisäksi sekä Kantonen että Riippa ovat mukana kansainvälisesti noteeratun Mikko Innanen & Innkvisition kokoonpanossa.

”Kahden Miehen Galaksi on hurja ilmestys, riettaan avantgardistinen pläjäys, jossa kaahataan 60-lukulainen progeurku auki vilvoittavien jazzvapauksien maailmaan.” – Pentti Ronkanen, Keskisuomalainen

Takaisin
Translate »