Louie Bellsonin lyönti loppui

Kuvat:

17.02.2009 22:00


Bellson kärsi Parkinsonin taudista ja oli sairaalahoidossa lonkkamurtuman takia kaaduttuaan marraskuussa. 
Uransa aikana lukuisissa nimekkäissä isoissa orkestereissa soittanut ja myös erilaisia omia kokoonpanojaan johtanut Louie Bellson (oik. Luigi Paulino Alfredo Francesco Antonio Balassoni) syntyi  6.7.1924 Rock Fallsissa Illinoisissa. Hän aloitti rumpujen soiton jo 3-vuotiaana. Innovaattori hänestä tuli 15-vuotiaana, jolloin hän alkoi käyttää kahta bassorumpua olleen tiettävästi ensimmäinen tälläiseen ratkaisuun päätynyt rumpali. Bellson teki varsinaisen läpimurtonsa 17-vuotiaana, jolloin hän voitti Slingerland-rumputehtaan Gene Krupa-kilpailun. Osanottajia kisassa oli peräti 40 000!
Benny Goodmanin orkesteri oli ensimmäinen nimekäs kokoonpano, johon Bellson liittyi syksyllä 1942. Yhteistyö jatkui vuoteen aina 1947, minkä jälkeen työnantajina olivat  mm. Tommy Dorsey ja Harry James. Ensimmäisen jazzillisen kohokohdan hänen uransa saavutti 1951-1952, jolloin hän soitti Duke Ellingtonin orkesterissa. Tuolloin Bellson sävelsi soolonumeroikseen kappaleet ”The Hawk Talks” ja ”Skin Deep”, jotka säilyivät Ellingtonin ohjelmistossa aina 1960-luvulle asti Sam Woodyardin tosin Bellsonia vähemmän dynaamisina tulkintoina.
Bellson erosi Ellingtonin orkesterista 1952, jolloin hän meni naimisiin laulajajatar Pearl Baileyn kanssa ja ryhtyi tämän musiikilliseksi johtajaksi. Bellson alkoi myös levyttää omissa nimissään. 1950-luvulla hän teki useita lp:itä Norman Grantzin omistamille Clef- ja Verve-levymerkeille. Mukana levytyksissä oli sekä isoja että pieniä kokoonpanoja. Yhteistyö Grantzin kanssa jatkui myös 1970-luvulla, jolloin Bellson taltioi Pablo-merkille lukuisia albumeja.
Bellsonilla oli oma iso orkesteri 1950-luvulta lähtien. Tosin hän useinkin otti vapaata kapellimestarin huolista ja soitti monien muiden orkesterinjohtajien kokoonpanoissa palaten Ellingtoninkin riveihin 1960-luvulla.
Louie Bellson levytti runsaasti aina viime vuoteen asti, jolloin julkaistiin hänen ja Clark Terry yhteistyönä syntynyt ”Louie and Clark Expedition 2”. Lisäksi Bellson teki yhteistyötä hyvinkin lukuisten ja  monenlaisten artistien kanssa. Kumppanijoukko ulottuu Louis Armstrongista James Browniin asti.
Tyylillisesti Bellson edusti modernia swingiä. Hänen soitossaan oli vahva drive, joka erityisen hyvin soveltui isojen orkesterien vauhdittamiseen. Tuplabassorumpujen siirtyi erityisesti rockiin, jossa Bellsonin viitoittamaa tietä eteni ensimmäisenä Ginger Baker.

Louie Bellson – 1957 Skin Deep Solo

{youtube}nBQWaCLlK9Y{/youtube}

Louie Bellson – 30.08.2009 84-vuotiaana

{youtube}4WJhdPN4k7I{/youtube}

 

Takaisin
Translate »