Seppo Hoville Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinto

Kuvat: Matti Korhonen

09.10.2016 22:52


Seppo Hovi

Musiikkineuvos-Jazzlegenda Seppo Hoville (s. 1946) myönnettiin sunnuntaina 9. lokakuuta Ravintola Savoyssa Helsingissä Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinto, 20.000 euroa, tunnustuksena ansiokkaasta ja monipuolisesta työstä musiikin alalla.

Musiikkineuvos Seppo Hovi on musiikin ja musiikkitaustaisen viihde- sekä tarinagenren todellinen moniosaaja. Musiikkiperheeseen 70 vuotta sitten syntynyt Hovi opiskeli kouluikäisenä Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla klassista pianonsoittoa. Hän kävi opettajakorkeakoulun ja valmistui opettajaksi vuonna 1974, jonka jälkeen hän toimi luokanopettajana helsinkiläisillä musiikkiluokilla yli kymmenen vuoden ajan.

Jo kouluaikoina Seppo Hovi innostui jazzista ja edusti Helsinkiä pohjoismaisissa kulttuurikisoissa jazz-pianossa 1964. Kiinnostus ulottui myös rockiin ja 1960-70 luvuilla Hovi toimi mm. Dannyn, Kirkan ja Juice Leskisen kosketinsoittajana.

Tutuksi kaikille suomalaisille Seppo Hovi tuli television välityksellä. Televisioura alkoi jo vuonna 1958 TV-kuuluttaja Teija Sopasen sijaisena. Hovia pyydettiin 1980 -luvulla juontamaan musiikkiohjelmia kuten Laulunlyömät. Suursuosion saavuttivat sitä seuranneet ohjelmat kuten Seppo Hovin seurassa, Tenavatähti, Karuselli ja BumtsiBum! Niissä Hovin taituruus, musikaalisuus ja instrumentaalinen sekä verbaalinen notkeus tulivat kaikkien tietoisuuteen.

Positiivinen ja hyväntuulinen esiintyjä on tuttu niin klassisen musiikin säestäjänä kuin perinnejazzin soittajana ja eri tilaisuuksien teemaosaajana aseinaan piano, harmonikka, laulu ja puhe. Seppo Hovi on yleisöään kunnioittava esiintyjä, joka aina valmistautuu tilaisuuksiin selvittämällä yleisön taustat ja toiveet. Suomen Perinnejazz -yhdistyksen perustajajäsen soittaa mm. Antti Sarpilan ja Pentti Lasasen kanssa. Myös Erik Lindström oli soittokumppani vuosien saatossa.

Klassisen musiikin parissa Seppo Hovi toimii pianistitehtävien lisäksi kapellimestarina ja juontajana. Pitkäaikaisin laulajakumppani on basso Jaakko Ryhänen. Nuoremmista konserttikumppaneista on syytä mainita tenori Jyrki Anttila ja sopraanot Taina Piira, Angelika Klas ja Mari Palo. Parhaillaan Seppo Hovi kiertää Suomea Muistojen ilta-kiertuella Jaakko Ryhäsen, Angelika Klasin, Pentti Lasasen ja Pekka Sarmannon kanssa.

Seppo Hovin molemmat pojat Janne ja Ville ovat muusikkoja.

Logonomit ry valitsi Seppo Hovin Vuoden puhujaksi vuonna 1986.

Vuonna 1998 Seppo Hovi sai Suomen muusikkojenliiton tunnustuspalkinnon sekä Kuorakunniakirjan (Laulu Suomen soi).

Seppo Hovi on voittanut neljä Venla-patsasta ja Tasavallan presidentti myönsi Seppo Hoville musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 2012. Suomen Jazzlegendaksi Seppo Hovi valittiin vuonna 2012 numerolla 24.

Junnun Lauluseura valitsi Sepon kunniajäseneksi vuonna 2016.

 

 

 

Takaisin
Translate »