Vuoden 2008 kävijätilastot: Sadekesästä huolimatta lippuja myytiin edellisvuotta enemmän

Kuvat:

03.12.2008 17:18


Festivaalien kokonaisyleisömäärä, joka sisältää arviot ilmaistapahtumien yleisömääristä, sen sijaan laski viisi prosenttia. Siitä huolimatta jälleen päästiin lähes kahden miljoonan kävijän määrään, tarkka tilastoluku on 1 919 844. Suomen väestöpohjaan nähden luku on hämmästyttävän suuri.

Vahva festivaalivuosi kertoo jälleen siitä, että Suomen moninaisilla festivaaleilla on erittäin uskollinen ja vakiintunut yleisö, joka ei juuri pelkää oikullisia säitä. Festivaalien menestys kertoo myös siitä, että festivaaliala on nykyään erittäin ammattimaista toimintaa. Luova hulluus, riskinotto, yllätykset ja elämykset on pystytty käärimään helposti ostettavaan ja nautittavaa pakettiin, jossa niin taiteelliset kuin matkailullisetkin aspektit yhdistyvät saumattomasti.

Festivaalikohtaiset erot yleisömäärissä olivat jälleen suuria. Eräillä festivaaleilla yleisömäärät kasvoivat rajusti ja ennätyksiäkin rikottiin, toisilla festivaaleilla tulos jäi vaisummaksi. Yleisömääriä analysoitaessa on hyvä pitää mielessä järjestettyjen konserttien ja tilaisuuksien määrän suhde. Jos tilaisuuksia on päätetty järjestää aiempaa vähemmän, on yleisömääräkin luonnollisesti pienempi. Festivaalit myös asettavat kävijätavoitteensa eri tavalla vuosittain, joten lukuja pitää verrata festivaalin itse itselleen asettamiin tavoitteisiin.

On myös tärkeää huomioida, että yleisömäärä ei ole mikään itseisarvo. Suomessa on lukuisia pieniä festivaaleja, jotka haluavatkin pysyä pienenä.

Tämän tiedotteen liitteenä on kävijätilastot kaikista Finland Festivalsin jäsenfestivaaleista 2007-2008 sekä listat kymmenestä suurimmasta festivaalista niin kokonaisyleisömäärän kuin myytyjen lippujen perusteella.

Ensi vuoden alkupuoliskolla Finland Festivals julkistaa myös laajan selvityksen festivaalien taloudellisesta painoarvosta. Tiedonkeruuprojekti on paraikaa meneillään ja valmiit tulokset valmistuvat alkuvuodesta.

Festivaalien Kävijätilastot

10 Suurinta Festivaalia

Takaisin
Translate »