Adrie Braat 60 vuotta

Kuvat: Martti Koljonen, DSCB:n arkisto

23.11.2015 13:42


Adrie Braat 60-vuotta

Dutch Swing College Bandin (DSCB) basisti Adrie Braat täyttää 60 vuotta 24.11. Hollannissa. Hänet kutsuttiin DSCB:n miehistöön vuonna 1989 ja on myös orkesterin manageri. Adrie toimii lisäksi suositun amsterdamilaisen Biggles Big Bandin kapellimestarina. Hän on päätä pitempi muita DSCB:n jäseniä ja leader Bop Kaper esitteleekin Adrien ”Euroopan pisimpänä basistina”.

"Euroopan pisin basisti"

”Euroopan pisin basisti”

Adriella on taustana vahva muusiko ura. Hän opiskeli aluksi klassista musiikkia Amsterdamin konservatoriossa ja otti sen jälkeen yksityistunteja mm. Count Basien orkesterissa soittaneelta John Claytonilta. Grammy palkittu Clayton toimi Amsterdamin Philharmonisen Orkesterin principal basistina 1980 -85.

Adrie liittyi 24-vuotiaana Boy Edgarin orkesteriin ja soitti sitten Jeff Reynolds Big Bandisssa. Vuosina 1981-88 hän soitti Bert de Kortin johtamassa maineikkaassa Dixieland Pipers:ssä sekä briljantin klarinetisti Jan Morksin sekstetissä. Sekä de Kort että Morks kuuluivat pitkään myös DSCB:n miehistöön.

Adrien dybyytti DSCB:ssä tapahtui vuonna 1986, jolloin hän tuurasi Henk Bosch van Drakesteiniä Australian ja Englannin kiertueilla. Helmikuussa 1989 hänestä tuli orkesterin vakituinen basisti. Vuonna 1945 perustettu DSCB on vieraillut viisi kertaa Suomessa viimeksi Imatran Big Band festivaaleilla 2005.

Adrie eläytyy voimakkaasti musiikkiin ja nauttii silmin nähden soittamisesta.  DSCB:n jazz on vahvasti rytmiikkalähtöistä, kontrabassolla on sillä keskeinen osa. Adrien tukeva bassokomppi muodostaa rytmin selkärangan.

Anton Burgerin rummut ovat sykkivä sydän ja Ton van Bergeijkin banjo iskee tarkkaa peruspulssia. Adrie soittaa myös tarpeen mukaan tyylikkäitä bassosooloja. DSCB:n komppi on ilmavan kevyttä ja svengaa rullaavasti. Adrien esikuviaan ovat mm. Ray Brown ja Oscar Pettiford

Adrien yhteistyökumppanilista on vaikuttava: Scott Hamilton, Wild Bill Davison, Acker Bilk, Pim Jacobs, Louis van Dijk, André Rabini, Peter Appleyard, Joe Muryani, Laura Fygi, Papa Bue, Peanuts Hucko, Sonja Kimmons, The Swinging Fireballs, Deborah Carter, Rita Reys, Chris Barber ja monet muut.

Adrie harrastaa ruuanlaittoa ja on tunnettu loistavista aasialaisen keittiön herkuistaan. Hän kerää vanhoja 45 kierroksen EP-levyjä, erikoisesti Dutch Swing College Bandin äänitteitä.

Takaisin
Translate »