DDT Jazzbandin perustaja täyttää 80-vuotta

Kuvat: Jan Wahlstein, DDT-arkisto

27.08.2018 06:41


Rikke Wahlstein

– Kuluneet 60-vuotta ovat menneet todella kuin siivillä. Aktiivivuodet bändin ruorissa olivat tärkeä vaihe elämässäni, totesi DDT Jazzbandin perustaja ja trumpetisti Rurik ”Rikke” Wahlstein perheensä  järjestämällä syntymäpäiväristeilyllä m/aux Svanhild purjealuksella lauantaina. Rikke täyttää 80-vuotta 29.8. Vantaalla.

DDT Jazzbandin jäseniä  osallistui risteilylle ja he kunnioittivat pitkäaikaista leaderiaan ddt-jazzin sävelin. Maestro itse oli risteilyllä täydessä iskussa ja Bourbon Street Parade sujui yli 3000 keikan kokemuksella rutinoidusti.

Rikke skättää (vas.), Pauli Särkilahti, Raimo Näätänen, Fred Andersson ja Jari Ketola

Rikke sai jazzkärpäsen pistoksen ollessaan sotaa paossa Hämeessä Niemen kartanossa. Siellä oli jazzlevyjä mm. Louis Armstrongia ja niitä soitettiin ahkerasti.

– Levyjen svengaavat melodiat jäivät soimaan mieleeni, muistelee Rikke ensimmäisiä kokemuksiaan jazzista DDT:n historiikissa.

Häntä kiinnosti laivanrakennusinsinöörin työ ja sai harjoittelupaikan irlantilaisesta höyrylaivasta. Sillä Rikke seilasi parinakin kesänä. Näillä matkoilla hän kävi paikallisilla jazzklubeilla laivan ollessa satamissa. Myös levyvarastot karttuivat ja kiinnostus soittamiseen kasvoi.

– Innostuin niin paljon, että piti saada joku instrumentti. Olin saanut kyllä pianotunteja yhdeltä äitini tuttavalta, mutta meillä ei ollut koskaan omaa pianoa. Sellaisella pahville painetulla pianon klaviatuurilla ”soittelin” kotona kylmäharjoituksia. Tämä ei häirinnyt naapureita.

Bulevardilla oli Mirschin musiikkiliike ja kellarissa liikkeen huoltopaja. Näyteikkunassa oli kerran kornetti. Rikke tiedusteli Erland Mirschiltä oliko se myytävänä? ”Se on vähän kallis, mutta mene kysymään tuolta alhaalta pajasta.” Sieltä niitä löytyikin ja mekaanikko kunnosti Rikelle yhden kornetin.

– Aloin heti harjoitella kornetilla kovasti kotona, naapurien kiusaksi. Harjoittelu jatkui sitten Old Housessa (Mäyränkolo) ja Hankenin olutkellarissa. Jouduin Old Housen isännäksi melkein vuodeksi, kun Pekka Mäyrämäki lähti purjehtimaan. Siellä kuunneltiin aika paljon erilaisia bändejä. Vahvimmat vaikutteet soittooni sain intuitiivisesti ja rytmisesti vahvaa leadia soittavalta Eddie Mortensenilta.

Rick Walstein palkittiin vuonna 2000 Armstrong-palkinnolla

Rikke soitti alkuvuosina myös Helsingin torvisoittokunnassa oppilaana ja sai sieltä hyvää teoriaoppia. – Lyötiin Arbanin trumpettikoulu käteen ja sanottiin: ”Soita tosta!”.

– Minulla oli sen verran hyvä musiikkikorva, että opin korvakuulolla kolme neljä vuotta soittaneiden harjoitukset nopeasti.  Opettajani Arvi Silvan ihmetteli: ”Miten hemmetissä, eihän sinun tuolla tasolla pitäisi olla?”

Rikke Wahlstein oli 20 -vuotias Hankenin opiskelija, kun häntä pyydettiin kokoamaan jazz-yhtye oman opinahjonsa ja Kauppakorkeakoulun yhteisen iltapäivän viihteeksi syksyllä 1958.

Yhtyeestä pidettiin niin, että siitä tuli muutamassa vuodessa yksi genrensä suosituimpia orkestereita. Eikä DDT Jazzbandin suosiossa näy laantumisen merkkejä 60 vuotta myöhemminkään.

Soittamisen rinnalla Riken piti aikanaan miettiä myös muuta tulevaisuutta. – Tunsin, että DDT Jazzband tulisi olemaan parempi ilmiö harrastuksena kuin työnä. Enkä sen vuoksi harkinnut vakavasti ammattimuusikon uraa.

Laivanrakennusinsinöörin haaveet olivat hiipuneet soittoharrastuksen myötä ja hän löysi itsensä Hankenilta. – Olin siellä aika hyvä ja suosikkiproffani Ilmari Hustich arveli, että lahjani viittasivat mainosalalle. Hän tuuppasi minut Bulevardin kulmille mainostoimisto SEK:iin, ensi harjoittelijaksi ja sitten yhteyspäälliköksi.

Sieltä Riken ura eteni nousujohteisesti ensin mainospäälliköksi LM Ericksonille ja edelleen mainostoimisto Lintakseen. Jazz seurasi koko ajan mukana. Lintaksessa henkilökunnalla oli jopa oma bändi.

Sitten sattuma puuttui peliin. – Eräällä sukulaisellani oli yritys, joka hoiti saksalaisia agentuureja. Omistaja kuoli, eikä leski kyennyt enää hoitamaan yritystä. Erilaisten vaiheiden jälkeen oltiin tilanteessa, että olin Wiwaco Oy:n toimitusjohtaja.

Yritys toi maahan mm. vedenpuhdistuslaitteita ja konealan tuotteita. Sittemmin Rikke luovutti firman operatiivisen johdon vanhimmalle pojalleen ja siirtyi itse hallituksen puheenjohtajaksi.

DDT esiintyy Storyvillessä pe 29.10.2010 klo 20.30, Christer Sandell (vas.), Pekka Mesimäki, Pentti Mutikainen, Nalle Nyman, Rick Wahlstein, Fred Andersson, Thomas Rönnholm ja Raimo Näätänen

DDT 2010, Christer Sandell (vas.), Pekka Mesimäki, Pentti Mutikainen, Nalle Nyman, Rick Wahlstein, Fred Andersson, Thomas Rönnholm ja Raimo Näätänen

Rikke Wahlstein on tänä päivänä varsin onnellinen mies. – Elämä on mallillaan ja niin ulkoiset kuin sisäiset puitteetkin ovat kunnossa, vaikka miljonääriä ei tullutkaan.

– Vietämme paljon aikaa Hattulassa, kesäpaikassamme, nautimme lastenlapsista ja matkustelemme jonkin verran. Kohtuullinen terveys eikä sydänvikoja, ei elämästä enempää voi toivoa.

DDT Jazzbandistä Rikke jäi eläkkeelle vuonna 2012 luotsattuaan ”Swengin vanhempia valtiomiehiä” ennätykselliset 54-vuotta!

Rikke on aika ajoin vierailut DDT:n keikoilla ”special guest starina” mm. DDT:n 60-vuotiskiertueella Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla 29.6.2018 ja 55-vuotisjuhlassa Savoy-teatterissa 2013.

DDT Jazzband juhlii 60-vuotista taivaltaan suomalaisen jazzin tiellä 13.10.2018 Aleksanterin teatterissa Bulevardi 23-27, Helsinki

Osta liput:

Juhlakonsertti klo 14.00, liput 37,00-39,50 eur, sis. käsittelykulut

Juhlakonsertti klo 19.00, liput 37,00-39,50 eur, sis. käsittelykulut

Pyörätuolipaikkojen varaus suoraan Aleksanterin teatterin lipunmyynnistä p. (09) 676 980. Avustaja veloituksetta.

Takaisin
Translate »