Jazz juhlii! – Joensuun Jazzkerho -76 40 vuotta

Kuvat: Osku Rajala

02.09.2016 09:37


Joensuulainen Jazzkerho -76 juhlii nelikymppisiä

Jazzkerho -76:n runsas, monipuolinen ja rohkeasti sanoen kansainvälistä tasoa edustava juhlavuoden ohjelmisto huipentuu 29.9.-kolmen illan pääjuhlatapahtumiin syys-lokakuun vaihteessa. Lipunmyynti pääjuhlaan on käynnistynyt Levy-Eskoissa ja Tiketissä. Kutsumme kaikki jazzin, rytmimusiikin ja ylipäänsä musiikin ystävät kanssamme juhlimaan!

Juhlien avaajana Joensuu Big Band feat.Tero Lindberg
Konservatorion konserttisali torstaina 29.9. klo 19.30

Tero Lindberg (Kuva: www.terolindberg.com)

Tero Lindberg (Kuva: www.terolindberg.com)

Joensuussa on pitkät big band –musiikin perinteet, erityisesti Konservatorio Big Bandin toimesta, joka eli useita aktiivisen toiminnan kausia eri kapellimestarien johdattamana. Nyt tervetulleena uutena reinkarnaationa on syntynyt Joensuu Big Band, jonka ensimmäiset yhteissoitot kuultiin elokuussa 2015. Ryhmä koostuu entiseen tapaan pääosin paikallisista musiikin ammattilaisista, tai musiikin ammattilaisiksi opiskelevista soittajista. Kytkökset Joensuun konservatorioon ovat edelleen vahvat. Orkesterin vetäjänä toimii soolotrumpetisti, trumpetinsoiton opettaja Ville Karjalainen. JBB:n ohjelmisto koostuu aina Glenn Millerin ajoista aikamme suomalaiseen moderniin Big Bandeille sävellettyyn musiikkiin.

Konsertin solistina esiintyvä Tero Lindberg on Suomen johtavia trumpetin ylä-äänispesialisteja ja suosittu studiomuusikko. Hän on soittanut lukuisilla maamme eturivin artistien levyillä ja kiertueilla sekä useissa TV-ohjelmissa, joista tällä hetkellä tunnetuin lienee Tanssii Tähtien kanssa. Hän on myös kiertänyt viime vuosina ympäri Eurooppaa niin Leningrad Cowboysien, Sunrise Avenuen kuin Jimi Tenorinkin kanssa. Lindberg soittaa myös 1. trumpettia Espoo Big Bandin ja Turku Jazz Orchestran riveissä. Lindberg hallitsee taiturillisesti viihteellisen ja suositun ”kultainen trumpetti” –soolotyylin, jonka tunnettuja edustajia ovat olleet mm. Herb Alpert, Eddie Calvert, Harry James, Ossi Runne ja Jörgen Petersen.

Jazzpastori Markku Salo – Jazz kohtaa maailmanuskonnot
Joensuun kaupunginkirjaston Muikku-Sali perjantaina 30.9. klo 18.00 

Markku Salo juontaa Kolilla 2016

Markku Salo juontaa Kolilla 2016

”Jazzpastori”, radioääni Markku Salon kolmiosaisen luentosarjan ”Jazzin hengellistyminen” toisessa osassa tarkastellaan lähinnä yhdysvaltalaisten jazzin merkkihenkilöiden suhdetta uskontoihin, erityisesti buddhalaisuuteen ja islamilaisuuteen sekä joihinkin luonnonuskontoihin. Esimerkkien avulla valotetaan, kuinka uskonnot vaikuttavat musiikin sisältöihin – ja ennen kaikkea sitä, kuinka musiikin sisällöt voivat vaikuttaa uskontojen sisältöihin sekä ymmärrykseemme siitä, mitä uskonnollisuus ja laajemmin hengellisyys merkitsevät.

Tarkasteltavat ajanjaksot ovat lähinnä 1940- ja 1950-lukujen taite; 1960-luvun loppu sekä nykypäivä. Esiteltäviin muusikoihin kuuluvat mm. Yusef Lateef; Dollar Brand/Abdullah Ibrahim; Don Cherry; Hamid Drake.

40-vuotisjuhlan pääkonsertissa kolme kovaa kokoonpanoa
Kerubin sali, Ilosaari, lauantaina 1.10. klo 19.00

Nina Mya vauhdissa Pori Jazzissa 2016

Nina Mya vauhdissa Pori Jazzissa 2016

Nina Mya
Laulaja Nina Myaa on kuvattu sillanrakentajaksi uuden ja vanhan vokaalijazzin välillä, ja hän tuokin kvintettinsä kera lavoille entisaikojen vahvojen jazzlaulajien presenssiä ja intohimoista musiikkiin heittäytymistä. Hän onkin nopeassa tahdissa noussut jazzlaulajiemme eturiviin.
Nina Myan sävellyksissä kaikuvat 50- ja 60-lukujen jazztyylit, kuten hard bop ja soul jazz, sekä afroamerikkalainen gospel. Tulkinnassa ja tyylissä on niin ikään viittauksia Aretha Franklinin ja Mahalia Jacksonin suuntaan. Lyriikat ovat Ninan omaa käsialaa ja kertovat henkilökohtaisia tarinoita. Laulaja-säveltäjä tunnetaan paitsi vahvasta tulkinnasta, vivahteikkaasta äänestä ja taitavasta improvisaatiosta, myös määrätietoisesta yhtyeen liidauksesta. Aikamme voimanaisia.
Levytyksiä Ninalta on ilmestynyt kolme; Flying Solo vuonna 2012 ja Our Time vuonna 2014 ja tuoreimpana keväällä 2016.
Nina Mya – laulu & yhtyeenjohto, Petri ”Pope” Puolitaival – saksofonit ja tuotanto, Jukka Eskola – trumpetti, Henri Mäntylä – piano, Jori Huhtala – basso, Tuomas Timonen – rummut

Jukka Eskola flyygelitorvineen Porissa 2016

Jukka Eskola flyygelitorvineen Porissa 2016

Jukka Eskola Soul Trio + 
Trumpetisti Jukka Eskola on kuulunut suomalaisen jazzin kiintotähtiin jo vuosikausien ajan. Erityisesti hänet muistetaan omista hienoista ja suurta suosiota nauttivista yhtyeistään Jukka Eskola Quintet ja Orquesta Bossa, sekä jäsenyydestään Suomen pitkäaikaisessa ykkösbändissä Five Corners Quintet.  Kesän Pori Jazzissa Eskola esitteli laajemmalle yleisölle tuoreimman Soul Trio -kokoonpanonsa, joka  esittää juurevaa ja svengaavaa musiikkia, jonka inspiraatio löytyy ennen kaikkea 60-luvulta. Kun lavalle nousevat huippuluokan tekijät, on tuloksena kertakaikkisen nautittavaa ja mukana vievää jazzia. Jukka Eskola Soul Trio julkaisi EP:n alkukesästä.
Jukka Eskola – trumpetti ja flyygelitorvi, Mikko Helevä – Hammond-urut, Teppo Mäkynen – rummut
feat. Ville Herrala – basso, Petri ”Pope” Puolitaival – tenorisaksofoni

Jussi Fredriksson Trio
Jussi Fredriksson on jazzmuusikko, säveltäjä, pedagogi ja tuottaja, joka on ansioitunut myös vilkkaan jazztoiminnan käynnistämisessä synnyinkaupungissaan Turussa. Fredrikssonin uusi trio esittelee pianistin tuoreimpia musiikillisia visioita. Vietettyään viime vuodet pitkien kaarien ja laajojen sävellysten maailmoissa, palaa hän nyt juurilleen pianotrion intiimiin ja spontaaniin ilmaisuun. Trion musiikissa on vahvasti mukana Fredrikssonille ominainen sävellyksellisyys, jota värittää ennakkoluuloton improvisointi.
Jussi Fredriksson – piano, Jori Huhtala – kontrabasso, Mika Kallio – rummut

 

Takaisin
Translate »