Levykauppa Äx täyttää 20 vuotta – ja levyjä siis myydään edelleen

Kuvat:

29.01.2018 15:53


Levykauppa Äx täyttää 20 vuotta. Omistajat Jari (vas.) ja Jyri Lipponen. Kuva kirjasta kirjasta 12 tuumaa – tarinoita suomalaisista levykaupoista.(© Anna Matikainen)

Vastoin kaikkia luonnonlakeja ja kuvitelmia, cd-levy ja vinyyliäänite eivät ole kuolleita.

Levykauppa Äx täyttää päivälleen kaksikymmentä vuotta tiistaina 30.1.2018, ja tuota päivää juhlitaan kakku- ja kahvitunnelmissa kaikissa maailman Levykauppa Äxissä.

Vastoin kaikkia luonnonlakeja sekä ihmisten kuvitelmia, fyysinen äänite tekee edelleenkin kauppansa sekä cd:nä että vinyylinä. Levykauppa Äxän yhdeksän myymälän ja nettimyymälän liikevaihto vuonna 2017 oli 7,3 miljoonaa euroa, vinyylin osuus tästä summasta on liki 50 prosenttia. Vuosi oli myynnillisesti yksi Levykauppa Äxän historian parhaimpia. Tulos ei ole vielä tiedossa, mutta tuskin siitä kovin kummoinen tulee.

Omistajat Jari (vas.) ja Jyri Lipponen. (© Anna Matikainen)

– Olen kuullut joittenkin tahojen väittävän, että levyt eivät myy. Minä väitän, että puhuvat paskaa, toteaa juhlahumuissa Levykauppa Äxän toimitusjohtaja Jyri Lipponen.

– Edes minä en ole niin sekaisin, että olettaisin cd-levyjen myynnin lähtevän räjähdysmäiseen nousuun, mutta nyt kyllä näyttää siltä, että vuonna 2018 tullaan julkaisemaan ennätysmäärä niin kovia kotimaisia levyjä, että aiomme tehdä tänä vuonna myyntiennätyksemme myös cd-levyjen osalta.

Juhlavuoden kunniaksi suunnitteilla on myös kokoelma 2-cd eli modernimmin tupla-cd, jossa toisella levyllä on lastenlauluja ja toisella pornolauluja.

– Siitä tulee tosi kova koko perheen paketti. Mukaan toivon saavani kaikki Suomen etu -sekä takarivin artistit. Voi olla, että keksin myös joitain muita kovia ideoita, toimitusjohtaja Lipponen kertoo.

Digitaalisen musiikin osuus oli Suomessa vielä muutama vuosi sitten 50 prosenttia koko äänitealan markkinoista. Nyt digitaalisen osuus alkaa jo lähestyä joidenkin arvioiden mukaan 85 prosentin rajaa. Maailmalla vinyylin kysyntä on noussut hurjiin lukemiin – viime vuonna vinyyleitä myytiin Forbesin arvion mukaan yli 40 miljoonaa kappaletta ja lähes miljardin dollarin arvosta.

Levykauppa Äx  
Perustettu: 30.1.1998
Myymälöitä: 9 (Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta, Turku, Tampere, Lahti sekä Helsingissä 2)
Henkilökunta: 43
Liikevaihto (2017): 7,3 miljoonaa euroa. Äx myi viime vuonna yli 300 000 cd:tä ja 150 000 vinyyliä.
Toimitusjohtaja: Merkonomi Jyri Jukka Lipponen
Omistus: Jyri ja Jari Lipponen sekä avainhenkilöt

 

Takaisin
Translate »