Monessa mukana ollut ”Monk-legenda” 80-vuotta

Kuvat: Jazzrytmit mediakirjasto

27.08.2021 05:23


Thelonious Monk ja Veikko Hakkarainen

Jazzpianisti Veikko ”Monk” Hakkarainen täyttää 31.8. 80-vuotta Helsingissä. Hänen elämäänsä on  liittynyt vahvana kolmiyhteys; musiikki, matematiikka ja sanat. Veikko toimi keikkamuusikkona vuoteen 1970, sen jälkeen tietotekniikkaa kaksi vuosikymmentä Nokia Datassa. Sitten paikallislehden kustantaja-päätoimittajaksi  ja vuonna 2005 paluu juurille musiikin pariin pianistiksi, sovittajaksi ja kapellimestariksi.

– Muusikon urani alkoi vuonna 1956 oman kvintetin konsertilla Munkkiniemen Yhteiskoulussa. Kouluaikaiset orkesterini olivat hyvin työllistettyjä teinitansseissa ja jonkin verran muuallakin. Laulusolistina oli Iris Rautio. Ylioppilaaksi kirjoitin 1962 ja samana vuonna voitimme Tesvision orkesterikilpailun, muistelee Veikko uransa alkuvaiheita.

Keikalla Hämeenlinnassa 1961, vokalisti Raili Syreeni

– Kilpailussa yksi orkesteri esiintyi kerran viikossa syyskaudelta kevääseen, juontajina Antti Einiö ja Jaakko Jahnukainen. Armeijan käynnin jälkeen toukokuusta 1963 lähtien olin hyvin työllistetty, keikkoja ja baarisoittoja oli jopa useita päivässä. Ensimmäinen keikka armeijan jälkeen oli Helena Siltalan kanssa, mutta jo kouluaikana säestin mm. Henry Theeliä ja Olavi Virtaa. Muita olivat mm. Annikki Tähti, Carola, Markus Allan ja kymmenet muut.

Matematiikan maisteriksi Veikko opiskeli kolmessa vuodessa keikkojen ohessa. Ensimmäinen tentti toukokuussa 1966, viimeinen huhtikuussa 1969, toukokuun ensimmäisellä viikolla luonnontieteiden kandidaatti, kolmannella viikolla filosofian kandidaatti ja kesäkuun alussa Filosofisen tiedekunnan promootiossa filosofian maisteriksi.

– Elämäni ensimmäisen ja ainoan työhakemuksen olen tehnyt Nokialle. Siitä alkoi 20 vuotta tietotekniikkaa Nokia Datassa vuoden 1970 alusta. Elettiin kiihkeää tietokoneistumisen aikaa, sähköpostit alkoivat tulla yleiseen käyttöön. Oli mielenkiintoisia tehtäviä ja opin paljon. Jossain vaiheessa Nokialla alkoi tuntua, että voisi tehdä jotain muutakin.

Jäätyään pois matemaatikon tehtävistä Nokialta, Veikko osti vuonna 1990 länsihelsinkiläisen paikallislehden Pikomalan Sanomat. Lehden painos oli alussa 13 000 kpl kerran kuukaudessa. Lehti jaettiin Pitäjänmäen, Konalan, Malminkartanon ja Lassilan alueilla. Hän laajensi jakelualuetta nopeasti ja parhaimmillaan painos oli 63 000 kpl. Vuonna 2003 Keskisuomalainen osti lehden ja Veikko palkattiin päätoimittajaksi. Siitä hän jäi eläkkeelle vuonna 2005.

Päätoimittajavuosien jälkeen Veikko on taas tehnyt musiikkia. Hän on soittanut pianoa muun muassa JASO:ssa sekä Grani Big Bandissa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet myös Antti Sarpila, Ladies & Gents sekä Esa Pethman, jonka kanssa hän on soittanut yhdessä jo vuodesta 1964. Veikko on myös usein nähty vieras jazzravintola Storyvillen lavalla.

Amerikkalainen pianisti ja säveltäjä Thelonious Monk (1917-82) oli suuria bebop-jazzin kehittäjiä. Monk on ollut myös Veikon esikuva ja musiikillinen oppi-isä. Veikko on yksi Suomen parhaita Monkin musiikin tuntijoita. Levyhyllystä löytyy ainutlaatuinen, täysi kokoelma Monkin levyjä.

– Tällä hetkellä viimeistelen tutkimustani Hotelli Kämpin musiikista 1910-30-luvuilta. Aineistona on noin 20000 valokuvaa eli noin 35000 nuottisivua. Siitä musiikista olen kirjoittanut satoja sovituksia Salonkiorkesteri Valentinolle, kaksi viulua, piano ja basso. Toivon, että pian alkaa taas iloinen 20-luku!

Veikon kokoama Salonkiorkesteri Valentino on konsertoinut Kämpin hengessä. Hän on sovittanut ja orkestroinut suurimman osan musiikista 1920-luvun salonkiorkestereiden tapaan ja sointiin. Pääosassa ovat viulu ja obligatoviulu, mutta välillä mukana on ollut myös 1920-luvun uusi soitin saksofoni sekä myös klarinetti.

Veikko, Jorma Katrama, Esa Pethman, Seppo Olkkonen sekä Silva Kallionpää ja Lotta Pitkänen.

Suosittuja ovat olleet myös Veikko tarjoilemat jazzmatineat Helsingin Suomalaisella Klubilla. Tähän mennessä pianojazzin helmiä on nautittu 25 kertaa eri teemoista: Näissä on kuultu Veikon täysin ulkoa soittamana 250 klassikkoa aina 1700-luvulta nykypäiviin saakka. Säestäjinä yleensä Jorma Katrama ja Rami Eskelinen.

Lisää vuonna 2017 Suomen Jazzlegendan arvon nro 29 saaneen Veikon pitkästä urasta voit lukea hän 70-vuotishaastattelustaan: Jazzrytmit 30.8.2011 ” Jazzpianisti palasi juurilleen”.

Helsingin Sanomien Mikko Mattlarin kirjoittama syntymäpäivähaastattelu 27.8. Veikosta löytyy TÄSTÄ.

Takaisin
Translate »