Onnea Junnu Aaltonen, 80 vuotta

Kuvat: Osku Rajala

12.12.2015 10:53


Juhani Aaltonen syyskuun lopussa 2015

Yksi suomalaisen jazzin  kivijaloista, Juhani ” Junnu” Aaltonen täyttää 12.12.2015 kunnioitettavat 80 vuotta. Kunnioitettavat niin saavutetun iän kuin jatkuvan, tiivistahtisten esiintymisten vuoksi.

Aaltonen syntyi Kouvolassa ja eli elämänsä alkuvuodet Lahdessa. Sodan aikana hän oli kolme vuotta ”evakossa” Ruotsissa, jonne hän palasi nuoruusvuosinaan rengiksi maataloon parin vuoden ajaksi. Siellä hän osti ensimmäisen saksofoninsa hetken mielijohteesta. Aikamoinen päähänpisto soittotaidottomalta sekatyömieheltä.

Siitä alkoi Aaltosen yli puolivuosisataa kestänyt ura suomalaisen rytmimusiikin ja jazzin parrasvaloissa. Hän on ollut mm. UMOn ja Tasavallan Presidentti -yhtyeen perustajajäsen. Ensinmainitussa hän soitti reilun 10 vuoden ajan. Hänet tunnetaan myös hienosta yhteistyöstä mm. Heikki Sarmannon sekä ulkolaisten Arild Andersenin, Reggie Workmanin ja Andrew Cyrillen kanssa.

Hän on tehnyt toistakymmentä omaa levyä ja ollut Gramexin listojen mukaan studiomuusikkona noin 3500 levytetyllä kappaleella.

1980 -luvun puolivälissä Aaltonen koki hengellisen herätyksen, jonka myötä hän pitäytyi jazzista liki 15 vuoden ajan, mutta sittemmin hän on palannut jazzin syviin olemuksiin entistä voimakkaampana tulkitsijana. Hänen omaääninen ja väkevän koskettava ulosantinsa  soi edelleen upeana yhtenä maamme jazzin kärkikuvana… suomalaisen jazzin elävänä legendana.

Ikäisekseen vireältä ja hyväkuntoiselta Aaltoselta on odotettavissa tulevaisuudessakin mainioita makunautintoja ja yllätyksellisen upeita soittorupeamia että omia levytyksiä.

Junnu, kiitos menneiden vuosikymmenten aikana tarjoamistasi jazznautinnoista!
Voimia ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Jazzrytmit toimituskunta

 

Takaisin
Translate »