Rolle Lindström 85 vuotta

Kuvat: Matti Korhonen

06.06.2015 17:12


Rolle Lindström ja "China Boy"

Todellinen monitoimimies, klarinetisti Rolf Holger ”Rolle” Lindström täyttää 85 vuotta 15.6. Helsingissä syntynyt Rolle aloitti jo nuorena menestyksekkään kilpapurjehdusuran Henry Hackmanin kanssa Sulka-veneellä. Hän saavutti voittoja myös Star-luokassa sekä kanoottien junior-mestaruuksia 1940-luvulla.

Vesielementti kiinnosti häntä laajemminkin kilpauinnin ja sukellusharrastuksen muodossa. Rolle on tutkinut ystävineen paljon mm. Välimeren pohjamutia löytäen sieltä useita mielenkiintoisia muinaisesineitä.

Rollen kolmas ja ehkä rakkain harrastus on kuitenkin ollut jazz. Hän sai äidiltään rippilahjaksi vuonna 1946 Cosimo Sgobban valitseman Causnone Bb-klarinetin. Sillä Rolle harjoitteli ahkerasti saavuttaen melkomoisen soittotaidon.

Rolle perusti Svenska Norsenin lukiossa oman orkesterin Rolle Lindströms Dixieland Band. Se osallistui 1949 nuorten jazzorkesterien kilpailuun sijoittuen lähelle kärkeä.

Rolle Lindström (vas.), Ilkka Virto, Sven "Nago" Nygård, Pekka Iiramo ja Jarmo Karamäki

Rolle Lindström (vas.), Ilkka Virto, Sven ”Nago” Nygård, Pekka Iiramo ja Jarmo Karamäki

Varusmiespalveluksen jälkeen Rolle opiskeli Hankenilla ekonomiksi ja siirtyi työelämään. Vuonna 1965 hänelle sattui vakava auto-onnettomuus, joka pysäytti nuoren monitoimimiehen menemiset ja soittoharrastuksen moneksi vuodeksi.

Rolle oli kiinnostunut jalometallitoimituksista kultakauppiaille ja -sepille. Niinpä hän perusti oman liikkeen Lindström & Co. Liike joutui 1990-luvun laman kouriin ja Rolle joutui luopumaan siitä.

Rolle Lindström asuu vaimoineen viihtyisästi itse rakentamassaan punatiilitalossa Espoon Veinissä. Hän soittaa edelleen klarinettia ja laulaa pirteänä eläkepappanakin Monday Session-orkesterissaan. Tämä 8-miehinen bändi syntyi Jan Lindénin aloitteesta maanantaiharjoitusten pohjalta.

Suomen Perinnejazz ry luovutti 27.5  Monday Sessionille China Boy-kiertopalkinnon kunnianosoituksena Rollen pitkäaikaisesta dixieland/swingmusiikin edistämisestä Suomessa.

Toisena kokoonpanona Rollella on yhdessäoloon ja harjoituksiin perustettu Swing It-yhtye. Soittoharrastus antaa positiivisen kuvan hänen joviaalista luonteestaan. Toivotan kaikkea hyvää jazzin teräsvaarille ja mitä riemukkainta syntymäpäivää!

Alvian Leppälä

Takaisin
Translate »