Finnish Blues Awardsit Nosturissa

Kuvat: Timo Jansson

17.01.2018 21:25


Maisteri T. ja Lihan Tie

Vuoden 2018 Finnish Blues Awards -palkinnot jaettiin jo neljättä kertaa perinteisessä bluesväen kokoontumisessa. Tapahtumapaikkana oli tällä kertaa Helsingin Nosturi, jossa oli palkintojen jaon lisäksi tarjolla oivallinen kattaus kotimaista bluesia ja juurimusiikkia. Palkintojen saajat oli valittu perinteisesti alan vaikuttajien keskuudessa suoritetussa äänestyksessä. Änestäjinä oli muusikoita, keikkajärjestäjiä, toimittajia ja muita aktiiveja ympäri Suomen. Palkinnot jaettiin viidessä eri kategoriassa, nimittäin vuoden yhtye/artisti, vuoden kappale, tapahtuma, tulokas ja kaiken huipentumana elämäntyöpalkinto.

Faarao Pirttikangas

Tyylikkäät palkinnot oli suunnitellut ja valmistanut järvenpääläinen hopeaseppä Mirka Loukimo Jasmin Design –yrityksestä.

Vuoden artistiksi äänestettiin Faarao Pirttikangas. Faarao Pirttikangas on savolaistaustainen shamaani, joka on kulkeutunut Varpaisjärveltä Kuopion kautta Tampereen kupeeseen Myllypuroon.  Kerrotaan, että lisänimi Faarao juontaa amerikkalaisesta saksofonistista Pharoah Sandersista.   Kieltämättä jotain samaa miehissä on ainakin ulkoisesti.  Pirttikankaan musiikki on suomalaista shamaani-bluesia, jossa suomenkieli taipuu varsin hyvin Louisianan rämeiden tunnelmiin. Esikuvat ovat vallan selvästi Mississipin suistoista. Sellaiset tekijät kuten Son House, Bukka White ja Mississippi John Hirt ovat olleet Pirttikankaan suuria vaikuttajia. Musiikki sisältää kuitenkin vahvoja mausteita suomalaisesta kansanmusiikista. Faarao Pirttikangas on esiintynyt ja levyttänyt Talmud Beachin kanssa. Pirttikangas ja Kuhmalahden Nubialaiset on myös miehen levytys- ja keikkakokoonpanoja.

Vuoden Kappale -palkinnon sai  Dave Forestfield  biisistä ”Me and My Bible (We’re the Devil)”. Voittajakappale on tämän jutun lopussa. Dave Forestfield eli Tatu Metsäpelto teki viime vuonna albumin ”Nobody’s World”, jolta biisi on poimittu. Tätä ennen Forestfield on julkaissut jo kuusi levyä. Hän on saanut  Finnish Blues Awardin aikaisemminkin, nimittäin vuonna 2015 kappaleesta ”I Believe The Change Will Come”.

Dave Forestfield (© Eero Kallio)

Tapahtuma-palkinto meni Savonsolmu Beach & Blues Partylle Pieksämäelle. Festivaalin puuhamiehet Ipi Kaipiainen ja  Auvo Laaksonen ovat pyörittäneet tapahtumaa jo parin vuosikymmenen ajan. Pääkonsertti Hotelli Savonsolmun rannassa on perinteisesti ollut ilmainen.

Vuoden Tulokas -palkinnon nappasi Mara Balls. Tämän tamperelaisen kitaristi-laulaja Maria ”Mara Balls” Mattilan johtaman bändin musiikki lähentelee 60-luvun psykedeelistä rymistelyä. Yllättävää kyllä Maria laulaa  suomeksi ja hyvin laulaakin. Meno on kyllä varsin rokkaavaa, mutta löytyy siitä tietenkin myös bluesin aineksia. Turha yhtyettä on karsinoida mihinkään lokeroon. Yhtyeen musiikkiin voi perehtyä viime vuonna ilmestyneeltä levyltä ”Elävä kivi”.

Jo Buddy

Elämäntyöpalkinnon tai tässä tapauksessa oikeastaan elämäntapapalkinnon sai Jo’ Buddy eli Jussi Raulamo, joka todellakin on ottanut bluesin elämäntavakseen. Raulamo on omistanut elämänsä bluesille. Hän on keikkaillut itseään säästämättä eri kokoonpanoissa 35 vuotta ja tehnyt tuona aikana useita levyjä. Miehen kitara ja putkiradiovahvistin sekä nasaali laulu ovat jo käsitteitä bluesgenressä.

Viimeisimmät vuodet ovat kuluneet duon Jo’ Buddy & Down Home King III:n parissa. Muista Raulamon bändeistä mainittakoon Groovy Eyes ja Tiny Tones. Uusin kokoonpano on Jo’ Buddy’s Trio Riot.

Nosturissa esiintyi kahdella eri lavalla yhteensä kymmenen bändiä, joilta kuultiin juurimusiikkia melkeinpä laidasta laitaan. Oli raikasta rockabillyä, perinteistä bluesia, shamaani-bluesia rockbluesia jne.

Oman puolen tunnin settinsä heittivät Jarkka Rissanen Tonal Box, Dave Forestfield, Faarao Pirttikangas, Million Dollar Tones, The Toreadors, Ilkka Rantamäki $ Bluesbrokers, Turn On, Jay Kay Gang, Mudville 56 ja Maisteri T & Lihan Tie.  

 

Muutama poiminta illan esityksistä on paikallaan.

Ilkka Rantamäki $ Bluesbrokers toi hienosti esiin 60-luvun tyylisen psykedeelisen bluesin, jossa oli selviä vaikutteita progestakin. Mieleen jäi Creamin ” I Feel Free” ja setin lopettanut Beatles-biisi ”A Day in the Life”.

Jarkka Rissanen Tonal Box oli piristävä yllätys. Rissanen on tunnettu hyvänä ja sielukkaana kitaristina ja yhteistyöstään Pepe Ahlqvistin kanssa. Nyt kokoonpano Rissanen kitara ja laulu, Jorma Välimäki tuuba ja Jussi Kettunen rummut siirsi rootsperinteet omaan persoonalliseen soitantoonsa. Välimäki antoi tuuballaan mahtavan potkun bändin soittoon aivan kuten sousafoni New Orleansin marssibändeissä. Tämä ainutlaatuinen kokoonpano pitäisi ehdottamasti saada piristämään kesän festareita.

Maisteri T & Lihan Tie ansaitsee hatunnoston suomenkielen käyttämisestä ja biisien muokkaamisessa suomenkieliseen asuun. Näyttelijä Teijo Elorannan vetämä yhtye heitti suomeksi perinnebluesia. Tuli Slim Harpoa, Kuuta taivaalta, Caldonia Katriinaksi muutettuna jne. Elorannan harppu soi ihan maukkaasti ja  laulupuolella hän oli parhaimmillaan Bo Didley -kompin taustoittamassa eräänlaisessa blues-räpissä. Ei muuta kuin lisää treeniä ja menoksi.

Lauri Ankerman ja Olavi Rytkönen

Faarao Pirttikangas, mies ja kitara sekä ennen kaikkea valtava karisma ja persoonallisuus. Siinä asian ydin. Shamaani-blues vie mukanaan, mutta mikäpä siinä, antaa viedä.

Tilaisuuden järjestelyt toimivat hyvin. Aikataulu oli tiukka, mutta mainioiden juontajaisäntien Olavi Rytkösen ja Lauri Ankermanin ansioista siinä pysyttiin. Yleisö ravasi portaita alakerran ja yläkerran välissä kilpaa juontajien kanssa. Kuntoilustahan se kävi.

Olen aikaisemmin kritisoinut palkintojen jakamista puolen yön jälkeen. Nyt palkitsemiset aloitettiin kello 23.30. Sekin tuntuu liian myöhäiseltä hetkeltä. Eikö palkintojen jakaminen illan kohokohtana voisi tapahtua paljon aikaisemmin, esimerkiksi kello 22. Lisäksi järjestävät voisivat harkita palkitsemisten ripottelua esiintymisten väliin. Joka tapauksessa täysi tunnustus  järjestäjien ja esiintyjien talkoovoimin värkkäämästä tilaisuudesta. Toivottavasti jatkoa saadaan taas vuoden päästä.

Finnish Blues Awards,  Nosturi 13.1.2018

Takaisin
Translate »