Lumberjacks Bluesin Euroviisuihin

Kuvat: Timo Jansson, Eero Kallio

29.06.2019 18:57


Lumberjacks - voittajien riemua

Eteläpohjalaisten metsurien veri ei vapissut eivätkä sahat olleet ruosteessa, kun Lumberjacks (suom. metsurit) sahasi itsensä Suomen European Blues Challenge EBC2020 karsinnan loppukilpailussa ykköseksi. Loppusuoralle oli viidestätoista alkukarsintaan ilmoittautuneesta kokoonpanosta päässyt neljä, nimittäin Hi-Five Quintet, Lumberjacks, Million Dollar Tones, Tina Bednoff & The Cocktailers. Esikarsinnan olivat suorittaneet European Blues Unionin (EBU:n) kuusitoista suomalaista aktiivijäsentä.

Tällä kertaa bändien taso oli todella korkea. Lisäksi bändit olivat tyyliltään siinämäärin erilaisia, että valinta oli varmasti vaikea. Million Dollar Tones töräytti kahdeksan jäsenen voimalla kisan hienosti alkuun. Baritoni ja tenori saksofonien, percussionin ja rumpujen ryydittämä r&b sujui hienosti. Hi-Five Quintet toi kisaan hienosti jatsahtavaa bluesia. Kaikinpuolin hieno esitys, jossa kitara, saksofoni ja laulusolisti olivat hyvin esillä.  Tina Bednoff & The Cocktailers puolestaan oli perinteinen blueskokoonpano, jonka blues sykähdytti yleisöä.

Ja sitten itse voittaja Lumberjacks, jonka muusikot Urmas ”Big Hand” Niemi (kitara, laulu), (basso, laulu), Janne Käpylä (rummut, laulu) ja Jarkko Salo (koskettimet, laulu) avasivat settinsä hienolla stemmalaululla. Stemmat olivat kohdallaan ja eteläpohjalainen kuorolaulu tehosi sekä yleisöön että tuomaristoon. Urmas Niemen kitara soi hienosti ja koko bändi puhkui soittamisen riemua. Tempaisipa kanttori Jarkko Salo lopussa esiin haitarinsa ja antoi palaa rehvakkaaseen eteläpohjalaiseen tapaan. Metsurien esitys oli varsin omaperäinen. Se sisälsi aineksia bluesista, r&b:stä, kansanmusiikista ja rockista.

Kaikki bändit olisivat sopineet edustamaan Suomea itse pääkilpailussa. Lumberjacks on erityisesti stemmalaulunsa ansioista poikkeus bluesbändien joukossa, joten sen uskoisi pärjäävän hyvin myös itse loppukilpailussa.

EBC -kilpsilun tuomaristo, vasemmalta
ylituomari Pertti Nurmi, Ipi Kaipiainen, Pekka Laine, Altti Uhlenius, Eero Kallio ja Esko Pakkanen.

Varsinaiset EBC 2020-kilpailut pidetään Hollannin Zaanstadissa (lähellä Amsterdamia) 17.-18. huhtikuuta 2020. EBC-tapahtuman järjestää European Blues Union (EBU), jonka päätehtäviä on edistää eurooppalaista bluesia. Tämä blues-kilpailu on tärkeä ja merkityksellinen tapahtuma yhtyeelle, joka haluaa saada tunnettuutta Euroopassa.

Suomen EBC-loppukilpailun tuomareina Krapin Pajalla toimivat Pekka Laine, Eero Kallio, Altti Uhlenius, Ipi Kaipiainen ja Esko Pakkanen.Tuomaristo käytti valinnassaan samoja kriteereitä kuin varsinaisessa EBC-kisassa. He arvioivat viittä eri osa-aluetta (englanniksi): (i) Originality (ii) Instrumental talent (iii) Vocal talent (iv) Stage presence (v) Blues content. Säännöt löytyvät European Blues Unionin nettisivuilta  (https://www.europeanbluesunion.com/).

Suomen EBC-loppukilpailu
Krapin Paja perjantaina 28.6.2019 

Takaisin
Translate »