Musiikin valtionpalkinto Eero Koivistoiselle

Kuvat: Jouko Kirstilä

24.11.2017 12:00


Eero Koivistoinen 11.9.2017 Porissa

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet kirjallisuuden, monialaisen taiteen, musiikin sekä näyttämö-, sirkus- ja  tanssitaiteen valtionpalkinnot. Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa, ja ne myönnetään Veikkauksen tuotoista.

Ministeri Sampo Terho jakoi valtionpalkinnot 24. marraskuuta Helsingissä.

Musiikkipalkinnon saanut saksofonisti, säveltäjä Eero Koivistoinen (s. 1946) on luonut kansainvälisesti merkittävän ja tunnustetun uran jazzmuusikkona. Ajan hermolla jatkuvasti uutta etsivä ja tuottava Koivistoinen on elävä legenda.

Koivistoisen puolen vuosisadan mittainen vaikutus Suomen jazzkenttään on ollut mittava ja ainutlaatuinen. Hän on tehnyt suuren määrän levytyksiä, sävellyksiä ja sovituksia lukuisille eri kokoonpanoille. Koivistoisen ura käynnistyi 1960-luvulla, ja Suomen Jazzliitto palkitsi nuoren muusikon ensimmäisellä Yrjö-palkinnolla vuonna 1967. Kansainvälinen ura käynnistyi pari vuotta myöhemmin, kun Koivistoisen yhtye voitti jazzyhtyekilpailun Sveitsin Montreux’ssa. Tämän jälkeen Koivistoinen opiskeli ja työskenteli pitkään Yhdysvalloissa.

Suomessa UMO Jazz Orchestra on ollut Koivistoisen merkittävä yhteistyökumppani vuodesta 1975 alkaen, ja vuosina 1996˗1998 Koivistoinen toimi UMO:n taiteellisena johtajana. Eero Koivistoinen elää parhaillaan hyvin tuotteliasta taiteellista kukoistuskautta ja esiintyy aktiivisesti eri kokoonpanoissa Suomessa ja ympäri maailmaa.

Musiikin valtionpalkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen musiikkitoimikunta.

Takaisin
Translate »