Teppo Hauta-aho ja Mike Koskinen uusiksi Jazzlegendoiksi

Kuvat: Matti Laipio

11.09.2019 16:52


Jazzlegendat Hauta-aho (vas) ja Koskinen.

Ansiotuneiden pitkän linjan muusikoiden Suomen Jazzlegendojen kaarti täydentyi tiistaina, jolloin nimityksen saivat basisti Teppo Hauta-aho ja trumpetisti Heikki ”Mike” Koskinen. Nimityksen myönsi Musiikkiarkiston hallitus.

Suomen Jazzlegenda-nimitykset saivat alkunsa 2001. Vuosina 2001-2014 myöntäjinä olivat yhteistyössä toimineet Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Poparkisto (nyk. (Musiikkiarkisto) ja Imatra Big Band Festival. Muutaman vuoden katkon jälkeen nimityksistä on 2017 lähtien vastannut Musiikkiarkisto.

Jazzlgenda numero 33 Teppo Hauta-aho (78) aloitti jazzuransa jo 1950-luvun lopulla ja on soittanut lukuisten niin suomalaisten kuin ulkomaisten muusikoiden kanssa. Hauta-ahon kotimaisia 1960-1970 -lukujen soittokumppaneita ovat olleet muiden muassa olleet Edward Vesala, Paroni Paakkunainen, Pekka Pöyry ja Heikki Sarmanto. Teppo on profiloitunut erityisesti free jazz-tyylin muusikkona. Yksi hänen tämän tyylin varhaisista kokoonpanoistaan oli 1970-luvun alussa toiminut Kalmiston Klangi, jossa myös Mike Koskinen soitti.

Laulumiehissä esiintyivät myös Eero Tikkanen (vas) ja Heikki Laitinen

Sibelius-Akatemiasta valmistunut Hauta-aho on tehnyt myös pitkän työn orkesterimusiikkona, ensiksi Helsingin Kaupunginorkesterissa ja vuodesta 1975 Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Hän on myös säveltänyt runsaasti. Hänen kontrabassolle säveltämänsä teos Kadenza on ollut monien kansainvälisten kilpailujen pakollisena kappaleena.

2000-luvun alusta vapaana taitelijana toiminut Hauta-aho on tehnyt paljon yhteistyötä muiden muassa Berliinissä asuvan saksofonistin Harri Sjöströmin kanssa. Kotimaisten soittokumppaneiden lisäksi Hauta-aho on esiintynyt monien johtavien ulkomaisten free-tyylin muusikoiden kanssa. Heihin kuuluvat Cecil Taylor, Evan Parker ja Anthony Braxton.

San Franciscoon 1977 muuttanut Suomen Jazzlegenda numero 34 Mike Koskinen oli ennen muuttoaan monissa kokoonpanoissa 1970-luvulla soittanut trumpetisti, joka esiintyi muiden muassa Eero Koivistoisen, Heikki Sarmannon, Edward Vesalan ja Paroni Paakkunaisen johtamissa kokoonpanoissa. Diplomi-insinööriksi 1971 valmistunut Koskinen opiskeli Berklee School of Musicissa 1973-1976. Hänen ainoa 1970-luvulla omissa nimissään tekemä levytys oli 1976 ilmestynyt Sunwebs, jolla oli mukana useita johtavia tuon ajan suomalaisia johtavia muusikoita. Myöhemmin hän on tehnyt useita levyjä USA:ssa.

Mike Koskinen, Mikko Innanen ja Rent Romus

USA:ssa Koskinen on toiminut pitkään musiikiin opettajana erilaisissa San Franciscon alueen oppilaitoksissa, mutta on myös ollut myös aktiivinen muusikkona, säveltäjänä ja erilaisten orkesterien johtajana. Yksi hänen yhteistyökumppaneistaan on ollut suomalaisjuurnen saksofonisti Rent Romus, jonka kanssa Koskinen on esittänyt ja levyttänyt suomalaisesta folkloristisesta perinteestä, lähinnä Kalevalasta innotuiksensa saanutta musiikkia.

Jazzlegenda-palkinnot jaettiin Laulmiesten salissa pidetyn konsertin yhteydessä, jossa esiintyi Koskisen ja Romusin yhtye paikallisvahvistuksinaan saksofonisti Mikko Innanen, basisti Eero Tikkanen ja laulaja ja perkussionisti Heikki Laitinen, joiden seuraan  myös Hauta-aho liittyi.  Konsertin päänumerona oli Romusin ja Koskisen paikoin shamanistissävyinen Kalevala-viritteinen kolmiosainen Manala-sarja, jota täydensivät heidän samanhenkiset teoksensa.

Takaisin
Translate »