Bass & Big Band – jazzbasisti Wade Mikkolan juhlaa

Kuvat:

21.10.2010 14:29

Great Helsinki Swing Big Band onnistui jälleen täyttämään Malmi-talon katsomon

Basson perustehtävä pienessä ja suuressa jazzbändissä on tuottaa eteenpäin vievä peruspulssi, johon muut soittimet suhteuttavat oman rytmisen kuvionsa. Svengi syntyy silloin kun basistin ja rumpalin iskujen keskinäinen suhde on se oikea..

Timo Vuori oli hankkinut osan illan nuottimateriaalistaBasistien rooli solistisena soittimena alkoi kehittyä 1940-luvun alussa. Tähän varmaan vaikutti myös äänitystekniikan kehitys, mahdollisuus matalampien taajuuksien taltiointiin ja toistoon.

Wade Mikkola oli koonnut illan ohjelmiston, joka esitteli kontrabasson mahdollisuudet kolmimuunteisessa jazzmusiikissa. Konsertin alku oli omistettu Duke Ellingtonin big bandin kolmiminuuttisten transkriptioille. Siirtymä Stan Kentonin Concerto for Doghouseen paljasti mustan ja valkoisen sävelkielen eron.

Mielenkiintoinen ketju illan ohjelmistossa oli kolme bassolle nimenomaan tehtyä sävellystä, joissa big band oli säestävässä roolissa. Jack the Bear – One Bass Hit – Bass Ace oli sävelletty noin kymmenen vuoden välein tekijöinä Ellington – Dizzy Gillespie – Erik Lindström ja llan solisti Wade Mikkola ja kapellimestari Antti Rissanen ( huikea pasuunasoolo konserton hitaassa osassa)alkuperäissolisteina Jimmy Blanton – Ray Brown – Erik Lindström. Olisi ollut hauskaa kuunnella nämä biisit peräkkäin.

Tauon molemmin puolin annettiin GHSBB:lle hetki aikaa hengähtää. Wade ja Pete Krzywacki säestivät Annimaria Rinnettä. Pienet Valkoiset Valheet meteorogi Rinteen arvuutellessa Tuleeko Sade ja Poutaa tekivät tehtävänsä, ja sitten päästiin tositoimiin.

Illan kohokohdiksi Wade oli valinnut oman sovituksensa In A Sentimental Mood´ista ja sävellyksensä Moments in Blues I, II ja III. Tekoset oli syntyneet Waden opiskeluvuosina parikymmentä vuotta sitten Amerikassa. Haastetta oli bändille runsaasti, ja siitä selvittiin. Klassisen konserton rakenteen mukaisesti sävelletty MiB on oivallista materiaalia maakuntien big bändeille heidän halutessaan tarjota yleisölleen jotakin erilaista.

Erikoismaininta saksofonisektiolle Ben Websterin koorussoolosta Cottontailissa.

Martti Vesala, Sami Pöyhönen (hieno soolo Concerto for Cootie), Leo Kylätasku ja Marko Kiviniemi. Huom! Pete nauttii myös komppaamisesta

Takaisin
Translate »