Dirty Harri´s Brass Band keikalla panimossa

Kuvat: Harri Aavaharju

23.08.2019 07:01


Harris Dirty Brass Band

Kun Googleen kirjoittaa sanat Harris Dirty Brass Band saa kaksi osumaa. Toinen soitti ravintola Bryggerietin terassilla torstai-iltana Art Goes Kapakka -tunnelmissa ja toinen osuu Dirty Dozen Brass Bandiin. Molempien luotsien nimi on Harris, toinen kirjoitetaan heittomerkillä ja toinen ilman. Molempien bändien tyylilaji on New Orleans -henkinen funkiin kallellaan oleva soittaminen ja kokoonpanotkin taitavat koostua samoista soittimista. Liekö sattumaa, uskoisin että niin on.

New Orleansissa on kahdentyyppisiä brass bändeja. Toiset soittavat enemmänkin kollektiivisesti improvisoiden, vaikkakin kurinalaisesti. Ja sitten tämä uudempi brass band-traditio, joka alkoi 70 -luvun loppupuolella ja jossa soitto on tiukkaa ja sovitettua. Molempiin tyyleihin liittyy soolot ja laulu ja hyvä meininki ja tanssiminen.

Rumpali Harri Ala-Kojola on bändin leaderi, näin hänet ainakin esiteltiin. Eturivin puhaltajat kuitenkin luontevasti ottivat johtavaa roolia näyttäen loppuja ja soolovuoroja. Monet kappaleet käynnistyivät Miika Jämsän muhkealla sousafonilla, jonka päälle Harrin ja toisen lyöjän Mamba Assefan oli helppo rakentaa rullaavaa komppia.

Kaksi trumpettia, kaksi pasuunaa ja yksi reedi tekevät sen sointimaailman, joka kuljettaa ajatukset syvään etelään. Elokuun 20 asteen lämpötila oli ihan tarpeeksi, kun biisit veivät yleisön käsiä ja jalkoja mukaansa. Paikalle eksynyt ranskalainen luokkaretki ryhmä bailasi villisti, mutta käyttäytyi silti mannermaisen siististi.

Trumpetistit Tero Lindberg (oik.) ja Jukka Tiirikainen

Jay Kortehisto on totuttu näkemään oman bändistä keulassa ja rivimiehenä mm. Sarpilan kokoonpanoissa. Toinen pasunisti oli ilahduttavasti Sami Pitkämö, joka on totuttu näkemään yleensä laulumikin varressa. Nyt molemmat pasunistiherrat saivat laulutilaa ja Samin Just a Closer Walk With Thee hitaassa tempossa teki kunniaa tälle gospel-klassikolle Senaatintorin sakraalissa ympäristössä.

Tero Lindbergin kultainen trumpetti on kotonaan big bändeissä ja instrumentaaliviihteen syövereissä. Nyt hänestä löytyi uusi puoli ja kiinnitys New Orleansiin aukeaisi varmasti jos tällä puolella isoa vettä markkkinat hiljenee.

Jukka Tiirikainen hoiti kakkospultin tyylikkäästi ja lauloi hauskan sovituksen Irwinin hitistä Ei tippa tapa. Pope Puolitaival on keikkojen lisäksi ehtinyt levyttämään ja viimeistelemään levyn, jonka julkkarit on 5.9. Koko Jazz klubilla. Nyt Pope irrotteli myös klarinetilla Closer Walkissa.

Dirty Harri´s Brass Band on hieno lisä brass bändien vähälukuiseen joukkoon. Toivottavasti ensi kesän festarit löytävä tilaa heille ja kyllähän tämmöinen musa toimii vaikka autokaupan avajaisissa.

Takaisin
Translate »