Eetun jalanjäljissä

Kuvat: Harri Aavaharju

25.04.2019 15:22


Sound & Fury

Edward Vesala soitti monien suomalaisten ja kansainvälisten muusikoiden kanssa ja levytyksiä on Wikipedian mukaan kertynyt merkittävä määrä.

Itselleni tärkeimmäksi on noussut kaksi kokemusta Vesalan tuotannosta. Tomasz Stankon soololevy Music From Taj Mahal and Karla Caves, jossa Eetun osuus oli vastata levytyksessä äänitystilanteen syntymisestä ja nauhoituksesta ja tietysti levyn julkaisusta omalla Leo Records -merkillään. Toinen tilanne oli soolokeikka Töölön kirjastossa ehkä joskus 80-luvulla. Molemmille edellä mainituista oli tunnusomaista herkkyys ja hetki.

Kahdesti Yrjö-palkittu muusikko teki soololevyjen ja keikkojen lisäksi huomattava tuotannon orkestereissa, joista Sound and Fury jatkaa edelleen taiteilija Vesalan viitoittamalla tiellä. Vuodesta 1982 hän kokosi ja koulutti samanhenkisiä muusikoita ja loi musiikkia, josta kuvataiteilija Teemu Mäki on sanonut, – kuuluu ehdottomasti suomalaisen musiikin suurimpiin saavutuksiin.

Jatkettu basso

Malmitalon keikkaa mainostettiin osuvasti – Sound & Furyn ohjelmiston rungon muodostamat Edward Vesalan sävellykset ovat suomalaista klassista musiikkia, jota voi verrata siihen, kun RSO soittaa Sibeliuksen tai Rautavaaran musiikkia. Se on yhtä tärkeätä ja ajatonta suomalaisuuden syväluotaamista, mutta eri kulmasta katsottuna. Ja Sound & Fury on Vesalan musiikin ylivoimaisesti paras tulkki.

UMO Helsinki Jazz Orchestrasta juuri eläkkeelle jäänyt Pepa Päivinen on erinomaisessa soittokunnossa ja saksofonit soivat hienosti käyrästä sopraanosta baritoniin. Pepan yhteistyö S&F:n kanssa alkoi yhtyeen ensimmäisistä harjoituksista ja hän onkin siksi oivallinen lipun kantaja ja jatkaja Eetun aloittamalle työlle.

Puupuhallinsektio Jorma Tapio ja Tane Kannaste kuten myös trumpetisti Antero Priha hoitivat oman osuutensa niin sooloissa kuin rankoissa tuttipaikoissa. Pitkää ja maalailevaa oli myös kitaristi Julius Heikkilän kitarointi.

Kompista vastasi Sampo Lassila jatketulla kontrallaan ja lyöjät Hannu Risku ja Janne Tuomi.

Kaikki lähtee rummuista ja niin nytkin. Volyymi oli varsin runsas ja niinpä jouduimme poistumaan väliajalla korvat tinnittäen, emmekä olleet ainoita.

Sound and Fury, Malmitalossa 23.4.2019

Konserttisarja on Malmitalon tuotantoa.

 

Takaisin
Translate »