Efrat Alony sai hyvän tuen hienoista sovituksista

Kuvat: Olli Nurmi

25.10.2020 14:59


Suomessa ennen konserttia kaksi viikkoa koronakaraneenissa ollut Efrat Alony Savoy-teatterissa

Koronan takia keväältä siirtynyt UMO Helsinki Jazz Orchestran Great Voices-sarja käynnistyi israelilaisen vokalistin Efrat Alonyn vierailulla. Konsertissa Alonyn tyylirajoja ylittäneet lauluosuudet saivat mainion tuen taidokkaasti sovitetulta UMO:lta.

Haifassa 1975 syntynyt Efrat Alony aloitti uransa kotimaassaan, opiskeli USA:ssa ja Saksassa, missä on pääasiallisesti vaikuttanut jo 1990-luvun lopulta lähtien.

Ed Partyka johtaa Pekka Laukkasen ollessa soolovuorossa

Alony on työskennellyt etupäässä pikkuyhtyeiden kanssa, mutta on tehnyt myös projektiluontoisesti yhteistyötä isojen orkesterien kanssa. Yksi hänen kumppaneistaan tällä sektorilla on ollut UMO:n nykyinen pääkapellimestari Ed Partyka, jonka sovituksia on ollut useillakin Alonyn 2000-luvulla tekemillä big band-levyillä. Niistä myös Savoy-teatterissa kuultu ohjelmisto pääosin koostui.

Konsertin nimenä oli ”New Jewish Folk Songs”. Tässä tapauksessa kansanlaulukäsite on tosin venytetty äärimmilleen, sillä tarjolla oli israelilaisten lauluntekijöiden lähinnä laulelmatyyppisiä kappaleita, joita Alony tulkitsi oli paikoin hyvinkin dramaattisesti.

Alony on kiistattoman taitava laulajatar, jonka vahvuutena on taipuisa laaja ääniala. Jazzillinen osaaminen tuli taas parhaiten esiin UMO:n soitinsolistien kanssa käytyjen musiikillisten vuoropuheluiden scat-osuuksissa. Niissä hän osoittautui selvästi tämän alueen taitajaksi.

Konsertissa UMO soi tavanomaista muhkeammin, sillä peruskokoonpanoa oli laajennettu ylimääräisellä trumpetilla ja käyrätorvella. Samoin alapää oli

Tero Saarti: takuutyötä taas kerran

normaalia jyhkeämpi Mikko Mustosen tuuban ja Max Zengerin bassosaksofonin ansiosta. Tosin miksauksessa näitä olisi voinut tuoda paremmin esiin.

Suomessa ennen UMO-pestiä tuikituntematon Ed Partyka on osoittautunut eteväksi sovittajaksi, joka kirjoittaa hyvin soivia ja tässä tapauksessa vokalistia hyvin tukevia sovituksia. Helppoja Partykan arrit eivät ole, varsinkin orkesterin vasket joutuvat niiden kanssa lujille. Mutta ainakin lauantai-iltana haaste selvitettiin komeasti. Samoin totutun takuuvarmaa työtä tekivät soolotilaa saaneet muusikot.

Efrat Alony ja UMO Helsinki Jazz Orchestra Savoy-teatterissa 24.10.2020. Kapellimestarina ja sovittajana Ed Partyka. Solisteina Mikko Mäkinen, Ville Vannemaa, Olli Ojajärvi (saksofoni), Tero Saarti, Mikko Pettinen, Janne Toivonen (trumpetti), Kasperi Sarikoski, Pekka Laukkanen (pasuuna)

Takaisin
Translate »