Elifantreen uuden levyn kappaleet lentoon keikalla

Kuvat: Tapio Ylinen/Eclipse Music

30.03.2018 20:28


Elifantree vauhdissa Koko Jazz Clubilla

Kymmenen vuotta sitten perustettu Elifantree teki läpimurtonsa päästyään Suomen edustajaksi Young Nordic Comets-kilpailuun. Tuolloin yhtye oli akustinen free-henkinen kokoonpano, jossa Anni Elif Egecioglu lauloi ja soitti selloa yhdessä tenoristi Pauli Lyytisen ja lyömäsoittaja Tatu Rönkön kanssa.

Vuosien varrella yhtyeen musiikki hakeutunut uusille alueille. Henkilöstössäkin on tapahtunut muutos, sillä Rönkön tilalle on tullut Olavi Louhivuori. Hän on myös mukana Elifantreen uudella Anemone-albumilla, jonka julkaisua juhlittiin kuulijoiden täyttämällä Koko Jazz Clubilla.

Anemone on vahvasti sähköinen levy, jolla on monenlaisia aineksia jazzin lisäksi modernista konserttimusiikista discoon asti. Uudenlaisen sävyn yhtyeen soundiin on tuonut Lyytisen hankkima sähköinen puhallinsoitin EWI (Electric Wind Instument), jolla on huikea kahdeksan oktaavin äänialue ja jonka ääntä pystyy mielin määrin muokkaamaan. Annilla sello on jo ajat sitten muuttunut syntetisaattoriksi, jollainen on myös yksi Paulin soittimista tenorin ohella.

Usein uusien levyjen julkaisukonserteissa live-esitykset noudattelevat koko lailla levyversioita. Elifantreella näin ei käynyt, vaan Kokossa kuultu musiikki oli huomattavasti raisumpaa kuin levyllä, jolla Annin aika kontrolloitu laulu sai nyt kokonaan uusia ulottuvuuksia hänen paikoin villeissä ääni-improvisoinneissaan.

Lyytinen taas kehitteli ansiokkaasti monenlaisia soundeja sähköisestä arsenaalistaan muokaten tenoriaankin viiveillä ja elekronisella tuplauksella. Slti tämä teknolgian hyödyntäminen toimi hyvin musiikillisestikin. Siitä ei tullut itsetarkoituksellista kikkailua.

Levyllä komppimiehen roolissa ollut Louhivuori sai nyt konsertissa ansaittua soolotilaa. Kuulijoille tarjottiin pari kekselistä sooloa, joissa Olavi eteni melkein minimalistisin sävyin paukuttelun sijaan.

Konsertin äänivolyymi oli kova, mutta silti sointinten välinen balassi pysyi hyvin hallinnassa kiitos äänimiehenä olleen Anemonen äänittäneen Joonas Saikkosen.

Elifantree Koko Jazz Clubissa 29.4. Annie Elif Ececioglu, laulu ja syntetisaattori, Pauli Lyytinen tenorisaksofoni, EWI ja syntetisaattorit, Olavi Louhivuori, rummut.

Takaisin
Translate »