Elokuvasta duoesitykseen

Kuvat: Jouko Kirstilä

05.03.2018 14:03


Verneri Pohjola ja Mika Kallio Poriginal Galleriassa kiertueen avauspäivänä.

Ihmisen ja eläimen suhdetta kuvaavan Eläimen Kuva -dokumenttielokuvan improvisoidusta musiikista syntyi trumpetisti Verneri Pohjolan ja perkussionisti Mika Kallion duolevy Animal Image, mikä julkaistiin Edition Records -yhtiön toimesta 23.2. ja sitä kaksikko juhlistaa nyt 15 paikkakuntaa käsittävällä kiertueellaan. Kiertue alkoi lauantai-iltapäivällä Tampereen pääkirjastossa ja illaksi muusikot ehtivät toiselle keikalle Poriginal Galleriaan Porissa, minne oli saapunut salintäyteinen yleisö.

Helsinkiläinen valokuvaaja ja visuaalinen artisti Perttu Saksa julkaisi tänä vuonna luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta runollisen dokumenttielokuvan Eläimen Kuva. Duona jo yli kymmenen vuotta yhteistä musiikkia kehitelleet Pohjola ja Kallio ovat puolestaan kokeellisen ja improvisoidun musiikin mestareita. Niinpä he kertoivat ottaneensa tällaisen visuaaliskokeellisen ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta kuvaavan elokuvan musiikillisen luomistyön mielihyvällä vastaan.

Verneri Pohjola

Elokuvan improvisoidut sävellykset rakentavat sanattoman kielen eläimen ja ihmisen välille ja yhdistävät lumoavat mustavalkokuvat kokonaistaideteokseksi. ”Musiikki kuljettaa elokuvassa katsojaa vapaana identiteetistä ja yksilöllisyydestä. Improvisaatio on kuin emotionaalinen kieli ihmisen ja eläimen välillä – dialogia ilman puhetta, vapautta puhutun kielen säännöistä ja rakenteista. Täytyy kuunnella ja tuntea, olla hetkessä läsnä”, näin kuvaa Perttu Saksa itse elokuvan sisältöä.

Saatuaan ensimmäiset visiot elokuvan sisällöstä Verneri Pohjola puolestaan kuvasi tuntemuksiaan seuraavasti: “Kun näin Perttu Saksan henkeäsalpaavan kuvamateriaalin ensimmäistä kertaa, ymmärsin että projekti on liian inspiroiva kieltäytymiseen. Kukaan toinen ei ole käsitellyt musiikkiani samanlaisella kunnioituksella ja visiolla. Elokuva nostaa sävellykseni uudelle tasolle. Olen äärettömän ylpeä teoksesta ja toivon että levyn kuuntelija noudattaa Pertun toivetta antautumalla eläimeyden maailmaan – tai sen kuvaan – musiikin kautta.”

Musiikin meditatiivinen vähäeleisyys sai lumoavan tulkinnan noin tunnin kestäneen lähes yhtäjaksoisen setin aikana. Ehdittyäni hetken kuunnella levyn kuutta kappaletta ennen konserttia, saattoi taas kerran todeta, että varsinkin improvisointiesityksissä live-tunnelma antaa korostetusti lisäpotkua sisällölle.

Mika Kallio tömäytteli rumpuja ja gongeja samanaikaisesti.

Toki aina on muistettava, että levyn sisältö ja konsertin esitys eivät välttämättä koskaan täysin kulje käsi kädessä. Tällaisen musiikin viehätysvoima piileekin juuri tässä. Esitystila ja sen akustiikka, paikalla olevan yleisön läsnäolo ja intensiteetti luovat oman perspektiivin. Tämä ilmapiiri tarttui soittajiin antaen heille lisätehoa ja -voimaa kuvata musiikillaan sen hetkistä tunnetilaa. Kun sitä oli luomassa vielä kaksikko, joka osaa hommansa, niin kuunteluelämys oli taattu.

Levyn sisältö kuvattiin tässä konsertissa kolmessa osiossa. Kuten Verneri aluksi mainitsi, niin tarkoitus ei ollut mennä levyn kappaleita järjestelmällisesti kronologisessa järjestyksessä läpi, vaan ”katsotaan vapaasti, mitä tällä kertaa syntyy”. Mielenkiintoinen kokonaisuus siitä syntyikin.

Vernerillä oli melkoinen liuta elektronisia vempaimia mukanaan, joiden kautta hän kierrätti omaa soittoaan taustaksi ja soitti päälle uusia sointukuviointeja. Mika tarttui teknisen taitavana rumpujen soittajana ilmeikkäästi Vernerin soittoon. Koukeroinen muotoilu tapahtui myös päinvastoin. Mikan aloittaessa omat herkät uritukset, Verneri puolestaan seurasi tarkasti ja räväytti trumpetistaan hauskan monipuoliset vaihtoehtovastauksensa.

Vaikka Verneri käytti esityksen aikana hetkittäin elektronisia tehosteita soitossaan, niin kokonaisuudessaan esityksen kulku sai täysin akustisen miellyttävän tunnelman aikaiseksi. Siitä huokui maittavaa lämpöisyyttä, herkkyyttä ja välillä hyvinkin hitaasti etenevää, mutta leppoisan kodikkaasti vaihtelevaa elämyksellisyyttä. Mikalla on rumpusetin ohessa ollut käytössä monipuolinen setti napakasti kilahtavia ja kumahtavia gongeja jo pitkään, mutta arsenaaliin nyt lisätty kaksi isoa gongia vasta viime vuosina. Näiden käsittely oli rumpujen soiton ohessa oma alueensa. Niiden hellävarainen kumistelu ja hankaus toivat mukaan uudenlaista värinää ja kaukaista avaruudellista huminaa, mikä sopi vallan mainiosti tämänlaisen musiikin taustoihin.

Vielä on hyviä mahdollisuuksia kuunnella duon tekemisiä eri puolilla maata, sillä Suomen Jazzliiton www.jazzliitto.fi ja Vapaat äänet -agentuurin yhteistyönä www.vapaataanet.fi järjestettävä kiertue jatkuu vielä seuraavilla paikkakunnilla:

Ti 6.3.2018 klo 19 Loimaa, Taidetalo
Ke 7.3.2018 klo 19 Äänekoski, Wille
To 8.3.2018 klo 19 Oulainen, Kinokulma / Kulmajazz
Pe 9.3.2018 klo 19 Seinäjoki, ravintola Alma / Jazzoikoon!
Su 11.3.2018 klo 19 Maarianhamina, Auditoriet, Alandica

Verneri Pohjola & Mika Kallio + Les Voyageurs de l’Espace (FR)
Ti 13.3.2018 klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Ke 14.3.2018 klo 19:30 Kuopio, Hygge Bro
To 15.3.2018 klo 19 Kulttuuritalo Tempo/ Mikkelin Musiikkijuhlat
Pe 16.3.2018 klo 19 Raahe, Raahen Teatteri
La 17.3.2018 klo 18 Joensuu, Pakkahuone
Su 18.3.2018 klo 18 Kuusankoski, Pato Klubi
Ti 20.3.2018 klo 19 Helsinki, Malmitalo

Poriginal Galleria, Eteläranta 6, Pori lauantai 3.3.2018
20.00 Validi Karkia -klubi #231
Verneri Pohjola & Mika Kallio ’Animal Image -levynjulkaisu’

Takaisin
Translate »