Félix Lajkó häikäisi virtuoosisoitollaan

Kuvat: Matti Laipio

21.09.2019 12:14


Lajkó (vas) ja hänen puolalaiset kumppaninsa.

Serbiassa 1974 syntynyt unkarilainen viulisti Félix Lajkó on huikea soittaja, joka uransa aikana on sujuvasti rikkonut musiikillisia tyylirajoja. Näytös Lajkón monipuolisista taidoista koettiin Savoy-teatterisssa, jossa hän esiintyi viisimiehisen puolalaisen Volosin-yhtyeen kanssa.

Lajkóa on yritetty moneen otteeseen karsinoida johonkin tyylisuuntaan määritysten ulottuessa klassisesta musiikista, mustalaissoitost ja klezmerista punkiin. Herra itse on määritellyt musiikkinsa aika kryptisesti dark folkiksi ja sentimentaaliseksi metalliksi.

Miehen soitossa kuului hänen klassinen taustansa, jonka pohjalle hän on rakentanut huiman tekniikkansa. Tosin sen esittely meni välillä jo turhaksikin briljeeraukseksi varsinkin lähes vartin kestäneessä soolonumerossa. Kyllä hänen kyvykkyytensä olisi vähemmälläkin vakuuttanut.

Useissa Savoyssa kuulluissa kappaleissa oli viitteellisiä sävyjä kansanmusiikista. Joukossa oli yksi valssi ja muutama masurkkamainen tanssikappale. Ne olivat silti sketsejä, sillä Lajkón ja hänen puolalaisten kumppaniensa soitto oli pääosin välillä huimavauhtiseksi yltynyttä jamittelua. jossa myös kunnostautui Volosin-viisikon ykkösviulisti. Hän myös soitti taidokkaasti leadia bändin lämppäriosuudessa ennen maestron sisääntuloa.

Félix Lajkó ja Volosin-yhtye Savoy-teatterissa 20.9. 2019

Takaisin
Translate »