Junnun triplajuhlat Laulumiehissä

Kuvat: Mikko Luntiala

20.09.2017 12:49


Heikki Sarmanto ja Juhani Aaltonen

Eipä olisi paremmin Helsinki Jazz ry:n järjestämä JaZZanti-sarjan syyskausi voinut alkaa. Tupa pullisteli väkeä kaikkien aikojen yleisöennnätyksen myötä, ja kansa sai kuullakseen huippuluokan musiikkia yllin kyllin.

Houkuttelevia täkyjä olikin mukavasti tarjolla runsaasti mikä tietysti sekin heijastui yleisömäärään. Kaksi huippuluokan duoa lavalla ja niiden lisäksi vielä Hannu Luntialan kirjoittaman Aaltosesta kertovan kirjan Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina (Aviador) julkistamistilaisuus.

Itse asiassa lavalla kuultiin illan mittaan peräti viisi erilaista settiä. Hannu Luntiala aloitti illan kertomalla kirjan synty- ja tekovaiheista. Hän painotti perustellusti sitä, että kysessä ei ole tavanmukainen elämänkerta vaan pikemminkin kertomus Junnun matkasta. Matkasta tavallisesta tehdastyöläisestä pitkälti itseopiskelunn kautta yhdeksi maailman parhaista tämänhetkisistä jazzsaksofonistiksi. Kävi myös ilmeisen selväksi, että Luntiala on perusteellisesti perehtynyt sekä Aaltosen musiikkiin että ajatusmaailmaan.

Seuraavaksi Luntiala kutsuikin lavalle illan sankarin. Haastattelu oli lämminhenkinen ja sen aikana Junnua ennestään tuntemattomillekin selvisi hyvin minkälainen ihminen hän on. Junnun lämmin humaani persoona, ehtymätön huumori, ikuinen optimistisuus ja äärimmäisen laaja elämänkokemus avautuivat kuulijoille laajasti ja seikkaperäisesti.

Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim

Junnu & Raoul  

Itse musiikkiin päästiin paneutumaan vasta näiden alustusten jälkeen. Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim ovat tunteneet toisensa jo pitkään ja soittaneet silloin tällöin harvakseltaan yhdessäkin. Kaksikkona työskentelyn he aloittivat kuitenkin vasta viime vuoden marraskuussa Tampere Jazz Happeningissä, ja tämä yhteistyö on jo nyt osoittautunut erinomaisen hedelmälliseksi.

Kuulemistani duon kolmesta konsertista Laulumiesten setti oli kenties kaikkein selkein, levollisin ja harmonisin. Tosin myös, jo aikataulusyistäkin lyhin. Pienistä, ikään kuin viitteen mukaisista teeman pätkistä kaksikko syöksyi tajunnanvirtojen maailmaan, improvisoinnin mielikuvituksellisiin loputtomiin sokkeloihin. Spontaanisti luoduista, enimmäkseen melodiapitoisista tunnelmista ja mielikuvituksellisista matkoista kaksikko pääsi aina loppujen lopuksi yhteiseen loppunuottiin, jotka tulivat heille itselleenkin enemmän tai vähemmän yllätyksinä.

Duon Tampere Jazz Happening keikka julkaistaan levyllä marraskuussa (?). Björkenheimin mukaan sillä tähdätään joulumarkkinoille. Joten siitä vaan yksi paketti mukaan Joulupukin konttiin!

Aina hauskaa pittää olla…

Junnu & Heikki  

Toiselle setille Aaltonen vaihtoi huilunsa tenorisaksofoniin, kun hänen kumppanikseen astui lavalle Heikki Sarmanto. Tällä parivaljakolla yhteistä soittohistoriaa on runsaasti enemmän kuin edellisellä: karkeasti laskien noin puolen vuosisadan verran.

Setti liikkuikin pitkälti nostalgisissa tunnelmissa. Se alkoi hartaalla, kauniin melodisella kappaleella Psalm, joka on alunperin Sarmannon levyllä Like a Fragonard (1971). Myös muun muassa Sarmannon espanjalaisvaikutteinen sävellys 1970-luvun alkupuolelta, Ibiza kuultiin esityksen aikana.

Musiikki ja tunnelmat olivat nyt – toisin kuin ehkä saattaisi kuvitella – paljon räväkämpiä. Paljolti tietysti soittimen vaihdoksesta johtuen. Joka tapauksessa, erilaisista sfääreistä riippumatta, yleistunnelma oli nytkin kiehtova. Ja toki Aaltosen ronskien soolojen ja Sarmannon riehakkaiden piano-osuuksien ohella kuultiin nytkin paljon myös rauhallista ja melodista musisointia. Kokonaisuutena yhtä lailla nautinnollista mestarismiesten taidokasta ja sävykästä soitantaa kuin mitä ensimmäinen settikin tarjosi.

Suhteellisen lyhyeksi tämäkin esitys jäi, ja niinpä yleisö vaati ponnekkaasti vielä lisää. Musiikilliset  seikkailut siis jatkuivat. Muun muassa siten, että Björkenheim pyydettiin mukaan encoreen. Kun illan aikana oltiin puhuttu myös Junnun tanssimuusikkotaustasta 1950-luvulla, sai Sarmanto lievällä painostuksella Aaltosen suostumaan muistelemaan noita aikoja.

Seurauksena oli hillitön, suorastaan räävitön versio ikivihreästä Besame Muchosta. Perusmelodiakin toki kuultiin ja sitä versioitiin parissa soolossakin, mutta lopputulos oli kokonaisuutena sellaista vapaan improvisaation iloittelua, että parketilla sen tahdissa eivät Tanssii tähtien kanssa -kisassa menestyneet pariskunnatkaan olisi voineet pysyä.

Kerrassaan huikean upea lopetus kaikin puolin mahtavalle konsertti-illalle.

 

Ravintola Laulumiehet, Helsinki, 14.09.2017.
Duo Juhani Aaltonen – Raoul Björkenheim
Duo Juhani Aaltonen – Heikki Sarmanto
Jazzia Jumalan armosta, Juhani Aaltosen tarina -kirjan julkistamistilaisuus

 

 

Takaisin
Translate »