Laivaston soittokunta Kappelin lavalla

Kuvat: Harri Aavaharju

24.07.2018 11:01


Soittokunta lavalla

Yksi bändi, kaksi perjantaita ja kolme tunnelmaa viikon sisällä oli tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Puolustusvoimien soittokunnat tarjoavat musiikkielämyksen perjantai-iltapäivien ratoksi läpi kesän. Kaikki kuusi soittokuntaa ottavat haltuunsa Kappelin lavan kellon lyödessä kaksi. Sitä ennen on soitettu vartioparaati, joka kuuluu myös osana Helsingin musiikkisceneen.

Laivaston soittokunnan osaksi sattui peräkkäiset perjantait, joista ensimmäiseen kuului paraati- ja lavakeikat ja jälkimmäiseen pelkkä lavaosuus, sillä sade esti vartioparaatisoiton.Kolmen keikan kokonaisuus antoi hyvän kuvan Laivaston Soittokunnan monipuolisuudesta ja nykykunnosta. Henkilökohtaista vertailupohjaa on vuodelta 1974, jolloin vietin puolet varusmiesajastani saman soittokunnan riveissä.

–  Meillä on vahvuudessa 32 soittajaa ja lisäksi varusmiehiä mediatehtävissä ja bändisoittimissa. Mottomme onkin tähtäin korkealla ja yritys kova. Viime viikolla esiinnyimme täällä Iina Mutikaisen kanssa soittamalla setin huippusuositun pop-rock artisti Pinkin musiikkia Leinon Sampan sovituksina. Viikon päästä alkaa Hamina Tattoo, jossa mukana on kaikki Puolustusvoimien soittokunnat yhteisessä marssiesityksessä lähes 200 soittajan voimin, kertoi musiikkiluutnantti Jarkko Aaltonen.

Mikael Topi, Toni Isokivi, Teemu Ruhanen ja Tommi Niinisalo

– Elokuussa jatkuu Puolustusvoimat 100- kiertue ja Helsingin keikka järjestetään Santahaminassa torstaina 23.8.2018 klo 18.00. Tapahtuman lavalle nousevat Laivaston soittokunta solisteinaan laulajaduo Ida Paul & Kalle Lindroth, Ilmavoimien soittokunta sekä Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Idan ja Kallen tuore levy on myynyt kultaa ja ne esitetään John Williams-tyylisinä sovituksina.

Konsertti alkoi rumpalin villillä viidakkokompilla ja sitten mukaan liittyivät soitinryhmät toisensa perään. Louis Priman Sing, Sing, Sing on vauhdikas big band-numero, joka toimi hyvin myös soittokuntasovituksena. Tummat pilvet väistyivät pikkuhiljaa jo mehukkaan rumpusoolon aikana ja sateenvarjot voitiin sulkea lopullisesti toisen kappaleen soidessa.

Raine Ampuja, tuo armoitettu showmies ja soittokuntien viihdemusiikkiohjelmiston uudistaja, oli sovittanut sikermän merihenkisiä kappaleita, teemalla Merimies on erimies. Potpurista tunnistin ainakin In the Navyn, Rosvo Roopen, Salakuljettaja Laitisen ja Mikki Hiiren merihädässä.

Timo Forströmin Lintsillä esitteli suositun huvipuiston laitteita vauhdikkaasti ja siihen olisi hauska ja helppo tehdä päälle lyhytelokuva, jossa soittokunnan muusikot ajelevat eri Linnanmäen laitteissa. Rakastuneen sammakon tunteita kuvaili Esa-Pekka Laurikka wow-wow-sordinoidulla pasuunalla. Pasi-Heikki Mikkolan sovitus oli veikeä, blueshenkinen solistinumero.

Kapellimestari kiittää ja kumartaa

Sitten alkoi lähetys marssista. Monark Avenue on taattua Forssrömiä ja Sinitakkien marssi Malmstenia. Merten sankareita en ollut aikaisemmin kuullut, Se eteni 6/8-osa marssina sisältäen asiaankuuluvat trumpettifanfaarit, laulavat corno-obligaatot, raskaamman vaskiosaston soolot ja piccololuritukset. Sari Vaittisen piccolo ilotteli valloittavasti myös Waves-nimellä esitetyssä marssissa, joka perustuu Yli aaltojen -valssiin, jota myös on paljon soitettu dixieland-sovituksena.

Georg Malmstenin Sinitakkien marssi on noussut epävirallisen kunniamarssin asemaan sekä laivastolle, että poliiseille. Laivaston virallinen kunniamarssihan on Juhlamarssi Isänmaalle. Sinitakkien marssi kuuluu aina näihin viihdekonsertteihin samoin kuten viimeksi kuultu Ankkurit ylös, joka tällä kertaa mentiin kolmella modulaatiolla oikein Amerikan malliin.

Hienot keikat, hieno bändi ja hieno perinne. Jatkakaa.

Laivaston soittokunta Kappelin lavalla 13.7. ja 20.7.2018

Takaisin
Translate »