Nyt juhlitaan Ellaa

Kuvat: Martti Koljonen

15.10.2017 17:18


Marian Petrescu (vas.), Sonja Lumme, Jukka Perko ja Mihai Petrescu

2017 on monessa mielessä juhlavuosi. 100 vuotta tulee täyteen niin Suomen itsenäistymisestä, kuin Monkin ja Ellan syntymästä. Monta muutakin juhlan aihetta varmaan löytyy kun historiankirjoja ja jazzarkistoja penkoisi, mutta nyt muutaman viikon sisällä keskitytään juhlimaan Ella Jane Fitzgeraldin syntymäpäivää.

Lauantaina 14.10.2017 Vuotalossa, Vuosaaressa esiintyi Mosabacka Big Band solistina Ida Boucht ja Uudessa Paviljongissa, Kauniaisissa Petrescu Jazz Trio, solistinaan Sonja Lumme ja Jukka Perko. Valinta ei ollut helppo, se oli vaikea, mutta se oli tehtävä. Ei muuta kun Toyotan nokka vasten tuulta, sadetta ja pääkaupunkiseudun fiineintä kaupunkia.

Enpä ole vielä kertaakaan nähnyt Paviljonkia niin täynnä kun se oli nyt, saavuttuani paikan päälle. Autokoulussa suoritettu lisäkurssi ”johdatus italialaiseen pysäköintikulttuuriin” auttoi parkkipaikan löytymisessä ja Martti-veljen saapuminen hyvissä ajoin lunastamaan lippumme helpotti istumapaikan löytämistä ensimmäisestä rivistä.

Konsertti käynnistyi hyväntuulisen trion aloittamalla Witchcraftilla. Toisena kuultu All Of Me on taattu valinta, jolla laulusolisti avaa ääntä ja ottaa tuntumaa salin akustiikkaan, joka on aina tuvan ollessa täysi erilainen kuin soundcheckissa. Sitten tarjoiltiin mustaa kahvia koko kvintetin voimin.

Rabbe Hjelt on hyvä rumpali ja Grani Big Bandin puheenjohtaja ja puuhamies. Erilaiset kompit ovat Rabbella hallussa ja kun trion kaksi muuta muusikkoa lapsena rokotettu gramafoni-neulalla on Rabben rauhallinen läsnäolo ja olemus enemmän kuin tarpeen.

Marian Petrescun iloinen olemus ja onnellinen hymy eivät voi olla tuottamatta hyvää fiilistä ympärilleen. Mustan soittokoneen 88 kosketinta tottelevat kymmentä sormea ja pedaalit punaisia kenkiä. Nopeita juoksutuksia, clustereita, isoja sointuja ja vahvaa rytmiikkaa. Kaikki on mahdollista ja rajoja ei ole. Hyvä flyygeli ja yleisölle soittaminen tekevät tämän miehen onnelliseksi.

Mihai Petrescun basson soitto on jotain, muuta kuin peruskomppaamista. Mihailla oli aivan uusi bassovahvistin. – Minulla on kokeiltava täällä kaksi, valitsin tämän, mitäs tykkäät.

Basson soundi oli vahva ja Mihain soittotapa myös sellaisen tuottaa. Trumpetin soundi lähtee huulista ja basistin vasemman käden sormista. Kaikki muu sitten vain helpottaa soittamista. Mihai rakentaa bassollaan melodiakulkuja ja vasta-aiheita kulloiselle teemalle. Isoja hyppyä, oktaaveja, huiluääniä ja perkussiivista soittotapaa.

Veljesten soittaminen perustuu kuuntelun lisäksi, pieniin katseisiin ja eleisiin, varmaan myöskin johonkin telepaattiseen yhteyteen, joka on alkanut jo aivan nuorena aloitetusta musisoinnista.

– Ella on ollut suuri innoittaja minulle. Tapasin hänet joskus 80-luvulla Helsingissä, jonne saavuin häntä kuuntelemaan ja konsertin jälkeen hiippailin levyn kanssa takahuoneeseen pyytämään nimmaria levynkanteen. Sonja Lumme on ollut jatkuvasti esillä niin laulajana, kirjailijana kuin televisoissakin.

Kokemus ja pitkään jatkunut ura näkyvät varmana esiintymisenä, spiikkeinä ja hyvänä äänen hallintana. Jobimin parit sambat, joista toinen portugaliksi toivat mukavaa vaihtelua kahden setin konserttiin.  My Man vei ajatukset musiikkiteatteriin ja Mack The Knife, osin suomeksi, uuteen, iloiseen sellaiseen.

Jukka Perkoa on tullut kuunneltua viimeksi Viapori Jazzissa, virsien parissa ja toissa kesänä Taalintehtaalla Olavi Virta-ohjelmiston tulkkina, uutta Dizzy-proggista en vielä ole kuullut. Nyt mentiin kovaa ja lähtöalustana olivat jazzstandardit.

Erilaisia asioita pitää tehdä, mutta eihän sille mitään voi että jazz on jazzia. What is this Thing Called Love valssina ja Love for Sale lattarina. Glissandot ja ylä-äänet Body & Soulissa. Alttofoni antaa hyvälle soittajalle paljon mahdollisuuksia ja Jukalla homma on hallussa. Välillä rajua ja raakaa, välillä herkkää ja kaunista. Tämän miehen tekemisiä kannattaa seurata.

Lopun bluussissa, Fine and Mellow, oltiin perusasioiden äärellä. Kaksitoista tahtia ja taas alusta. Ei koskaan toista samanlaista koorusta.

PS. Finlandia-talossa jatkuu Ella-juhlinta 7.11.2017. Lavan täyttää Espoo Big Band solistinaan loistava laulajatar Patti Austin.

The Petrescu Jazz Trio & Sonja Lumme, Jukka Perko

A Tribute to Ella Fitzgerald, 14.10.2017, Uusi Paviljonki, Kauniainen

Witchcraft, All of Me, Black Coffee, Body and Soul, One Note Samba, What Is This Thing Called Love,Georgia on My Mind, The Lady Is a Tramp, Love for Sale, Desifinado, God Bless the Child, Honeysuckle Rose, My Man, Can´t Buy Me Love, Mack the Knife, Fine and Mellow

Takaisin
Translate »