Paquito D’Rivera juhlinnan kohteena

Kuvat: Miikka Mäkitalo

18.12.2018 16:19


Illan tyytyväiset solistit, Aki Vänskä ja Kalle Keränen

Jyväskylä Big Band yllätti jazzyleisön iloisesti joulunajan teemakonsertillaan Paquito D’Riveran musiikkia Ilokivessä torstaina. Kuubalainen klarinetisti ja saksofonisti D’Rivera on myös merkittävä säveltäjä – ei yksistään lattarimusiikin alalla, vaan laajemminkin, onhan hän soittanut niin jazzia kuin klassista musiikkiakin. Illan solisteina olivat saksofonistit Aki Vänskä ja Kalle Keränen. Ohjelmisto ja tulkinnat toivat ilahduttavan monipuolisesti kuubalaismaestron monipuolista ja laaja-alaista säveltuotantoa.

JBB soitti keskittyneesti ja vivahteikkaasti; aloitukset olivat täsmällisiä ja rytmisesti vaikeissakin kohdin soiton ehta tarkkuus säilyi. Rytmiryhmä teki suorastaan loistavaa työtä.

Aki Vänskä tyylittelee

Kuubalainen musiikkihan ei ole mitään kolistelua, vaan aisti-iloista ja tarkkaan nyansoitua, sensuellia rytmimusiikkia. Pikemmin pidättyväistä kuin ekstaattista purkua, voisi sanoa. Orkesterin nuoret muusikot olivat ottaneet rohkeasti paikkansa konkarimuusikoiden seurassa.

Kuubalaisen mestarin hulvaton groove ja intohimoinen tapa ottaa puhaltimensa ilmentyi nyt parhaiten erityisesti Aki Vänskän soitossa, joka aloitti tilaisuuden sopraanolla todella vauhdikkaasti. Avausnumero, Tropicana Nights, tenhoava mambo teki heti selväksi, mistä on kyse ja tempaisi yleisön mukaansa.

Rytmi hallussa  

Song for Maura, maestro D’Riveran äidilleen omistama kaunis oli rauhoittavasti cha-cha -tunnelmissa liikkuva balladi ja ilmaisi viehättävästi juuri tuota mestarin herkempää persoonaa. Samoin hieman myöhemmin Song to my Son, hauras balladi, joka orkesterin käsissä paisui jo suorastaan huikeisiin mittoihin.

Kalle Keränen

Wapangooli koko saksofonisektion upea taidonnäyte, vaikeita jakoja pudoteltiin kuin leikiten, täytekakun kuorrutuksena Vänskän muhkea soolo. Bravo! Kalle Keräsen liityttyä mukaan saatiin nautittavaksi rauhoittavampia sävyjä ja pidempiä sävelkaaria.

Energistä ja mehukasta sambaa tarjoiltiin myös, kuten To Brenda with love. Maukkaita soolovuoroja esittivät muutkin muusikot. Snow sambaoli sukkelaa juoksutusta altolla ja vielä encorenakin palattiin näihin rytmeihin, Samba for Carmeninmyötä.

Chick, omistettu Chick Corealle, Aki Vänskä ylsi ehkä lähemmäs kuubalaisen räväkkää solistista tyyliä. Esitystä luonnehti vielä ensiluokkainen balanssi. Sytyttäviä nyansseja toi myös kiertävä soolovuorottelu, jossa myös bassokitara, rummut ja pasuuna pääsivät esiin. Kuubalaiseen tyyliin ei tarvitse koko ajan paahtaa tuutin täydeltä – hienovaraiset erityispiirteet erottuvat juuri tällä tavoin.

Myös Chucho-mambon bassosoolo, viisikielisen ja nauhattoman kitaran keinoin, soi kerrassaan muhkeasti. Muita huippuelämyksiä olivat Alma Llanera, alkujaan kansanlaulu Venetsiasta, hienoine perkussiosooloineen, sekä Lorenzo’s wings, jossa perkussiotunnelmat lähestyivät jo äärirajoja. Tämä oli Aki Vänskän mielibiisi, ja epäilyksettä hyvästä syystä.

***

Konsertin miksaus oli onnistunut erinomaisesti, vaikka Ilokivi on varsin matala ravintolasali ja big band on aina haasteellinen miksattava. Kuuluvuus oli hyvä, kaikki osatekijät erottuivat, myös hentoääniset perkussio-osuudet.

D’Rivera aloitti uransa soittamalla klarinettia ja saksofonia Kuuban kansallisessa sinfoniaorkesterissa. Tämä maestron artistinen dimensio jäi nyt ehkä vähemmälle, mutta yksi konserttihan sanoo yhden asian. JBB:n tarjoaman, riemastuttavan kuuntelukokemuksen perusteella solisti-ideaa kannattaisi toteuttaa myös jousiorkesterin, kuten Jyväskylä Sinfonian kanssa.

 

Torstai 13.12. Ilokivi, Jyväskylä, Jyväskylä Big Band, johtajana Ilkka Mäkitalo:Paquito D’Rivera -konsertti, solisteina saksofonistit Aki Vänskä, Kalle Keränen.

Tropicana Nights, Song for Maura, To Brenda with Love, Wapango, Chick

Chucho, Alma Llanera, Lorenzo’s Wings, Song to my Son, Snow Samba
Encore Samba for Carmen

 

Saksofonit: Laura Helander (as2), Lasse Asu (ts1), Sanna Tanninen (ts2), Ville Huovinen (bs)
Pasuunat: Heikki Sillanpää, Emma Vasala, Miikka Laihonen, Tuomo Kangas
Trumpetit: Jani Saaranen, Antti Kuusela, Harri Koivisto, Giovanna La Mela
Komppi: Anni Leppänen (pno), Matias Luoto (gtr), Melik Turunen (bass), Markus Snellman (drs), Osmo Blomqvist (Perc: mm. Timbales, bandero), Vili Kallonen (perc: mm. Congat), Ruben Medina Paz (perc: mm. bongot)

Äänet: Matti Korhonen, Teemu Laukkanen (+valot)

 

 

Takaisin
Translate »