Popen ensilevyn kiertue käynnistyi onnistuneesti

Kuvat: Matti Laipio

06.09.2019 18:28


Popen Puolitaipaleen kvartetti Koko Jazz Clubissa.

Pitkän linjan muusikko, jazzin lisäksi monenlaista muutakin musiikkia soittanut saksofonisti ja huilisti Petri ”Pope” Puolitaival on pitkän kypsyttelyn jälkeen julkaissut ensimmäisen oman levynsä, jonka ilmestymistä juhlistavan kiertueen komea avauskonsertti oli Koko Jazz Clubissa.

Kokossa kahden setin aikana kuultiin levyn koko sisältö. Northern Resonance-levyn perusmiehistöön Popen lisäksi kuuluvien pianoa ja ja syntikkaa soittavan Jussi Fredrikssonin, basisti Jori Huhtalan ja rumpali Jonatan Sarikosken lisäksi kahdessa kappaleessa oli mukana levylläkin vieraillut trumpetisti Jukka Eskola.

Pope ja vierailija Jukka Eskola

Levyn tekemisen jälkeen vain yhden keikan tehneen Nordic4-kvartetin muusikoiden yhteistyö toimi silti todella saumattomasti. Kokossa tenoria soittanut Pope sai todella hyvän selustan kanssamuusikoiltaan omalle paikoin ekstaattiseksikin yltyneelle soitolleen. Samoin muidenkin sooloissa oli vahvaa särmää.

Lukemattomissa kokoonpanoissa soittanut Pope on paljastui myös osaavaksi säveltäjäksi. Hänen tarinoiksi luonnehtimansa sävyiltään ja tempoiltaan vaihdelleet kappaleet olivat paikoin melodioiltaan koukuttavia tarjoten myös tukevan perustan improvisoiduille kehittelyille. Levyn pääteos on kolmiosainen Oulu-trilogia, jonka ensimmäisessä osassa Jukka Eskola vieraili esitelleen ansiokkaasti stratosfääri-trumpetismiaan. Toinen vierailukappale oli kaunis Reflections, jossa Eskola soitti flyygelitorvea paljastaen lyyrisen puolensa.

Konsertin hauskin numero oli kiistatta Sonny Rollinsin calypso-kappaleita mukaeleva Sonny From Kaustinen, jossa Jussi Fredriksson nousi pianotuolilta kilistelemään lehmänkelloa .

Mainio komppipari Huhtala-Sarikoski

Parissa kappaleessa Pope muunteli tenorisoundiaan sähköisesti. Levyllä studiossa toteutettu muunneltu soundi erottuu hyvin normaalista akustisesta soinnista. Kokossa tämä ei onnistunut yhtä hyvin, sillä sähköinen tenori jäi miksauksessa muiden soittajien alle. Tuo balanssipuute on tosin helppo korjata seuraavilla keikoilla.

Levyllä Pope soittaa myös huilua, mutta Kokossa hänellä oli vain tenori. Viisas ratkaisu, sillä keikalla hänen väkevä Coltrane-vaikutteinen soittonsa toimii paremmin.

Levynjulkaisukiertue jatkuu jo tänä iltana Turussa Logomo Movessa. 27.9. on vuorossa Krapin Paja Tuusulassa ja 28.9. Jazzia Ilosaaressa Joensuussa

Pope Puolitaival Nordic4 Koko Jazz Club 5.9. 2019. Pope Puolitaival, tenorisaksofoni, Jussi Fredriksson, piano ja syntetisaattori, Jori Huhtala, basso ja Jonatan Sarikoski, rummut.

Takaisin
Translate »