Puolustusvoimien Suomi-100-kesäkiertue rundilla

Kuvat: Harri Aavaharju

15.06.2018 12:50


Asiallinen kattaus

Perjantaina 8. kesäkuuta oli aivan pakko kääntää hybridin nokka kohti Lahtea ja Pikku Vesijärven puistoa. Luvassa oli sen verran kovaa settiä. Puisto sinänsä on jo nähtävyys ja tilaisuuden ylöspano oli näyttävä kaikessa sotilaallisessa karuudessaan. Puolustusvoimien konserttikalenterin sivuilla kiertuetta mainostetaan seuraavilla sanoilla.

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertue 2018 ulottuu kaiken kaikkiaan 16 paikkakunnalle kesä- ja elokuussa. Juhlavuode kiertue alkoi lippujuhlan päivänä Seinäjoelta ja päättyy elokuussa Turkuun.

Tapahtumissa yleisö pääsee tutustumaan mm. nykyaikaiseen varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen sekä paikallisten joukko-osastojen järjestämiin kalustonäyttelyihin ja toimintanäytöksiin. Kesäkiertueillat päättyvät suurten sotilassoittokuntien koko perheen ulkoilmakonsertteihin.

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertueen musiikillinen osuus alkaa jokaisella paikkakunnalla klo 18.00. Show tarjoaa yleisölle räväkkää menoa ja meininkiä. Ilmavoimien big band on mukana koko kiertueen ajan. Kesäkuussa heillä on solistinaan ainutlaatuisen monipuolinen a cappella lauluyhtye Club For Five! Paikkakunnittain vaihtuva ammattisoittokunta saa solistikseen upeaääniset Diandran ja Jannan. Kiertueen loppupuolella lavalle nousee Laivaston soittokunnan kanssa ihastuttava duo Ida Paul & Kalle Lindroth. Jokaisella paikkakunnalla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band vetää energisen settinsä ikäluokkansa parhaimmista live-esiintyjistä kootulla kokoonpanolla.

Ennen konsertin alkua nautittiin asiaan kuuluvat Sotilaskodin kahvit ja munkit, joita tarjoiltiin Lahden ja Riihimäen kahvilakärryistä. Penkit täyttyivät nopeasti ja sen jälkeen retkijakkarat ja seisomapaikat. Lahti oli lähtenyt liikkeelle suurella porukalla.

Juha, Jouni, Maija, Eeppi ja Tuukka

Ensimmäisenä esiintymisvuorossa Ilmavoimien big band ohjelmistonaan Junnu Wainion sanoittamat kappaleet ja solistinaan Club For Five. Pari viikkoa aikaisemmin kuullusta Glenn Miller -setistä oli jäljellä vielä lämmin muisto. Nyt oltiin toisenlaisen musiikin äärellä. Junnun 2433 sanoitusta, joista osa omia sävellyksiä on aarreaitta, josta on helppo valita ohjelmisto tunnin settiin.

Vauhtiin lähdettiin kuin sorsa rannasta ja sitten liidettiin jo albatrossin lailla. Vain sorsa lentää pohjoiseen kuuluu Junnun jatsipoljennolla siivitettyihin luontokuvauksiin. Maija Sariola, Eeppi Ursin, Juha Viitala, Tuukka Haapaniemi ja Jouni Kannisto täydentävät toisiaan muodostaen tasapainoisen kvintetin, jolla on hallussa niin a capella -genre, kuin orkesterin säestyksellä esiintyminenkin.

Toisena kuultu Albatrossi oli Juhan soolonumero, joka eteni tällä kertaa lattaritempossa ja foni-huilu-sordiinopasuuna-flyygelitorvien paksuilla soundeilla höystettynä. Ensimmäisen instrumenttisoolon esitti tyylikkäästi orkesterin viimeisin kiinnitys Giovanna La Mela flyygelitorvella.

Vuoden 2001 Lady Summertime-kilpailun voitti Eeppi Ursin. Eeppi on tehnyt solistina uraa jazzin ja popin puolella. Eepin käsittelyssä Sellaista elämä on tuntui saavan tulkinnan, jossa oli mukana elettyä ja koettua elämää. Eeppi on luotettava altto lauluyhtyeessä, mutta tämä sooloesitys nousi huikealle tasolle myös Mikko Suhosen sopraanofonisoolon ansiosta.

Eeppi Lavalla

Kauhea kankkunen lähti liikkeelle marssirummutuksella ja tyttöduo esitti kappaleen repäisevästi. Kuitenkaan tässä tulkinnassa ei omakohtaiset kokemukset tulleet esille kovin uskottavasti muualla, kuin orkesterin esittämässä yhteislaulukooruksessa.

Tuukka Haapaniemen uskomaton basso toistettuna kunnon suppareiden kautta sai varmaan aikaan naispuolisessa yleisössä samanlaisen reaktion kuin aikanaan merkonomi Huikkasen ilmestyminen baariin: Matkarakastaja raju tulee, silloin menee taju.

James Bond -vaikutteinen sovitus sopi teemaan erinomaisesti. Mun sydämeni tänne jää oli Maija Sariolan lempilauluja jo lapsena ja nyt hän sai esittää sen ilokseen big bandin säestyksellä.

Kotkan poikii ilman siipii jazzvalssina sopi hyvin Jouni Kannistolle soolonumeroksi, kun kertosäe sitten vedettiin koko porukalla. Väliin vedettiin ilman säestystä ja äänet soivat hyvin yhteen. Loppuun vielä sikermä jossa kuljettiin pitkin Kolmatta linjaa ja Ahonlaitaa.

Kaartin soittokunnan big band esitti settinsä varmalla otteella ja tutulla svengillä. Ohjelmisto oli tällä kertaa poppia ja solistina Diandra kera tyttötertsetin. Diandralla riittää ääntä ja tulkintaa vaikka minkälaiseen ohjelmistoon. Nyt kappaleita oli Diandran omasta sävellyksestä Paha poika Leonard Cohenin tunnetuksi tekemään hienoon Hallelujah kappaleeseen. Suurin osa sovituksista oli syntynyt Johannes Salomaan sulkakynästä. Raine Ampujan sovittama Sata salamaa ja Jussi Lampelan Tinakenkätyttö toivat konserttiin lisäväriä hieman erilaisella lähestymistavalla.

Komppihan on tärkeä kaikessa rytmimusiikissa ja eri tyylilajeille on osaajansa. Nyt Kaartin rumpalit Oskari Auramo ja Toni Kulku olivat saaneet seuraansa alan spesialistit basisti Ville Niemelä, kitaristi Saku Mattilan ja kosketinsoittaja Saku Mariston. Ja kyllähän komppi kulkikin. Tempot laski Tomi Väisänen.

Instrumentaalisoolot ei tämän tyyppiseen musiikkiin juuri kuulu. Komppiosaston soolojen lisäksi saksofonisti Arto Lehtola tarttui soolon pätkiin rohkeasti ja varmalla tyylitajulla, niin kuin aina. Bandin esittämä instrumentaali Jazzpoliisi oli kuin suoraan tv-sarjasta Batman. Särökitaraa ja kepeää beatkomppia. Kiva välipala yhdeksän laulunumeron väliin.

Diandra oli kuin kotonaan ja niinhän olikin. Lapsuus ja opinnot on eletty Lahdessa. ”Syksyllä on Lahden Sibeliustalossa Kokonaisturvallisuus 2018 tapahtuman viihdekonsertti jossa Kaartin big bandin ja Diandran lisäksi esiintyy räppäri Brädi. Ensimmäistä kertaa rap-artisti Kaartin solistina”. Diandran valloittava esiintyminen ja kontaktinotto yleisöön takaavat nuorelle ja lahjakkaalle artistille valoisaa tulevaisuutta.

Konsertin viimeisenä bändinä oli perinteelliseen tapaan Varusmiessoittokunnan show band. Jälleen oli koossa huippuryhmä. Solisteina esiintyivät Ville Haliseva ja Hanna Laaksonen. Parit kitarat ja kiipparit kera basson, blåsariryhmän ja lyöjien takasivat hyvän meiningin. Ohjelmisto koostui suomalaisista ja muun maailman hiteistä sulassa sovussa. Paul McCartneyn ja Karri Koiran hitit yhdessä ZZ Topin ja Earth Wind and Firen klassikoiden kanssa muodostivat vaihtelevan setin, joka houkutteli tanssikansaa bailaamaan lavan eteen.

Sotilasmusiikkia on tarjolla läpi kesän. Vartioparaatit Kappelin konsertit perjantaisin, Hamina Tattoo upeampana kuin koskaan, Minitattoo Senaatin torilla 30.7 ja soittokuntien esiintymiset tarjoavat musiikkielämyksiä koko rahalla.

Takaisin
Translate »