Savoy-teatterissa jazzattiin 100 vuotiaalle Suomelle

Kuvat: Matti Korhonen

05.10.2017 12:25


Uusi Suomi Jazz Orkesteri

Lähes loppuunmyydyn Savoy-teatterin yleisö sai kokea 4.10 unohtumattoman kulttuurimatkan suomalaisen swingin ja jazziskelmän maailmaan. Suomen PerinneJazz ryn kokoaman Uusi Suomi Jazz Orkesterin soundit ja Seppo Hovin mainiot tarinat kunnioittivat hienolla tavalla 100 vuotiaan Suomen edesmenneitä ja vielä eläviä jazzlegendoja.

Seppo Hovi tarinoi

Kun syksy saapuu Helsinkiin, oli enemmän kuin pelkkä nostalginen juhlakonsertti. Se oli pähkinän kuoressa hieno historian oppitunti jazzin rantautumisesta Suomeen ja katselmus sen kehittymisestä 1920-luvun Hannes Konnon saksalaisesta ”melujazzista”, swingin ja bebopin kautta sykkeisen jazziskelmän kultaisille vuosille.

Vuoden puhujamestari Seppo Hovi osaa tiivistää täysverisen pelimannin rytmillä juontonsa todella kiinnostavaksi. Hän nivoi juontonsa huumorilla Suomen historiaan ja maailman tapahtumiin. Sotavuosia ei voi unohtaa suomalaisesta jazzistakaan puhuttaessa.

Ohjelmistoon sovitettua Vili Vesterisen Säkkijärven Polkkaahan käytettiin ”operatiivisiin torjuntatehtäviin”, kun sitä soitettiin vuorokausitolkulla radiossa estämään vihollisen radiomiinojen laukeamista.

Ja mitäpä muuta voisi odottaa mestareilta! Työryhmä Pentti Lasanen, Antti Sarpila, ”Wade” Mikkola ja Hovi oli istutettu alkuvuodesta ”nuottipaperien kanssa pianon ääreen”, ja vakuuttavaa jälkeä syntyi! Kun tulkitsijoiksi kootaan vielä suomalaisen jazzin osaajien parhaimmistoa, niin tuloksena on maailmanluokan swingiä ja jazzia.

Kootun oktetin uskaltaisi lähettää suomalaisena vientituotteena millaiselle areenalle tahansa. Uusi Suomi Jazz Orkesterin soundi ja komppi hyrisivät jyhkeästi aivan kuten jazzin kotimaan aidon ”kahdeksanpyttyisen”.

Juhlakonsertin ohjelmisto oli suunniteltu erinomaisen huollella. Kappaleiden tyyli ja tempo vaihtelivat sopivasti ja ne oli rytmitetty hyvin. Mukaan oli saatu perisuomalaista; niin Ison Talon Anttia, Liljankukkaa kuin ”Sibeliustakin”. Kaikki orkesterin jäsenet saivat tilaa tasapuolisesti nimikkosooloille.

Salissa oli edustava joukko vielä riveissämme oleva jazzlegendoja ja -vaikuttajia. Heidän työtään kunnioitettiin muutaman sanan esittelyillä juonnon lomassa. Huomiota saivat muun muassa Helena Siltala, Jukka Haavisto, Ossi Runne, Seija ja Klaus Järvinen.

Suomen PerinneJazz ry puheenjohtaja, varatuomari Jukka Laitasalo kertoi kiitospuheessaan yhdistyksen suunnitelmista tehostaa toimintaa maakunnissa ja nuorten muusikoiden tukemisessa. Nykyisin yhdistykseen kuuluu noin 300 jäsentä ja mukaan mahtuu lisää.

Kun syksy saapuu Helsinkiin, 100v Suomalaista Perinnejazzia 4.10.2017, Savoy-Teatteri

Uusi Suomi Jazz Orkesteri:

Jukka Eskola – tpt
Antti Sarpila – cl, sax
Pentti Lasanen – sax, cl
Petri Juutilainen – trb
Seppo Hovi – pno, acc ja tarinat
Petri Krzywacki – gtr
Atro ”Wade” Mikkola – bs
Jari ”Kepa” Kettunen – dr

Ohjelma: Kun syksy saapuu Helsinkiin, Isontalon Antti, Muistan sua Elaine, Säkkijärven polkka, Souvenier, Lennokki, When your lover has gone, Swing-suite pour saxophone, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, Hei hulinaa Helsinki, Why nameless, Your tender touch/hyväillen, Last chance, Pakaste, Etkö uskalla mua rakastaa, Brush business, Toiset meistä, Liljankukka, Laiskotellen, Emma, Näin kai määrätty on. Encoret; No money no music ja Kun syksy saapuu Helsinkiin

Järjestäjä: Suomen PerinneJazz ry

 

Takaisin
Translate »