Savoyssa kuultiin ja nähtiin ”onnellisia kasvoja”

Kuvat:

29.11.2010 10:26

Konsertti tarjosi nautinnollisen ja monipuolisen kattauksen orkesterin pitkältä taipaleelta.

Suurin osa musiikista oli tietenkin big band -musiikin mestareiden, Duke Ellingtonin ja Count Basien orkestereiden ohjelmistosta. Uudella levyllä on muutamia huolella valittuja erikoisuuksia, joita kuultiin myös konsertissa.

Debytanttilaulaja Risto OinaalaYksi hienoimmista sovituksista oli Lisa DeSpainin tekemä Gershwinin tunnetusta kappaleesta I Loves You Porgy. Samaan sarjaan kuuluu myös ruotsalaisen Örjan Fahlströmin sovitus kappaleesta Fly me to the Moon, jossa orkesterin trumpettisektion Risto Oinaala debytoi lupaavasti levylaulajana.

Yksi levyn eittämättömiä helmiä on Otto Donnerin Sonja Lumpeelle tekemä sovitus Ellingtonin ja Millsin Sophisticated Ladysta. Jo vuosia JASOn laulusolistina esiintynyt Sonja Lumme esitti sen hienolla äänellään todella vakuuttavasti. Myös Ellingtonin In a Mellowtone oli huippusuoritus, niin kuin se on levylläkin. Sonja on laulanut kappaleen yhdellä otoksella, kerralla purkkiin.

 

 

Sophisticated Lady Sonja LummeMarle Mikkola

Marle Mikkola tuli konserttiin väliajalla suoraan lentokentältä taksilla. Takana olivat Kaamos-jazzin esiintymiset Saariselällä lappilaisen AAHO-yhtyeen kanssa. Se ei kuitenkaan haitannut tahtia. Moonlight in Vermont ja Toivo Kärjen Kaikessa soi blues soivat upeasti. JASO tuntui olevan hyvässä vedossa ja soitossa kuului viikoittaisen harjoituksen tulos.

Just a Gigolo Arto AlaspääSavoyn erinomaisesti toiminut äänitekniikka kannusti solisteja hienoihin suorituksiin. Heitä oli muun muassa Arto Alaspää, jonka laulama Just a Gigolo ei juuri kalvennut Louis Priman versiolle. Raimo Näätäsen pasuuna aateloi kuulakkaasti Ellingtonin Oclupaca´in. Myös Veikko Hakkaraisen kautta linjan tyylikkään herkät pianosoolot sekä Esa Kettusen trumpetti ja flyygelitorvi on kirjattava kiitettävällä konserttitodistukseen.

Erinomaisesti täytti paikkansa myös jazzlegenda Esa Pethmanin seuraaja tenorisaksofonisti Jarmo Rouvinen. Levyllä kuitenkin kuullaan vielä Esa Pethmanin muhevaa soitantaa. Esa itse keskittyi konserttiin katsomon puolella. Onnistujiin kuuluu lisäksi saksofonisti Juhani Romppanen maukkailla sooloillaan.

Kaksoispisteinä iin päälle Sonja Lumme tyhjensi lopuksi pajatson bravuurillaan Puukko Mackie sekä ikivihreällä New York, New York. Jukka Virtasen erinomainen Mackien sanoitus istuu todella hienosti Kurt Weill´in tunnetuimpaan sävellykseen.

Ylimääräisenä kuultiin ”miniversio” uutukaislevyn kappaleesta Sonny´s Place. Vanhenevan jazzarin silmää ilahduttaa aina, kun esiintyjät arvostavat konserttia ja yleisöä. JASOn soittajien moitteettomat smokit ja laulajattarien upeat iltapuvut antoivat lisäarvoa tapahtumalle.

"Grand Old Man" Raimo HenrikssonKonsertin juonsi luontevasti Maestro itse. Big band -musiikin ”grand old man” ei tarvitse kuluneita aasinsiltoja juontoihinsa. Henriksson kertoi kappaleista ja esiintyjistä kaiken tarpeellisen, mutta ei yhtään liikaa. Pitkän, yli kolmenkymmenen vuoden rupeaman JASOn kapellimestarina tehnyt Henriksson, on nyt jättämässä paikkansa. Savoyn konsertti oli yksi viimeisimmistä. JASO esiintyy hänen johdollaan ainakin vielä 5.12.2010 Viola Talvikin syntymäpäivillä Villa Kivessä.

Vertailin konsertin jälkeen kotona Buddy Rich & His Big Bandin versiota Big Swing Face´stä ja uunituoretta JASOn ”Onnellisia Kasvoja”. Ilman suurempaa ”kotiinpäin vetämistä” suositukseni pukinkonttiin big band -musiikin ystäville on jälkimmäinen.

JAZZ SOCIETY BIG BAND, 28.11.2010 Savoy Teatteri:

Kapellimestari: Raimo Henriksson

Saksofonit: Juhani Romppanen, Jarmo Rouvinen, Ville Soro, Olli Jaakkola ja Seppo Olkkonen

Pasuunat: Raimo ”Pelle” Näätänen, Jukka Pilli, Jukka Pihlajavesi ja Erkki Koskimo

Trumpetit: Arto Alaspää, Esa Kettunen, Risto Oinaala ja Raimo Korhonen

Piano: Veikko Hakkarainen

Basso: Sampo Tiittanen

Kitara: Jarmo Kannisto

Rummut: Juha Salminen

Laulusolistit: Sonja Lumme, Marle Mikkola, Arto Alaspää ja Risto Oinaala

 

{multithumb thumb_width=570 thumb_height=249 thumb_proportions=bestfit border_size=0px caption_pos=below}

Sonja Lumme ja Jaso

{multithumb thumb_width=570 thumb_height=253 thumb_proportions=bestfit border_size=0px caption_pos=below}

Marle Mikkola ja Jaso

 

 

Takaisin
Translate »