Signe Emmeluth on kovan tason free-altisti

Kuvat: Matti Laipio & Sakari Puhakka

27.02.2020 14:50


Trio Emmeluth-Tikkanen-Fräki WHS-teatterin lavalla

Tanskalainen, nykyään Norjassa asuva alttosaksofonisti Signe Emmeluth on nopeasti noussut merkittävään asemaan pohjoismaisessa free-skenessä. Hän on parin viime vuoden aikana levyttänyt runsaasti. Monia hänen keikkatallenteitaan taas on nähtävissä Spotifyssa.

Suomessa minikiertueella basisti Eero Tikkasen ja rumpali Erik Fräkin kanssa ollut Emmeluth esiintyi Helsingissä WHS-teatterissa, joka soveltuu erinomaisesti tällaiselle akustiselle musiikille. Teatterissa on kunnon kokoinen lava ja nouseva katsomo sekä myös sen akustiikka on erinomainen. Toisin sanoen puitteet olivat kohdallaan tässä Helsinki Jazz ry:n jaZZanti-sarjaan kuuluvassa konsertissa.

Useissa kokoonpanoissa soittavat Tikkanen (Mopo ym.) ja Fräki (Katu Kaiku ym.) ovat varsin laaja-alaisia muusikkoja, jotka pystyvät soittamaan uskottavasti myös freetä, vaikkakaan eivät ole suuntaukseen erikoistuneita.

Pohjoismaissta kärkeä: Signe Emmeluth (kuva: Sakari Puhakka)

Konsertissa herrat osoittautuivat ihan laadukkaiksi kumppaneiksi vieraalle. Tosin esimerkiksi Spotifyssa olevilla videoilla Emmeluth on ollut huomattavasti rajummassakin kyydityksessä, mikä on selvästi myös inspiroinut häntä WHS:ssä kuultua räväköihimpiinkin vetoihin.

Emmeluth on hyvin taitava altisti, joka hallitsee torvensa mahdollisuudet todella monipuolisesti aina herkästä balladisoundista raastavaan kirkunaan ja erilaisiin efektinomaisiin ääniin.

Konsertin kulku oli aika lailla free-kuvioissa aika tutunoloinen prosessi, eräänlainen matka, missä välillä vedettiin henkeä, välillä taas vauhti ja volyymi kiihtyivät rajusti. Sen verran kyyti oli kovaa, että Fräkin rumpusetistä kaatuivat symbaaliteline ja pieni lattia-tomi samoin hänen pikkutarvikkeitaan levisi pitkin lavaa. Tikkanen taas monipuolisti ilmaisuaan soittamalla välillä viulua.

Tällä kiertueella Signen koko potentiaalia ei varmaan vielä saatu ulos, joten tervetuloa uudemmankin kerran.

JaZZanti-konsertti WHS-teatteri 26.2.2020. Signe Emmeluth, alttosaksofoni, Eero Tikkanen, basso ja viulu, Erik Fräki, rummut.

Takaisin
Translate »