Sofia ja Jay Legrand-tunnelmissa

Kuvat:

22.03.2020 17:37


Elina (vas.), Jay, Sofia ja Ape

Eihän siitä ole kuin 21 vuotta kun Sofia Finnilä voitti kolmannen kerran järjestetyn Lady Summertime -laulukilpailun vuonna 1999 Runnin rapujatsien yhteydessä. – Viime vuoden kiersimme Suomea Nat King Cole-teemalla ja tänä vuonna valitsimme tribuuttikohteeksi vuosi sitten kuolleen Michel Legrandin. Legrand muistetaan tuotteliaana elokuvasäveltäjänä ja kapellimestarina ja tietenkin myös loistavana pianistina, joka vannoi rakkauttaan jazzia kohtaan aina kun se oli mahdollista.

Sofia Finnilä

Kvartettikokoonpanon piano-bassokomppi koostuu Elina Mäkiranta-Ape Anttila duosta, joka oli mukana jo viime vuonna ja jonka yhteistyö perustuu siis kymmenien yhteisten keikkojen kokemukseen.

Puhaltajana nyt mukana on pasunisti Jay Kortehisto, joka onkin erinomainen valinta sillä hän on myös kunnostautunut laulajana.

Min Krog Koivusaaressa tarjosi ensi-iltakonsertille erinomaiset puitteet. Kevyen buffan ja viinilasillisen jälkeen oltiinkin hyvässä ranskalaisessa tunnelmassa ja kun ikkunasta aukesi vielä merinäköala niin kaikki oli hyvin.

Keikka alkoi instrumentaalilla. Secret Places on kaunis balladi saman nimisestä elokuvasta. Teema ei ole kulunut jazzkäytössä eikä siis aikaisemmin tuttu, mutta hyvin siihen soolot onnistuivat.

Pasuunateema, Apen ja Elinan soolot, lopuksi pasuunan ja pianon vuoropuhelu. Näin oltiin sitten päästy odottavaan tunnelmaan. Linjakas melodia sopikin erinomaisesti pasuunalle ja Jayn ansatsi oli varmassa kunnossa.

Piano-basso vampilla käynnistyi Sofian osuus kappaleessa Watch What Happens (video). Yhdessä laulettu teema on tuttu vaikkapa Phil Woodsin esittämänä Montrealissa vuonna 2001.

Osa Legrandin teemoista on sattuneesta syystä hyvin chansontyyppisiä, toisista tutun kuuloisia jazz sointujuoksutuksista. Balladin voi muuttaa helposti lattariksi kuten nyt keikalla kuultiin versiossa, jossa Jay suti cajonia, tai omien sanojensa mukaan telkän pönttöä, jonka hän löysi läheiseltä luodolta. Melkoinen versio on myös Diane Reevesin esitys Windmills Of Your Mind .

Yentl-elokuvan tarinassa Barbara Streisandin esittämä After The Rain (video) oli aikoinaan menestys.  Versen lauloi nyt Jay ja teeman Sofia. Apelta jälleen jykevä bassosoolo ja puolesta välistä Jay jatkoi kooruksen loppuun. Elina sai pystypianon soimaan heleästi ja raikkaasti.

Kahden laulusolistin käyttö toi mukavasti vaihtelua tunnin pituiseen settiin ja Jayn pasuuna ui tässä seurassa kuin Rapalan uistin. Rekisteriä ja notkeutta käytettiin tuomaan mukavasti vaihtelua.

Cherbourgin sateenvarjot on harvoja läpisävellettyjä elokuvia ja I Will Wait For You on ehkä tunnetuin Legrandin sävellys. Laulu ja walking bass toimi kepeästi ja huomio kiinnittyi Jayn svengaavaan laulufraseeraukseen. Väliosa mentiin kaksiäänisesti. Ja What Are You Doing The Rest Of Your Life mentiin osittain på svenska Lars Nordlanderin tekstillä Du är det vackra jag ser i mitt liv (video), josta hieno versio The Real Groupin esittämänä.

Koivusaaressa

Konsertti palautti mieleen kolmen Oscarin ja viiden Grammyn säveltäjän tuotantoa, josta voi ammentaa materiaalia useampaankin konserttiin. Legrand -kiertue jatkuu, kunhan tilanne tästä tokenee.

Biisilista: Secret Places, Watch What Happens,  The Years Of My Youth, Windmills Of Your Mind, The Way He Makes Me Feel, After The Rain, I Will Wait For You, What Are You Doing The Rest Of Your Life, Once Upon A Summertime, One At A Time, Jazztime, You Must Believe In Spring, How Do You Keep The Music Playing

Muusikot: Ape Anttila, basso
Elina Mäkiranta, piano
Jay Kortehisto, pasuuna, cajon ja laulu
Sofia Finnilä, laulu

Kiertueen ensi-ilta oli 6.3.2020 Koivusaaressa, Helsingissä klo 19

 

Takaisin
Translate »