Taavetissa svengattiin

Kuvat: Osku Rajala

17.07.2019 18:46


Green Dale Four

Taavetti on Luumäen kuntakeskus, joka on rakentunut Venäjän keisarinna Katariina II:n vuonna 1773 perustaman Taavetin linnoituksen ympärille. Linnoituksen vallit ovat säilyneet hyvässä kunnossa näihin päiviin ja ne muodostavat erinomaisen ympäristön kesäteatterille ja konserteille. Jo 18. kerran olivat jazzin jalkaväkimiehet pistäneet pystyyn Vallijamit ja jälleen myös sää suosi ja aurinko paistoi tasapuolisesti yleisölle ja esiintyjille.

Tuusulanjärvi Big Band

Esiintyjähankinnan ja -sopimuksen oli tehnyt Matti Korhonen viimeisenä palveluksenaan rakastamalleen yhteisölle, joka joutui nyt selviytymään järjestelyistä ilman Mattia. Kaikki meni kuitenkin hyvin, bändi tuli ajoissa, äänentoisto oli viritetty huippuunsa, tarjoilu pelasi ja lopputuloksena oli onnistunut konsertti.

Tuusulanjärvi Big Band on toiminut jo lähes 40 vuotta. Bändin voima on se, että sen riveissä on monia vahvoja laulusolisteja. Konsertin alkuosa mentiin yksittäisiä laulajia säestäen ja toinen, ratkaiseva, setti toi esille lauluyhtye Green Dale Four´in.

Joukkoon oli ripoteltu muutamia instrumentaaleja ja tämän kokonaisuuden parissa kaksituntinen kului kuin siivillä. Myös se, että ohjelmisto oli aivan muuta, kuin perus Heftiä, Milleriä ja Nesticoa piti mielenkiintoa yllä. Kapellimestari Petri Krzywacki on kopioinut ja sovittanut levyiltä harvemmin livenä kuultua materiaalia.

Billy May on kirjoittanut kaikille, joiden nimi löytyi amerikkalaisen puhelinluettelon keltaisilta sivuilta kohdasta jazzlaulajat. Myös yhteistyötä Glenn Millerin kanssa hän muisteli vielä viimeisinä vuosinaan. Charmainella aloitettiin ja se oli suuri hitti vuonna 1952 ja hyvältä se kuulosti edelleen. Solistiparaatin käynnisti Tünde Mäkäräinen, jonka aloitusnumero kuului ns. never heard before – osastoon. Vahva tumma äänimateriaali sopi kappaleeseen When The Sun Comes Out. Jatkoa seurasi Rauno Lehtisen Toiset meistä – tunnelmissa. Ain´t Misbehavin sovituksen oli alun perin kirjoittanut Quincy Jones ja Tünden viimeinen oli Deed I Do.

Seinäjoen tangokilpailun seniorisarjan finaaliin itsensä laulanut Pauli Schukov aloitti Nat King Colen syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kappaleella Walkin My Baby Home. Sitten esityskieli vaihtui suomi-englanti-suomi ja se toikin esityksiin mukavaa vaihtelua. Armi-kappaleen säveltäjä Erik Lindström teki kappaleen omalle vaimolleen Vuokolle. Levy-yhtiön kanssa kuitenkin päätettiin, että kappaleen nimeksi tulisi Armi. Paulin miehekäs esitys vetosi naispuoliseen yleisön osaan, kuten myös I Love You ja Sokeripala.

Tuula Krzywacki on uusi tuttavuus, jota kuulin nyt ensimmäistä kertaa. Varmalla otteella hän kuulutti kappaleensa itse ja ääni oli miellyttävä kuten myös esiintyminen ja yleisön ottaminen. Taas oli yhdistetty tuttua ja vähemmän tuttua herkullisina sovituksina. Night Misty, Just One Of Those Things, Onni jonka annoit pois ja Lean Baby muodostivat artistin taidot monipuolisesti esittelevän kokonaisuuden.

Petri, Tuula, Tünde ja trumpettisektion leaderi Arto Alaspää muodostavat TBB:n yhteydessä toimivan Green Dale Four -lauluyhtyeen. Äänet sopivat yhteen laulu oli täsmällistä ja helppoa kuultavaa.

Erik Lindströmin Sinä ja minä, Ranskalaiset korot ja Toivo Kärjen Onni jonka annoit pois esittelivät hienosti suomalaista jazziskelmäperinnettä. Ohjelmistosta löytyi vielä Glenn Millerin Moondreams ja Tommy Dorseyn On The Sunny Of  The Street uskollisina alkuperäisesityksille. Ja kuin kiitoksena sille, että sää suosi konserttia, kuultiin Orange Colored Sky, jonka MA Numminen lauloi suomeksi, rits räts salama löi kirkkaalta taivaalta.

Kun soittajat saivat vielä kiitokseksi paikallisen leipäherkun, rieskaressun, kuultiin ylimääräisenä Rakasta kärsi ja unhoita, Juhani Romppasen alttosaksofonilla herkästi tulkitsemana.

Ensi vuonna tavataan taas Taavetissa.

Vallijamit 13.7.2019 klo 15

Takaisin
Translate »