Täpötäysi Savoy-teatteri nautti Thad Jonesin musiikista

Kuvat: Heikki Kasari

13.03.2018 11:45


UMOn saksofonistit

UMO esitti maaliskuun ilmaisessa lounaskonsertissaan Thad Jonesin sävellyksiä. Myös sovitukset olivat maestron kynästä. Osa lienee ollut peräisin 1970-luvun lopulta, jolloin UMO:n ja Thad Jonesin yhteistyönä tehty tallenne johti jopa Grammy ehdokkuuteen. Kapellimestarina toimi Ville Vannemaa.

Yllätyimme kun sali oli aivan täynnä jo 15 minuuttia ennen konserttia.  Monissa orkesterin aiemmissa keskipäivän konserteissa sali on täyttynyt vasta konsertin alkaessa, aina ei silloinkaan. Oli ilahduttavaa havaita, että oikealla svengaavalla jazzilla on edelleen kuulijoita.

Ville Herrala

Ensimmäisenä vuoroon päässyt Second Trace alkoi bassointrolla, jossa huomio kiintyi Ville Herralan sujuvaan soittoon. Trumpettisolistina oli Mikko Pettinen ja tenorissa Olli Ojajärvi, joka antautui pitkään ja innostavaan sooloon. Myös Seppo Kantonen pääsi muistuttamaan kuulumisestaan eturivin suomalaisiin jazzpianisteihin – kautta aikojen. Yleisö eli tässä riemussa mukana nauttien kunnon menosta.

Kantonen pääsi briljeeraamaan myös hitaassa valssissa Quiet Lady, samoin tunnetussa balladissa Child is Born.

Sitten seurasi kolme sävellystä, joissa teemana olivat lapset. Reippaita solisteja löytyi jokaiselta UMO:n riviltä kuten Timo Paasonen tr, Mikko Mustonen trb ja Max Zenger as, joka taisi olla Jouni Järvelä sijaisena tällä keikalla.

Tunnettu sävellys Tip Toe sujui niin hyvin, että epäilimme hetken ääniraidan tulevan Thad Jones – Mel Lewisin alkuperäislevyltä. Kantonen, Pettinen ja Zenger kunnostautuivat solisteina ja juuri tässä biisissä sektioitten yhteissoitosta saattoi nauttia täysin siemauksin. Rumpusoolon päräytti ilmoille Jaska Lukkarinen.

Jälleen kerran osoittautui, että big band-musiikissa nimenomaan sovituksilla on suuri merkitys.   Jonesin alkuperäissovitukset pitivät sekä bändin että yleisön hereillä. Tunnelma oli energisoiva ja innostava. Runsas soolotila antoi muusikoille mahdollisuuden soolojen kehittämiseen aivan eri tavalla kuin normaalien sovitusten alle 16 tahtiin rajoittuvat solistiosuudet.

Tämänkertainen konsertti erosi edukseen aikaisemmista myös siinä suhteessa, että kapellimestari Vannemaa kertoi reilusti sävellysten ja sovitusten taustoista. Kun Jones muutti yllättäen Tanskaan v. 1979 ja sai johdettavakseen DR Big Bandin, syttyi aivan uudenlainen vire orkesteriin. Tuloksena oli useita tunnettuja äänitteitä Jonesin johdolla.

Ville Vannemaa

Vannemaa pyysi myös kiinnittämään huomiota Jonesin käyttämiin sointurakenteisiin, joissa lähellä toisiaan olevat äänet vaativat muusikoilta virheetöntä soittoa. Ehkä juuri Thad Jonesin sointumaailma sai Ojajärven Coltrane-vaikutteiset soolot kuulostamaan vieläkin paremmilta kuin monilla muilla UMO-keikoilla.

Pitkäaikainen orkesterin jäsen Teemu Salminen sai tilaisuuden muistella millaista oli soittaa niillä keikoilla, joilla Thad Jones johti UMO:a. Tällä oli loistava kyky opettaa fraseerausta ja ylipäätään viedä joukkoaan. Salminen kertoi myös, miten hänen veljensä Simo palkattiin useaksi vuodeksi Thad Jones – Mel Lewis Big Bandiin. Lopuksi hauskana anekdoottina saimme kuulla, miten juuri ennen äänitystä studion (aikaisemmin elokuvateatteri) aulassa olleet mainokset, joissa Pekka ja Pätkä esiintyivät neekereinä, älyttiin poistaa ennen tummaihoisen vieraan saapumista.

Tässä konsertissa UMO suoritti perustehtäväänsä jazzorkesterina ja hyvin soittikin. Ammattitaito on vankkaa, kuri tiukkaa ja soitto täsmällistä. Orkesteri pärjää hyvin yksinäänkin ilman vierailevia solisteja. Tosin varsinkin ulkomaiset vierailijat antavat usein lisää pontta ja reipasta kilpailuhenkeä menoon.

 

UMO Savoy-teatterissa

Muuten Thad Jones-Mel Lewis Big Band pääsi soittamaan New Yorkin kuuluun Village Vanguardiin jo 1960-luvun puolessa välissä. Kunnian siitä otti aikoinaan ystäväni jazztuottaja Alan Grant (Eilan kommentti). Bändi on pysynyt siellä maanantai-illan vieraana näihin päiviin asti. Nimi on vain muuttunut Vanguard Jazz Orchestraksi. Kannattaa käydä kuuntelemassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »