UMO ja TBB – turvavälit säilyttäen

Kuvat: Harri Aavaharju

19.09.2020 20:01


UMO

Kaksi iltaa, kaksi big bändiä, kapellimestareiden omia sävellyksiä ja sovituksia, livenälkäinen yleisö, innokkaat soittajat, turvavälit, niin ja toinen ulkona ja toinen sisällä.

Perjantaina 18.9. saavuimme Savoy-teatterin tarkasti ennalta ilmoitetun saapumisaikataulun (rivit 1-9  klo 18.30, rivit 10-  klo 18.40, loput klo 18.50) mukaan. Joka toinen penkkirivi tyhjä ja aina kaksi vapaata istuinta 1-2-3 konserttivieraan välissä. Joillakin maskit, ei väliaikaa, ei tarjoilua, päällysvaatteet mukaan saliin, uutta normaalia?

Ed Partyka on viettänyt viisi viikkoa Helsingissä, ensin kaksi karanteenissa ja kolme treenaten Umo:n kanssa. – Lockdownin aikana on ollut aikaa säveltää ja sovittaa, biiseistä on tullut pidempiä ja lisäksi olen pyöräillyt. Helsinki on hieno fillarikaupunki.

Mikko T. Mäkinen

More is more -periaatteella mentiin. 5 trumpettia, käyrätorvi, tuuba, kaksi bassoklaraa, kaksi barskaa, kolme alttohuilua ja kaikki perussoittimet. Näillä toteutettiin värimaailmaa, jota nuottipaperille oli ilmestynyt.

Viisi varsinaista ja yksi ylimääräinen. Sävellyksissä oli paljon tilaa solisteille. Tutut solistit ottivat tilanteen haltuun ja soittamisen iloa välittyi katsomoon. Diendan melodia käyrätorvella oli kaunis ja se yhdistyi toisessa kooruksessa Jouni Järvelän sopraanoon.

G.G.´s Last Dance vei Kasperi Sarikosken huikeisiin tunnelmiin ja kohti rajua loppua. G.G. on George Gerschwin ja aihe Edin sävellykseen oli peräisin Gerchwinin viimeisestä sävellyksestä.

London Calling huipentui Tero Saartin tuliseen sooloon. Kun mainitsin soolon tulisuudesta, totesi Tero, ”etteihän se ollut trumpetti”. Vastasin, että kun flygarin saa liekkeihin niin sehän vasta palaakin isolla liekillä.

Konsertin päätti upea jazzklarinetille tehty sovitus Eliane Eliaksen kappaleesta Para Nada, jossa solisteina loistivat Mikko T. Mäkinen (klarinetti) ja Seppo Kantonen (piano). Ennen konserttia tehty tallenne löytyy täältä.

Umon konserttiohjelma 18.9: UMO Helsinki Jazz Orchestra: The Summer of Our Discontent – UMO Helsinki Jazz Orchestra 

Lauantaina 19.9 oli Espan lavalla tarjolla lisää big band musaa. Esko Heikkisen taidot soittajana, sovittajana, säveltäjänä ja kapuna ovat laajasti tunnetut. Tapiola Big Bandille voi kirjoittaa vaativia sovituksia ja haasteet kyllä klaarataan.

Loistokeli oli houkutellut paikalle väkeä, ei kuitenkaan liikaa ja täälläkin tunnelma oli turvallinen.  Solisteina Eskon lisäksi mm. Seppo Olkkonen barska, Jussi Saksa tenori ja Matti Riikonen trumpetti. Myös tämä ohjelmisto koostui pääosin originaalimateriaalista.

Kuinka ollakaan myös tässä konsertissa oli klarinetille omistettu soolotilaa kappaleessa For Maria. Maria Matula soitti itselleen omistetun kappaleen kauniisti orkesterin myötäillessä.

Onneksi kumpikaan orkestereista ei soittanut Autumn Leaves´ia.

TBB biisit

Takaisin
Translate »