UMO ja Teemu Viinikainen Vuotalossa

Kuvat: Harri Aavaharju

14.10.2018 11:58


UMO ja Teemu Viinikainen

– Vuotalon salissa on aina lämmin tunnelma ja meille hyvä akustiikka. Täällä on mukava soittaa ja yleisö on vastaanottavaista, totesi kapellimestari Mikko Hassinen loppujuonnossaan kun UMO oli päättänyt konserttinsa Cherokeen loppuakordiin. Sen jälkeen kuultiin vielä solistina toimineen Teemu Viinikaisen soolona esittämä Round About Midnight.

Teemu Viinikainen

Perjantai-ilta ei ole helpoimpia iltoja houkutella yleisöä. Vuotalon sijainti Metron päätepysäkin välittömässä läheisyydessä helpottaa konsertteihin saapumista ja UMO soittaa siellä  useampia keikkoja kalenterivuoden aikana. Tiistai-iltapäivien matineat houkuttelevat salin aina täyteen.

– Kun pari vuotta sitten tulin UMO:n kapellimestariksi ehdotin Teemun kutsumista solistivieraaksi ja sävelsin kolme kappaletta juuri häntä ajatellen. Lisäksi muutin Cherokeen arria siten, että kitara nousi soolo-osaan. Thad Jonesin sovitusta ehdotin myös otettavaksi mukaan tälle keikalle ja selvisi että se oli ensimmäisiä kappaleita, joita Teemu oli kuunnellut 1975 tehdyltä levyltä.

Kokonaisuus oli hyvin mietitty ja UMO toteutti siinä hienosti perustehtäväänsä. Esitetään sekä tuoretta, että oman aikansa uutta musiikkia. Yhdistellään solistivieraan ja orkesterin omien pulttisoittajien soolosuorituksia. Siinä on ollut UMO:n voimavara alkumetreiltä lähtien. Solistivierasta ei aina tarvitse roudata ison meren toiselta puolelta. Näin huolehditaan myös hiilijäljestä.

Teemu Viinikaisen sormenpäät ovat vuosien varrella kouliintuneet tuottamaan kirkkaan soundin jota harkiten käytetyllä pedaalilaudalla sitten sävytetään. Teemulla on hyvä kontakti kanssamuusikoihin, oli kyseessä pienyhtye tai big band. Teemun sooloillessa seurasi puhallinosasto hänen taiturimaista työskentelyään myhäilevästi päitään nyökytellen.

Konsertti käynnistyi Gil Evansin sovituksella Yardbird Suitesta siten, että teemaan mentiin vasta muutaman lämmittelykooruksen jälkeen. Niissä oltiin varsin kaukana melodiasta ja Teemu ikään kuin laitteli soitintaan vasta tulille käynnistyvää keikkaa varten.

Manuel Dunkel soitti sooloja alkunumeron lisäksi ainakin Hassisen Kuurnaan ja pikkubändin hillittömään Trinkle Tinkleen. Manun soolot kehittyvät ja muodostavat aina kauniin kaaren, jossa tenorifonin erilaiset äänentuottamistavat aukeavat yleisölle.

Seppo Kantonen oli myös riehakkaalla tuulella tuottaen koskettimista vauhdikkaita rytmisiä muunnelmia, joissa  välillä ykköstä siirrettiin muun kompin hienosti tukiessa. Juho Kivivuori bassossa ja Anssi Tirkkonen rummuissa saivat myös soolonsa. Groove Merchant käynnistyi muutaman kooruksen bassosoololla.

Thad Jonesin tapa käyttää big bandiä johti joissakin hänen sovituksissaan huikeisiin sektiosuorituksiin.  Groove Merchantin fonisektiosoolo on siitä taidonnäyte, joka on kestänyt hyvin aikaa. Jälleen mallikas suoritus.

Trumpetistit saivat kaksi sooloa, joista ensimmäinen Mikon sävellyksessä Elevators Tomi Nikun esittämänä ja toinen hillittömään tempoon esitetyssä Cherokeessa, jossa Tero Saartin hieno soundi koko rekisterin alueella tuotti vahvaa tulkintaa koorus toisensa jälkeen.

Max Zengerin altossa on hyvä väri, joka tuli esiin Lockringissä.  Barskaan tarttunut Mikko Mäkinen osoitti monipuolisuutensa ja sen että alennus voikin olla oikeastaan ylennys. Baritonisaksofonista tuli tarinaa Groove Merchantissa ja kun se tarina loppui, niin toinen Mikko jatkoi pasuunalla, siis Mustonen.

Loppukumarrus

Konsertista jäi mieleen hyvä muistijälki. Hyvin rakennettu ohjelmisto, solistin ja orkesterin keskinäinen luottamus ja kapellimestarin mukavat juonnot kappaleiden välillä olivat hitsanneet ryhmän harjoitusviikon aikana yhteen ja ilmapiiri oli innostunut.

Kun perusrunko on ollut pitkään yhdessä ja yhteissoitto on varmaa, niin muutama vikariantti hoitaa oman osuutensa myös ammattimiehen varmuudella.

Biisit: Yardbird Suite, Elevators, Kuurna, Lockring, Groove Merchant, Revel Square, Trinkle Tinkle, Cherokee, Round About Midnight

Trumpetit: Timo Paasonen, Teemu Mattson, Tomi Nikku, Tero Saarti

Pasuunat: Mikko Mustonen, Pekka Laukkanen, Mikko Haanpää, Mikko Sinivalo

Saksofonit: Manuel Dunkel, Max Zenger, Ville Vannemaa, Teemu Salminen, Mikko Mäkinen

Komppi: Juho Kivivuori, Anssi Tirkkonen, Seppo Kantonen

UMO solistinaan Teemu Viinikainen

Vuotalossa, perjantaina 12.10.2018, klo 19.00

 

Takaisin
Translate »