UMO järjesti hyvät bileet Savoyssa

Kuvat: Olli Nurmi

07.11.2019 12:53


UMO Savoyssa (Kuva: HA)

Kun luvassa oli kaksi tuntia kunnon soulia kera kahden solistin ja big bändin, niin oli parasta järjestää kaksi iltaa ja ehkäpä vielä kolmaskin salillinen olisi saatu myytyä täyteen. Ohjelmiston paristakymmenestä biisistä meni seitsemän hitin teostotulot Stewie Wonderin pankkitilille ja muut sitten yksittäisten säveltäjien kolikkokukkaroon. Sovituksia tekemään oli palkattu alan huiput Erno Tiittanen, Tero Lindberg, Pessi Levanto useammalla arrilla ja Artturi Rönkä, Sampo Kasurinen, Antti Rissanen ja Eero Koivistoinen kukin yhdellä.

Johanna ja Olli

Sovituksissa oli hyödynnetty UMO:n muusikoiden monipuolisuutta ja solistista osaamista. Kun keikan jälkeen kiitin lead-trumpetisti Teemu Mattsonia en voinut olla huomaamatta ylähuulen ansatsihernettä. – Joo olihan siinä soittamista.

– Sitä vartenhan tätä tehdään, jatkoi pasunisti Mikael Långbacka vierestä. Erno ja Tero ovat itsekin trumpetisteja ja tehneet jo pitkään sovitustyötä ja varmaan näitäkin sovituksia soitetaan jatkossakin, kunhan paikalle saadaan asian hallitsevat laulusolistit.

Johanna Förstin taitoja ja monipuolisuutta on saatu ihailla pitkään. Kestokiinnitys Sami Pitkämön TTK-kokoonpanossa ja irtokeikan tyyppiset esiintymiset kuten vaikkapa Viapori-jazzeissa viime elokuulta ovat kaikkien mielessä. Toinen solisti oli tarttunut kapellimestari Ed Partykan matkaan Saksasta. David B. Whitley on yhdysvaltalaissyntyinen kuten myös Ed. David on niittänyt mainetta niin musikaaleissa, kuin The Voice of Germanyssa.

– David, Johanna and I are currently putting together the program and there is so much wonderful material to choose from that we are having a serious problem trying to decide what will be performed. It’s all great music, so Savoy Theater audience members do not need to worry, but it could be that your favorite Motown song may not be performed this time. The project already feels like there is going to have to be a part 2 (and part 3), so much great music, totesi Ed Partyka Jazzrytmeille antamassaan haastattelussa.

– As an American born in 1967, the music we describe of Motown has basically been the soundtrack to my life. Falling in love, breaking up, dancing, crying, kissing and missing. Even in moments of deep despair the music of Motown has the power to keep you going and gives you hope for the future.

Tällä kertaa soolot kasautuivat trumpetti- ja saksofonisektioille. Tero Saarti käynnisti illan ja Mikko Pettinen hoiteli homman Sir Dukessa. Foneista vuorottelivat Jouni Järvelä, Ville Vannemaa, Max Zenger ja Olli Ojajärvi. Tällä kertaa Mikko Mäkisen osaksi jäi rouhea murahtelu barskan ja bassoklarinetin kanssa tuttipaikoissa. Pasuunasektiossa huomio kiinnittyi Kasperi Sarikoskeen, jonka innokkuus paistoi saliin vaikka soolovuoroa ei tällä kertaa tullutkaan.

Ed näyttää insatsit, fermaatit, ritardandot ja dynaamiset vaihtelut ja yhteistyö UMO:n ja laulusolistien kanssa jatkuu keväällä. Maaliskuun 27. solistiksi saapuu yhdysvaltalainen jazzlaulaja-lauluntekijä China Moses ja 23.4. brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä Ola Onabulé.

Rytmiryhmän äänenjohtaja Markus Ketola oli selvästi innoissaan tässä komppilajissa. Kasperi Kalliolla oli hetkensä parissa duettonumerossa Davidin kanssa ja kitaristi Jere Haakana soitti muutaman maukkaan kitarasoolon. Heikki Laineen basso kulki komeasti luoden pohjan motown-soundille.

Kahden solistin vuoropuhelu niin musiikin, kuin juontojen keinoin johdatti yleisön bailaamistunnelmaan ja ylimääräisten soidessa, tunnelma oli kuin detroitilaisen baptistikirkon musiikkimessussa.

UMO Helsinki Jazz Orchestra, Motown, 4.-5. 11.2019, Savoy-teatteri

Ohjelma&solistit

Contusion, TM
I Wish, DBW
Sir Duke, DBW&MP
Chain of Fools, JF&JJ
I Was Made to Love Him (Her), JF&JH
Ain’t Nothing Like the Real Thing, JF&DBW&VV

I Heard It Through the Grapevine, JF&DBW
All in Love Is Fair, DBW
Respect, DBW&VV
//
It’s Your Thing, MZ
Papa Was a Rolling Stone, JF&DBW&JJ
Never Dreamed You’d Leave in Summer / They Won’t Go When, DBW&KK
River Deep, Mountain High, JF
Shake a Tailfeather, DBW
At Last, JF&JH
Superstition, DBW&OO
Hello, DBW&KK
Think

Takaisin
Translate »