Uusi Radion Rytmipojat Carusellissa

Kuvat: Osku Rajala

31.05.2019 14:06


Uusi Radion Rytmipojat (© Harri Aavaharju)

Kuultiin sitä rytmimusiikkia ennenkin, tosin viimeiset viisi minuuttia lauantaisin tunnin radiolähetyksessä, kertoi tilaisuuden juontaja yleisölle, joka muisti asian nuoruudestaan. Vieressäni istunut ravintoloitsija Jorma Railonkoski sanoi avanneensa radion vasta lähetyksen loppupuolella, kun sieltä tuli kappale tai pari hänelle mieleistä musiikkia.

Jorma Railonkoski (oik) ja Harri Aavaharju

Perinnejazz ry on järjestänyt kevään mittaan konsertteja kerran kuussa Cafe Carusellissa, Helsingissä. Kausi huipentui maanantaina 27.5 konserttiin, jossa huippumuusikoista koostuva Uusi Radion Rytmipojat esitti tilaisuuteen varta vasten sovitettua materiaalia. Reilun tunnin aikana muisteltiin niitä aikoja kun radion välityksellä päästiin nauttimaan rytmimusiikin helmistä. Seppo Hovi iski tarinaa asian tiimoilta ja yleisö viihtyi ja monet jutut naurattivat myös orkesteria.

Pääosa sovituksista oli Antti Sarpilan sulkakynästä. Käsialan tunnistaa soundin lisäksi myös kappaleiden saamista uusista nimistä. Wade Mikkola on myös sovittanut klassista ja iskelmämusiikkia jazzkokoonpanoille.

Seppo Hovi revittelee

Brahmsin Unkarilainen tanssija Luostarin puutarhassaolivat kestohittejä Lauantain toivottujen klasariosuudessa, nyt ne tosin kuultiin jazzillisina muunnoksina. Kesäpäivä Kangasalalla ja Helmenkalastajan aaria olivat Antin käsittelyssä saaneet uudet nimet, Summer Day in Clothing Business ja Swing of Pearls.

Neljän puhaltajan ja täyden kompin mini big band tuottaa ammattitaitoisen sovittajan käsissä upean äänimaailman, jota voidaan vielä täydentää haitarilla, jolloin saadaan lähes täydellinen Miller-soundi, klaran ja tenorifonin kanssa. Soundin kehitti aikanaan Ronnie Kranckin orkesteri, jolloin mukana olivat mm. Lill-Jörgen Petersen, Rauno Lehtinen ja Pentti Lasanen.

Klarinettipolkan kipakkaa poljentoa

Kun kerran muisteltiin aikaa, jolloin levypuoliskolle mahtui vajaa neljä minuuttia musiikkia, niin nyt oltiin myös siinä suhteessa esikuville uskollisia. Soolo-osuudet olivat korkeintaan kooruksen mittaisia tai jaettu kahdeksan tahdin pätkiin, jotka vaihtuivat solistilta toiselle. Nyt satsattiin tutti-soittoon ja bändin kokonaissointiin. Sovitukset sisälsivät runsaasti jippoja, riffejä ja kikkoja, jotka ammattimiehet hoitivat niin kuin ne oli nuottipaperille merkitty.

Juha Lanu, Mikko Pettinenja Jay Jay Kortehisto ovat erinomainen valinta tähän kokoonpanoon, jonka seuraavat keikat ovet syksyllä. Mikko Pettisen kultaisen trumpetin hienoa soundia ei voi lakata ihailemasta.

Tähtilipun alla mentiin dixie-meiningillä ja klarinettipolkka hyvinkin uskollisena alkuperäisesitykselle. Pekka Toivasen ja Antti Sarpilan lurikeppi-ilottelu palautti mieleen Koppel Smolarin ja Paavo Lampisen yhteistyön 60-luvulla. O Sole Mio mentiin spagettishuffle-kompilla ja varsinaisia soolonumeroita olivat Antin soittama Thai Massage (Thaisin aaria) ja Waden esittämä Merikannon Valse Lente, herkkiä molemmat.

Keith Hallin erinomaisuus monipuolisena rumpalina tuli esille erilaisissa kompeissa, joista parhaina esimerkkeinä toimivat Kirje sieltä jostakin New Orleansin street beat-hengessä ja lattarikompille muunnellussa Corny Sambassa, joka perustui tangoonTulisuudelma. Jälkimmäisessä koettiin Keithin hurja rumpusoolo, joka saikin ansaitut aplodit.

Abba Medleyn alkaessa ja Karusellin ikkunasta ulos merelle katsellessa odotti vain kuulutusta: Tervetuloa risteilylle, ensimmäinen kattaus laivan buffet-ravintolassa on juuri katettu.

Tilaisuuteen oman lisäarvonsa toi se, että kokoonpanossa oli kolme Classic Jazz ry:n Louis Armstrong -palkinnon saajaa, Antti Sarpila, Wade Mikkola ja Seppo Hovi. Palkintoa nykyisin myöntää Suomen Perinne Jazz ry.

 

Seppo Hovi (p/acc/tarinat), Mikko Pettinen (trp), Antti Sarpila (cl/sax), Pekka Toivanen (sax/cl), Jay Kortehisto (trb), Juha Lanu (g), Wade Mikkola (b), Keith Hall (d)

Ohjelmisto:

Hungarian Dance N:o 5
Summer Day in Clothing Business
O Sole Mio
Swing of Pearls
Chopin
Skaters Swing
In a Monastery Garden
Stars and Stripes Forever
Thai Massage
Kirje sieltä jostakin
Polka a´la King
Valse Lente
Corny Samba
Abba Medley: I Do, I Do, I Do,  Winner Takes It All, Hasta Manana
As Times Goes By
Ylimääräisenä vielä lyhyt versio Unkarilaisesta tanssista

Uusi Radion Rytmipojat, Cafe Carusel, Helsinki, 27.5.2019. klo 18

Takaisin
Translate »