Rhizottome – uutta ranskalaista kansanmusiikkia

Kuvat: Mathieu Vladimir Alliard

16.02.2017 11:07


Armelle Dousset ja Matthieu Metzger

Rhizottome tuo yhteen haitaristi Armelle Dousset’n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin. Frankofonia-kuukauden kunniaksi ranskalaisduon sensuelli ja antelias musiikki valloittaa Suomen lavoja mittavalla kiertueella 28.2. – 20.3.2017

Ranskalaismuusikot aloittivat yhteistyönsä vuonna 2008 soittamalla kadulla ja juhlissa perinteistä ja barokkiohjelmistoa. Syntyi duo Rhizottome (tarkoittaa puutarhuria joka katkaisee juuret).   Vuosien kuluessa Rhizottome on kehittänyt omaperäisen ohjelmiston, eräänlaisen keksityn kansanperinteen, joka istuttaa juurensa koko maailman musiikkiperinteeseen.

Duo tulkitsee ja laajentaa perinnemusiikin teemoja improvisoiden ja säveltäen samalla uutta, mutta niin jännittävästi ja ovelasti, että kaikki saattaa kuulostaa tutulta. Saksofonin ja harmonikan keskustelussa syntyy uusia tarinoita ja uusia tansseja. Rhizottomen sensuelli ja antelias musiikki on valloittanut yleisöjä Euroopasta Japaniin ja saapuu nyt Suomeen sekä Baltiaan Frankofonia-kuukauden kunniaksi maaliskuussa.

Duon ensimmäinen levy L’Amaranthe ilmestyi v. 2009. Toinen albumi Rhizottome julkaistiin v. 2013. NoMadMusic julkaisi molemmat digiversioina. Rhizottomen uusi albumi on omakustanne, tupla-cd niwashi no yume / nenashigusa (puutarhurin unelma / kiskottu juuriltaan), joka on äänitetty Japanissa syksyllä 2015 kotonsoittajan Reiko Imanishin kanssa Rhizottomme ollessaan residenssissä Kyôtossa Villa Kujoyamassa.

Armelle Dousset aloitti harmonikansoiton kansanmuusikoiden parissa. Samaan aikaan hän opiskeli maineikkaassa Angers’n Kansallisessa koreografisessa keskuksessa, josta hän valmistui 22-vuotiaana v. 2009. Sinä vuonna hän kantaesitti Kyôtossa sooloteoksensa Haigore, jossa yhdistyvät ekspressiivinen liike, sävelkieli ja rakkaus elokuvataiteeseen. Tämä omaperäinen tie taiteeseen on jatkunut siitä lähtien sekä Rhizottome-duon kanssa että nykytanssilavoilla, mm. Alain Buffardin ja Laurent Falguiérasin koreografioissa.

Äskettäin Suomessa SelfCooking -soolonsa kanssa kiertänyt saksofonisti Matthieu Metzger on outo lintu ranskalaisen jazzkentän uusien tulokkaiden joukossa. Häntä kiehtoo musiikin runollinen ulottuvuus, jonka hän tuo esille muusikkona ja joskus myös äänittäjänä. Hän on yhtä hyvin kotonaan jazzin, nykymusiikin, kansanmusiikin, rockin ja metallimusiikin parissa. Hän johtaa omaa Killing Spree -trioaan, soittaa mm. klarinetisti Louis Sclavisin kanssa Amarillys Ensemblessä ja on ollut Orchestre National de Jazzin jäsen vuosina 2010-2014.
Armelle Dousset, harmonikka, Matthieu Metzger, sopraninosaksofoni & talk box

28.2. klo 19 Salo, Art Museum Veturitalli
01.3. klo 20 Riihimäki, Vihreä talo
02.3. klo 19 Espoo, Sellosali / Unissakävelijät + Rhizottome
13.3. klo 18 Kerava, Keravan kirjasto
14.3. klo 19 Loimaa, Taidetalo
15.3. klo 19 Joensuu, Pakkahuone
16.3. klo 19 Äänekoski, Wille
17.3. klo 19 Haapavesi, Kulmajazz
18.3. klo 19 Vimpeli, Ylisuutarinkoti
19.3. klo 16 Pori, Porin Pääkirjasto, Validi Karkia klubi
20.3. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto

Maailman musiikin keskus ja Vapaat äänet järjestävät yhdessä torstaina 2.3. Espoon Sellosalissa
konsertin, jossa Rhizottomen lisäksi esiintyy nykytaidemusiikkia ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevä Unissakävelijät -yhtye

 

Takaisin
Translate »