Tuomas Paukku Scription kiertueella

Kuvat: Heta Nykänen

21.11.2016 19:25


Tuomas Paukku

Eclipse Music julkaisee kitaristi ja säveltäjä Tuomas Paukun debyyttialbumin vinyylilevynä ja digitaalisena julkaisuna 25.11. Paukun musiikkia levyllä tulkitsee suomalais-ruotsalainen kvintetti Tuomas Paukku Description.

Julkaisun yhteydessä tehtävällä kiertueella valokeilassa on kuitenkin uusi kotimainen kokoonpano. Tuomas Paukku Scription jatkaa siitä mihin Description-yhtye jäi. Scriptionissa soittavat liiderin lisäksi pianisti Artturi Rönkä, basisti Janne Tuovinen ja rumpali Tomi Saikkonen. Yhtye edustaa nuoren suomalaisen jazzsoittajiston aktiivista kärkiryhmää ja se tulkitsee kitaristin omaleimaista ja tiivistunnelmaista musiikkia vastustamattomalla palolla.

Tyylillisesti Scriptionin musiikki nojaa vahvasti moderniin jazzimpressionismiin, mutta se etsii uusia maisemia ja ulottuvuuksia venyttämällä rohkeasti traditioiden karsinoivia raja-aitoja.

– Halusin uuden ja kotimaisen yhtyeen. Tässä se nyt on, Paukku havainnollistaa tilannetta. Kiertueella kuullaan levylle päätyneen ohjelmiston lisäksi myös Paukun uusia sävellyksiä.

Tuomas Paukku (s. 1984) on laukaalaissyntyinen kitaristi. Tällä hetkellä Jyväskylässä asuva muusikko on opiskellut jazzmusiikkia Tukholman Kungliga Musikhögskolanissa. Paukku on aktiivinen ja tinkimätön säveltäjä, jonka musiikissa moderni jazz etsii uusia tunnelmia, rajoja ja ulottuvuuksia. Nuorella kitaristilla on voimakas palo tehdä sävymaailmaltaan vaihtelevaa ja voimakasta mutta helposti lähestyttävää musiikkia.

Tuomas Paukku Description syntyi Paukun opiskellessa Tukholmassa. Paukku on kokosi ruotsalaiskokoonpanoonsa tarkkaan valikoituja nuoria soittajapersoonallisuuksia. Saksofonisti Johan Christoffersson on Ruotsin seuratuimpia uuden sukupolven puhaltajia, joka on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta kerännyt jo läjän arvostettuja palkintoja ja tunnustuksia. Kvintetin pianistina toimii mm. ranskalais-impressionistien pianokappaleiden uudelleen tulkitsemisesta jazzkontekstissa mainetta niittänyt Peter Knudsen. Kontrabassossa kuullaan monessa yhtyeessä mukana olevaa Emil Erikssonia ja rumpalina on Konrad Agnas. Kansainvälisen yhtyeen toiminta on sittemmin hiipunut ja yhtyeen jalanjäljille Paukku on perustanut tuoreen kotimaisen kokoonpanon, Tuomas Paukku Scriptionin. Description on kuitenkin aikeissa yhdistyä vielä ainakin Tukholmassa soitettavaa levynjulkaisukonserttia varten.

 

Tuomas Paukku Scription
Tuomas Paukku, kitara, Artturi Rönkä, piano ja rhodes, Janne Tuovinen (Vesa Ojaniemi 3. ja 4.12.), kontrabasso  Tomi Saikkonen, rummut

Levynjulkaisukiertueen aikataulu:   

to 24.11. Jyväskylä, Boom Box/ Musica, klo 19, liput 12/8€
pe 25.11. Pori, Validi Karkia, klo 20, liput 10€
la 26.11. Vaasa, Doo-Bop, klo 22, liput 8/5€
su 27.11. Petäjävesi, Miilu, klo 17
la 3.12. Turku, Monk, klo 21, liput 8/6€
su 4.12. Helsinki, Tenho, klo 20, vapaa pääsy

Paukun sävellykset ovat priimaa. Levyn älpee-kesto on ehkä osaltaan auttanut siihen, että mukaan on mahtunut vain ensiluokkaista ja kestävää materiaalia. Maistuu vahvasti siltä, että tämä melodinen, lyyrisyyteen ja impressionismiin kallistuva, tunteikaskin musiikki tulee säilyttämään kiinnostavuutensa pitkään.

– Suomijazz.comin Pentti Ronkanen ennakkoarviossaan Tuomas Paukku Descriptionin levystä.

Levyn avausraita on kuunneltavissa Eclipse Storessa:
https://eclipsemusicrecordlabel.bandcamp.com/album/description

 

Takaisin
Translate »