Aitoa dixietä perinteitä kunnioittaen

Kuvat: AD6/JR arkisto

02.09.2019 08:15


Acoustic Dixie Six & Nina Lindroos

Acoustic Dixie Six (AD6) juhlii 20-vuotista taivaltaan la 5.10. klo 18.00 Kauniaisten Uudella Paviljongilla. Laulusolisteina esiintyvät upeaääniset Nina Lindroos ja Heidi Kiviharju. Helsingissä 1999 perustettu orkesteri on vakiinnuttanut asemansa perinteisen New Orleans jazzin lähettiläänä. AD6 on esiintynyt ahkerasti kotimaassa ja kiertänyt myös kansainvälisillä dixielandfestivaaleilla mm. Saksan Dresdenissä, Unkarissa sekä Puolassa ja Alankomaissa.

– Perustajajäsenet olivat soittaneet yhdessä erilaisissa kokoonpanoissa ja halusivat toteuttaa haaveensa oikeasta, perinteisestä Dixielandbändistä. AD6 on alusta lähtien pyrkinyt soittamaan iloista jazzia perinteisellä kokoonpanolla ja mahdollisimman autenttisesti, jättäen kuitenkin tilaa improvisoinnille ja musisoinnin riemulle, sanoo orkesterin trumpetisti Niklas Andersson.

Acoustic Dixie Six Storyvillessä

– Orkesterimme nimi juontaa juurensa ajatuksesta, että oikea Dixieland kuuluu soittaa ilman sähköistä vahvistusta, ts. akustisesti. Akustinen bändi on myös monipuolisempi ja ketterämpi – keikkoja voidaan hoitaa kaukana lähimmästä sähköpistokkeesta, kuten esimerkiksi talon katolla, veneessä, bussissa, raitiovaunussa, marssien paraatissa jne.

– Tämä on myös logistinen etu, sillä bändi mahtuu soittimineen yhteen tilataksiin. Perinteinen jazz on repertuaarin yhteinen nimittäjä – ainoastaan bändin tiukahkoon Dixieland-määritelmään soveltuvat kappaleet löytyvät yhtyeen vakio-ohjelmistosta.

– On ilahduttavaa huomata, että ”retroilu” ja lavatanssikulttuuri ovat taas pop. Monet tämän päivän 20-vuotiaat käyvät swing-tanssikursseilla ja haluavat kuulla aitoa 30-, 50- tai 70-luvun musiikkia livenä ennemmin kuin päivän listahittejä. Uskon, että perinteinen jazz elää ja voi hyvin, koska uusi fanisukupolvi on löytänyt tyylilajin ja arvostavat aitoa soundia, Niklas Andersson vakuuttaa.

Kauniaisten Uudella Paviljongilla on luvassa hieno ilta perinteisen jazzin parissa. Acoustic Dixie Six soitti vuonna 2014 samassa paikassa hyvin onnistuneen 15-vuotisjuhlakonsertin loppuunmyydylle salille. Tällä kertaa mukana on myös kaksi karismaattista laulusolistia Nina Lindroos ja Heidi Kiviharju. Kumpikin esiintyy aktiivisesti  AD6:n lisäksi useassa Pääkaupunki-seudun jazz- ja rockyhtyeessä.

Acoustic Dixie Six (AD6):

– Niklas Andersson (jäsen vuodesta 2002), trumpetti ja laulu.
Niklas sai innostuksen musiikkiin ja jazziin lapsuudenkodissa. Hänen isänsä soittaa kornettia Dr. Jazz-nimisessä dixieland-bändissä. Niklas aloitti viulutunnit 5-vuotiaana, kävi musiikkikoulua ja suoritti varusmiespalvelunsa soittokunnassa. Opiskeluaikana hän soitti trumpettia teekkariorkesteri Humpsvakarissa. AD6:ään Niklas tuli vuonna 2001. Hän kuuluu myös DDT Jazzbandiin, Reunion Big Bandiin ja soittaa tuubaa Dollypops-yhtyeessä.

Olli Salmi (2008), klarinetti.
Ollin muusikonura sai alkunsa Olarin musiikkiluokalla klassisen klarinetin parissa. Varsinaisen jazzbasillin Salmi sai kuitenkin opiskeluvuosina soittaessaan Axelbandetissa (Turku), Promenadorquesternissa (Tukholma) ja Humpsvakarissa. Salmi on Reunion Big Bandin perustajajäsen, ja soittaa nykyään myös tenorisaksofonia suositussa Slim T & the Funky Pablos -kollektiivissa.

Marcus Weckström

Marcus Weckström (1999), sousafoni/tuuba, perustajajäsen
Pohjanmaalta kotoisin oleva Marcus aloitti 7-vuotiaana musiikkiopinnot Vaasan Kuula-opistossa pääaineenaan piano.

Hän jatkoi pasuunan soiton opiskelulla ja suoritti varusmiespalvelun soittajana. Muusikon uraan kuuluu myös opiskelijabändejä ja konservatorio-opintoja Turussa.

–  Idea dixiebandin perustamisesta syntyi Helsingissä Pop&Jazz konservatoriossa, jossa opiskelin pasuunansoittoa Mircea Stanin oppilaana. Mukana oli myös pasunisti Bengt-Ove Fagerhed sekä bändimme alkuperäinen klarinetisti Erland Krokfors.

Tuuban ja sousafonin soittamisen itseopiskellut Marcus on ollut mukana perustamassa Turussa toiminutta Tomo big bandia sekä Helsinkiläistä Reunion big bandia. Sosiaalityön tohtoriopintojensa yhteydessä  hän soittaa Ruotsissa useassa orkesterissa kuten Växjö Jazz Orchestrassa.

Bengt-Ove Fagerhed (1999), pasuuna ja taustalaulu, perustajajäsen
Bengt-Ove on kotoisin Pietarsaaresta. Hän oppi laulamaan ja soittamaan erilaisia ​​soittimia kotonaan. Jazzin ja dixielandin pariin hänet johdatti trumpettia soittava isoveli.

Bengt-Ove lähti 12-vuotiaana veljensä mukaan Pietarsaaren nuoriso-orkesterin harjoituksiin ja oli kohta orkesterin soittaja. Sittemmin hänestä tuli myös Åbo Akademissa teekkariorkesteri Axelbandetin jäsen.

Opintojensa jälkeen Bengt-Ove muutti Helsinkiin, missä hän oli perustamassa opiskelijakavereidensa kanssa AD6:tä. Bengt-Oven vastaa orkesterin nuottien hankinnasta ja sovittaa uutta materiaalia.

Acoustic Dixie Six hurmasi Dresdenissä 2015

Petri Tötterman (2003), banjo
Petri on soittanut koulu- ja opiskeluaikoina lähinnä rokkibändeissä kitaraa ja bassoa. Teekkariorkesteri Humpsvakar tarjosi paikan banjonsoittajalle, ja siitä alkoi ura perinnejatsin kanssa.

Hän liittyi Acoustic Dixie Six:iin vuonna 2002. Hän on hoitanut viransijaisuuksia muun muassa Polaris Celebration Bandissa sekä Jorma Weneskosken yhtyeessä ja Retuperän WBK:ssa.

Juho Peltoniemi (2010), rummut
Juho on rumpali ja musiikkipedagogi. Soitot alkoivat 90-luvun Kokkolassa musiikkiluokalla ja lyömäsoitinopinnoilla Keski-Pohjanmaan konservatoriossa.

Varusmiessoittokunnan jälkeen tie vei Pop & Jazz-musiikkipedagogin opintoihin Stadiaan. Päätyönään hän toimii rummunsoiton opettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa.  Juho keikkailee lukuisissa eri tyylisissä kokoonpanoissa klassisesta musiikista cover-keikkoihin.”

Nina Lindroos, laulu
Musiikki on aina ollut iso osa Ninan elämää. Hänen lapsuudenkodissaan soi kaikenlainen musiikki räpistä oopperaan. Hänen isänsä opetti häntä rakastamaan jazzia.

Nina on erikoistunut klassiseen, pop- sekä jazz-lauluun. Hän on luokanopettaja ja työskentelee rinnalla freelance-muusikkona eri bändeissä, jotka esittävät kaikkea kansanmusiikista rockiin. Loistavalla esiintymisellä, energialla ja karismaattisella äänellä hän ei jätä ketään kylmäksi. Nina aloitti laulamisen AD6:lla vuonna 2009. Tärkeintä Ninalle on mahdollisuus tulkita, välittää, tuntea ja rakastaa musiikkia.

Heidi Kiviharju

Heidi Kiviharju, laulu,
Heidi on jazzlaulaja, joka on valmistunut laulupedagogiksi ja kuoronjohtajaksi Pop & Jazz Konservatoriosta ja Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Hän opiskelee parhaillaan musiikkipedagogiikkaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Heidin suvereeni tyylitaju ja osaaminen eri äänenkorkeuksien, sointien ja fraseerauksen käytössä istuu täydellisesti roots-musiikkiin, ja täydentää Acoustic Dixie Sixin tyypillistä 1920-luvun sointia.

Heidi hallitsee kaikki tyylilajit rapista kansanmusiikkiin ja on mukana muun muassa Soul Sisters, Arosa Ensemble, Rauhatäti ja Reunion Big Band-kokoonpanoissa.

Acoustic Dixie Six, 20-vuotisjuhlakonsertti 5.10.2019 klo 18.00
Kauniaisten Uusi Paviljonki, Läntinen koulupolku 3, 02700 Kauniainen
Liput: Aikuiset 20€ / Lapset 10€ Lippuvaraukset: www.dixie.fi, kyselyt: info@dixie.fi

 

Takaisin
Translate »