DDT Jazzband Plays The Blues

Kuvat:

22.06.2019 13:58


DDT 60v konsertissa 13.10.2018

DDT Jazzband julkaisee uusimman levynsä ke 9.10. klo 19.00 Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Konsertti on samalla viime syksynä 60-vuotista taivaltaan juhlineen DDT:n kunnianosoitus New Orleans -jazzin juurille – bluesille. Mukana myös tenorisaksofonisti Joonatan Rautio ja blueslaulun mestari Jussi Raittinen, joka esiintyi ensimmäisen kerran DDT:n kanssa jo vuonna 1960.

– Orkesterimme musiikilliset juuret ulottuvat 1910-luvun New Orleansista aina 1950-luvulle. Musiikissamme on vaikutteita koko jazzin historian ajalta, mutta lähtökohtanamme on ollut aina luoda omintakeinen DDT-soundi, sanoo banjisti/kitaristi Pekka Mesimäki.

– Jazzilla ja bluesilla on vahva yhteys. Molemmat syntyivät USA:n etelävaltioissa joskus 1800-luvun lopulla. Bluesin juurina olivat mustien työlaulut, peltohuudot ja negro spirituaalit, toteaa Matti Laipio. Hän julkaisi viime joulukuussa yhdessä Pete Hoppulan laajan tutkimustyön tuloksena kirjan Suomi-bluesin vaiheista; Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina.

– Jazziin blues tuli jo varhain, sillä esimerkiksi New Orleansissa tiedetään varsinkin vähemmän koulutettujen muusikkojen soittaneen bluesia jo 1900-luvun alussa ns. Uptownin tanssipaikoissa, jotka olivat erityisesti kaupunkiin maaseudulta muuttaneiden suosiossa. Siitä lähtien blues on ollut olennainen osa jazzia.

– Ensimmäiset blueslevytykset tehtiin 1920-luvulla. Varhaisilla levytyksillä kunnostautuivat esimerkiksi King Oliver ja Louis Armstrong. He molemmat soittivat usein blueskappaleita myös omien kokoonpanojensa kanssa. Oliverin maineikkaan Creole Jazz Bandin ohjelmistossa olivat nyt DDT:n tulkintoina kuultavat Dippermouth Blues ja Canal Street Blues. New Orleansia edustaa myös Jelly Roll Mortonin kaupungin legendaariselle trumpetistille omistama Buddy Bolden’s Blues.

– Bluesia ryhtyi varhain jalostamaan orkesterinjohtaja W.C. Handy, joka kertomansa mukaan 1903 kuuli itseään kitaralla säestävän laulajan esittävän oudointa siihen asti kuulemaansa musiikkia. Se oli bluesia, josta Handy ennen pitkää ryhtyi ammentamaan ainekset useisiin tunnetuiksi tulleisiin sävellyksiinsä, joista mukana ovat  Beale Street Blues ja Aunt Hagar’s Blues.

DDT Plays The Blues tarjoaa monia muitakin klassikkoja. Duke Ellingtonin laajasta ohjelmistosta ovat peräisin hänen jo 1920-luvulla ensi kertaa levyttämänsä Creole Love Call ja Mood Indigo sekä uudempi kappale Pie Eye’s Blues. Wild Cat Blues puolestaan kuultiin ensimmäistä kertaa 1925, jolloin Sidney Bechet levytti sen.

I’m Coming Virginia tunnetaan parhaiten Bix Beiderbecken 1927 tekemästä kuolemattomasta levytyksestä. Beiderbecke levytti myös Wolverine-orkesterin kanssa 1924 Royal Garden Bluesin, josta on tullut yksi perinteisen jazzin eniten soitetuista kappaleista. Se on myös DDT Jazzbandin tunnussävelmä.

Bluesin ja jazzin liitto on säilynyt edelleen vahvana.  Blues on ollut jatkuvasti pohjana lukuisille uusille jazzsävellyksille meidän päiviimme asti. Samoin bluesista on luontevasti löytynyt yhteinen kieli lukuisissa jam sessioissa ympäri maailmaa.

 

DDT Jazzband Plays The Blues – Featuring Jussi Raittinen. Levynjulkistuskonsertti ke 9.10.2019 
Aleksanterin teatteri Helsinki,
Liput: 35,00 – 54,50 eur,
HUOM! CD-levy ostettavissa erikoishintaan, kun sen varaa yhdessä konserttilipun kanssa. Levyn lunastus konsertin yhteydessä.

DDT Jazzband 9.10.2019:
Niklas Andersson – trumpetti, Fred Andersson – klarinetti, Nalle Nyman – klarinetti, Raimo Näätänen – pasuuna, Joonatan Rautio – tenorisaksofoni, Riitta Paakki – piano, Pekka Mesimäki – banjo ja kitara, Pentti Mutikainen – basso, Heikki Sandrén – rummut ja Jussi Raittinen – laulu.

Esimakua levyltä: Tin Roof Blues.mp3

Takaisin
Translate »