”Jazzin helmiä helmikuussa”

Kuvat: Martti Koljonen

02.02.2020 20:57


Veikko Hakkarainen

– Pidän kevään ainoan Helsingin Suomalaisen Klubin matineani ti 11.2. klo 15.00 – 16.00. Mukana ovat Jorma Katrama, basso ja Rami Eskelinen, rummut, kertoo Suomen Jazzlegenda arvolla palkittu pianisti Veikko Hakkarainen (s.1941). Thelonious Monk-spesialistina tunnettu Veikko aloitti Helsingin Suomalaisen Klubin suositut jazzmatineat 16.1.2014.

Veikko Hakkarainen

– Nyt vuorossa on 23. konsertti ja esitettyjä kappaleita tulee olemaan noin 230 eli keskimäärin 10 kappaletta/konsertti. Komppiryhmässäni on useimmiten ollut juuri Jorma ja Rami. Muita avustajia ovat olleet Wade Mikkola (b), Thomas Rönnholm ja Tomi Parkkonen (dr) sekä Jan Vaaka (perc).

Mitä soitatte ”112-päivän” (valtakunnallinen hätänumeropäivä) konsertissa? – 1950-60-luvuilla haettiin teema-aineksia myös kansanlauluista ja klassisesta musiikista. Nyt soitamme pari Jan Johanssonin levyttämää kansanlaulua eli Visa från Utanmyra ja Värmlandsvisan, jonka sanat on kirjoittanut kaksi suomalaista sukujuurta omaavaa Värmlannista.

– Suomen puolelta lähellä kansanlauluja on Oskar Merikannon Vallinkorven laulu. Klassista puolta edustaa Pyotr Tschaikowskin Romance. Kun viimeisen kerran tapasin Rauno Lehtisen, hän soitti Storyvillen jameissa tämän. Ensimmäisen kerran törmäsin Romanssiin viikon keikalla Porissa vuonna 1959 18-vuotiaana koulupoikana.

– Muu ohjelmisto on vielä vähän hakusessa. Klassinen Maidens of Cadiz on Léo Delibesin 1800-luvulla säveltämä kappale, jonka soittavat mm. Oscar Peterson ja Miles Davis Sketches of Spain-levyllä. Old Housessa (Mäyränkolo) Albertinkadulla jammattiin monesti kappale Too Close for Comfort.

Jorma Katrama (vas.) ja Rami Eskelinen

– Esa Pethmanin kanssa soitimme useasti Charlie Shaversin säveltämän ja Charlie Parkerin levyttämän kappaleen Swedish Schnapps. Samoin Vallinkorven laulua esitimme Esan kanssa.

– West Coast-jazzia edustaa Mambo del Crow vuodelta 1953. Säveltäjä ja trumpetisti Shorty Rogers oli siihen aikaan kova nimi, valottaa Veikko 112-päivän konsertin sisältöä.

Vapaa pääsy, pikkutakki. Avec ja ystävät tervetulleita!

Helsingin Suomalainen Klubi, Kansakoulukuja 3 A, 5. krs.

Takaisin
Translate »