Lauantain toivotut – Haikeasti svengaten

Kuvat: Jazzrytmit

17.08.2018 08:40


Antti Sarpila ja Seppo Hovi. Kuva: Heikki Tuuli

Suomen PerinneJazz ry järjestää upeat nostalgiakonsertit Turussa 20.9, Tampereella 21.9 ja Helsingissä 22.9. Maamme kärkimuusikoista koottu Uusi Radion Rytmi-Pojat orkesteri esittää swing-versioita suomalaisten radiokuuntelijoiden toivotuimmista sävelmistä.

Lauantain toivotut levyt on levytoivekonsertti ja Yleisradion vanhin yhä lähetettävä radio-ohjelma. Sen ensimmäinen lähetys kuultiin 2.11.1935. Nykyisin ohjelmaa lähetetään Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 18.10-19.00.

Lauantain Toivotut Levyt

Ohjelmassa toteutetaan kuuntelijoiden musiikkitoiveita tavallisesti 10 – 12 kappaleen verran. Ohjelmassa ei ole varsinaista juontajaa, vaan kunkin kappaleen soitua loppuun radiokanavan kuuluttaja lukee sen tekijätiedot.

Lähetysaika on kautta vuosikymmenten jakautunut kahteen osaan: alkupuoliskolla soitetaan enimmäkseen klassista musiikkia ja loppupuoliskolla populaarimusiikia. Klassisen musiikin puolikkaan on katsottu palvelevan Yleisradion tehtävää kansaa sivistävänä laitoksena.

Aikana ennen televisiota populaarimusiikin osuuden ollessa niukkaa radion ohjelmistossa, ohjelman suosio oli aivan omaa luokkaansa. Ohjelma onkin syöpynyt syvälle suurten ikäluokkien ja heitä vanhempien polvien muistoihin.

Soitetut kappaleet kuulutetaan vasta jälkikäteen, ja tämä suo kuuntelijoille mahdollisuuden tunnistamisyritykseen ja vaikkapa tietokilpailunomaiseen arvuutteluun soivasta musiikista. (Wikipedia).

Haikeasti Svengaten oli legendaarisen musiikkivaikuttajan, ekonomi Paavo Einiön (1925 – 2006) Radio Ykkösen musiikkiohjelma.

”Kun Helsinkiin perustettiin elokuussa 1985 tähän asti paras paikallisradio Radio Ykkönen – Radio Ettan, niin sen päälliköksi tuli Markku Veijalainen. Hän antoi minun aloittaa viikoittaisen ohjelman Haikeasti svengaten, joka lähetettiin lauantaiaamuisin kello 10.00. Loistava kuunteluaika mielestäni.”

”Silloin päätin, että nyt soitan juuri sellaista musiikkia omasta levykokoelmastani, josta tykkään, enkä välitä siitä, mitä kuuntelijat sanovat. Niinpä minulle olikin täysi yllätys, että niin monella ihmisellä oli niin samanlainen musiikkimaku kuin itselläni, oli nuorempia, keski-ikäisiä ja vanhempia. Lyhyessä ajassa ohjelmasta tuli yksi aseman suosituimmista.”

”Töölön torilla ja kaduilla ihmiset pysäyttivät minut ja sanoivat, että vihdoinkin tulee hyvää musaa ja ennen kaikea kivoja taustatietoja artisteista ja orkestereista.”

Paavo Einiö ja Paul Anka 1959, Kuva: Wikipedia

”Minulla oli hyvät tunnussävelet, ohjelma alkoi aina ikivihreällä Sentimental Journeylla ja loppui tunnustukseen I`ll Be Seeing You. Minulla oli kummastakin kymmeniä eri muunnelmia.”

”Radio Ykkösen avustajakaartihan oli mahtava: siellä olivat Markus Similä, Matts Dumell, Pirjo Kauppinen, Tommy Tabermann, Tuija Wuori-Tabermann, Knud Möller, Eino S. Repo, Joke Linnamaa ja Anssi Kukkonen, joista kaikista Veijalainen piti hyvää huolta.”

”Radio Ykkösen panosta ei mikään paikallisradio tule Suomen historiassa ylittämään.”

”Tein Haikeasti svengaten -ohjelmia vuosina 1987 – 1995 kaikkiaan 248 kappaletta ja kun sitten Ykkönen teki konkurssin, niin oli pakko lopettaa.” (Paavo Einiö: Jammaten, Helsinki Lamplite 2006).

Uusi Radion Rytmi-Pojat on maamme parhaista muusikoista muodostettu kokoonpano. Orkesterissa pianoa ja haitaria soittava sekä kappaleita taustoittava Seppo Hovi (s.1946) on eräs tunnetuimpia suomalaisia musiikkipersoonia. Hovi opiskeli klassista pianonsoittoa koko kouluajan Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Hän toimi keikkamuusikkona ja luokanopettajana kunnes musiikki imaisi hänet kokonaan 1980-luvulla.

Hovi toimi mm MTV3:lla 16 vuotta tehden ohjelmia kuten Seppo Hovin seurassa, Tenavatähti, Karuselli ja BumtsiBum! Nykyään Hovi työskentelee monen eri musiikkityylin parissa ja tekee konsertteja oopperalaulaji­en kanssa pianistina, kapellimestarina ja juontajana. Hänelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi vuonna 2012.

Orkesterin klarinetisti Antti Sarpila (s.1964) on  keskeisiä klassisen jazzin muusikkojamme. Hän tutustui kesällä 1980 Pori Jazzissa esiintyneeseen amerikkalaiseen klarinetistiin Bob Wil­beriin, josta tuli hänelle paitsi opettaja myös ystävä ja työtove­ri.

Sarpila on noussut vuosikymmenten myötä yhdeksi tunnetuimmista jazzmuusikoistamme myös ulkomailla ja pää­osa hänen konserteistaan onkin Suomen ulkopuolella. Solistina Sarpila on esiintynyt mm. sellaisten maailmakuulujen orkestereiden kuin Count Basie Orchestra ja Dutch Swing College Band seurassa.

Sarpila on julkaissut kymmeniä levyjä omalla nimellään ja oma yhtye Antti Sarpila Swing Band on 36-vuotias. Hän myös säveltäjä ja sovittaja. Suomen Jazzliitto palkitsi Sarpilan vuonna 1997 arvostetulla Yrjö -palkinnolla.

Suomen PerinneJazz ry. ylpeänä esittää:

Lauantain toivotut – Haikeasti svengaten

To 20.9.2018 klo 19 Domino-teatteri, Turku – LIPUT TÄSTÄ
Pe 21.9.2018 klo 19 Yliopiston Juhlasali, Tampere – LIPUT TÄSTÄ
La 22.9.2018 klo 15 Savoy-teatteri, Helsinki – LIPUT TÄSTÄ

 

Uusi Radion Rytmi-Pojat: Seppo Hovi, p/acc/tarinat, Mikko Pettinen, trp, Antti Sarpila, cl/sax, Pekka Toivanen, sax/cl, Jay Kortehisto, trb, Juha Lanu, g, Wade Mikkola, b ja Thomas Rönnholm, d.

Kesto: n 2 h 30 min, sisältää väliajan

Takaisin
Translate »